Κλεονίκη Δεμίρη: Η “Μαγική Συνταγή” για εμένα είναι να βάζω ένα νέο στόχο κάθε μέρα

Το νέο άλμπουμ της Κλεονίκης Δεμίρη “Μαγική Συνταγή” και το video clip του τραγουδιού “Όλα θα πάνε μια χαρά”

Η “Μαγική Συνταγή” είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Κλεονίκης Δεμίρη που μόλις κυκλοφόρησε από το περιοδικό και τις εκδόσεις Μετρονόμος. Μια συνταγή φτιαγμένη από πολλά υλικά, όπως βαλς, τάγκο, μποσανόβα, χασάπικο, τσα-τσα και μπαλάντα. Ένα από τα τραγούδια αυτής της συλλογής είναι το “Όλα θα πάνε μια χαρά”. Ένα τραγούδι λουσμένο από φως και αισιοδοξία, σε στίχους και μουσική της Κλεονίκης Δεμίρη, που ήρθε να μας θυμίσει ότι πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

https://www.youtube.com/watch?v=xjPuFDFdBYA

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Η πρώτη μουσική ανάμνηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι συγγενείς και φίλοι των γονιών μου όταν ήμουν μικρή να τραγουδάνε στα γιορτινά μας τραπέζια. Επίσης, με θυμάμαι να γρατζουνάω μια ψεύτικη κιθάρα – στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα ήμουν τότε – και να τραγουδάω το “Στην Αθήνα μεσ’ στο κέντρο φύτρωσε μεγάλο δέντρο…” του Μάνου Λοΐζου.

Με ποιόν συνθέτη – συνθέτρια θα θέλατε να συνεργαστείτε και να βρεθείτε επί σκηνής;

Θαυμάζω πολλούς συνθέτες … η πρώτη που σκέφτομαι τώρα είναι η Ελένη Καραίνδρου. Μου αρέσει πολύ η μουσική της και μου ταιριάζει πολύ. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί της. To Noέμβριο του 2018 βρέθηκα επί σκηνής με τον μοναδικό Διονύση Σαββόπουλο και πέρασα πολύ καλά! Θα ήταν χαρά μου να ξανασυμβεί.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Οι επιρροές ήταν πολλές, αλλά πάνω απ’ όλα από τον πατέρα μου που άκουγε πάντα καλή ελληνική μουσική, αλλά και από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον. Ξεκίνησα να κάνω πιάνο και θεωρητικά της μουσικής στο ωδείο στην Λάρισα, από όπου και κατάγομαι. Στην πορεία ανακάλυψα ότι έχω φωνητικές ικανότητες και ότι μου αρέσει πολύ να τραγουδάω. Έτσι με κέρδισε το τραγούδι, χωρίς να έχω σκεφτεί καλά-καλά τι είδος τραγουδιού μου αρέσει, γιατί αγαπούσα, και συνεχίζω να αγαπάω, πολλά είδη μουσικής. Πήρα το δίπλωμα του κλασσικού τραγουδιού και στη αρχή αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με αυτό το είδος. Είχα όμως πολλές μουσικές αγάπες και ανακάλυπτα ότι μπορώ να ερμηνεύσω κι άλλα είδη. Έτσι ξεκίνησα παράλληλα με την εργασία μου στην χορωδία της ΕΡΤ να κάνω προσωπικές συναυλίες με τραγούδια Ελλήνων συνθετών, αλλά και τραγούδια από την Μεσόγειο και την Λατινική Αμερική. Οι συναυλίες άρχισαν να πληθαίνουν και οι συνεργασίες επίσης. Μετά από αυτή την πορεία φτάσαμε και στον πρώτο μου προσωπικό δίσκο, ο οποίος είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης όλων αυτών των συνεργασιών και συναυλιών και της εμπιστοσύνης φίλων συνθετών και στιχουργών που μου χάρισαν τόσο όμορφα τραγούδια.

Ο πρώτος σας προσωπικός δίσκος ονομάζεται “Μαγική Συνταγή”. Ποια είναι “Μαγική Συνταγή” για εσάς;

Η “Μαγική Συνταγή” για μένα είναι να βάζω ένα νέο στόχο κάθε μέρα. Να βλέπω το αισιόδοξο μήνυμα που φέρνει μια αποτυχία. Να βλέπω το “δώρο” που έρχεται όταν όλα δεν πάνε καλά.
“Μαγική Συνταγή” είναι οι συναντήσεις με όλους αυτούς τους συνθέτες και στιχουργούς που μου χάρισαν απλόχερα τα τραγούδια τους και το όνειρο μου προχώρησε λίγο παρακάτω.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Την αποτυχία έμαθα να την χειρίζομαι καλύτερα μεγαλώνοντας. Δεν το παίρνω κατάκαρδα που λένε! Μετά από μια αποτυχία πάντα έρχεται μια επιτυχία!

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Δεν μου αρέσουν καθόλου! Ειδικά όταν βλέπω παιδιά συμμετέχοντες.
Δεν πιστεύω ότι μέσα από μια τέτοιου είδους προβολή ωφελείται κάποιος καλλιτεχνικά. Δεν πιστεύω ότι η έκθεση σε ένα τέτοιο show βοηθάει την διάρκεια της καριέρας ενός καλλιτέχνη, ή το ξεκίνημα της πορείας του.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Η δουλειά του ατζέντη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να έχεις γνώσεις και αισθητική για να αναγνωρίσεις τον άξιο μουσικό και να τον βοηθήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη για το πώς μπορεί να γίνει καλά αυτή η δουλειά. Νομίζω θα έπρεπε να επενδύσουν πολύ περισσότερο σε νέους καλλιτέχνες που δεν έχουν ακουστεί πολύ. Επίσης να ταξιδεύουν πολύ και να συμβουλεύονται έμπειρους ατζέντηδες από την Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Έχω πολλές ιδέες και σχέδια για επόμενες δουλειές και κάποιες προτάσεις για συνεργασίες. Αυτό τον καιρό προγραμματίζω συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις 19 Φεβρουαρίου είμαι καλεσμένη της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια για μια παράσταση αφιερωμένη στους Έλληνες συνθέτες. Στις 13 Μαρτίου μια συνεργασία με τους “Μottet”, την παρουσίαση του δίσκου και άλλες συναυλίες.