Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Δάφνης-Υμηττού ανέλαβε ο Στέλιος Γκόλγκαρης

Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Δάφνης – Υμηττού ανέλαβε ο διεθνούς φήμης σολίστ κλασικής κιθάρας Στέλιος Γκόλγκαρης.

Με πλουσιότατο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία από διοίκηση κορυφαίων Δημοτικών Ωδείων εδώ και χρόνια, έρχεται να δοκιμαστεί σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική και καλλιτεχνική πρόκληση.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Δάφνης – Υμηττού κύριο Γιάννη Τζιβελέκα, για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, ενώ τόνισε ότι η ευθύνη του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την ανάπτυξη και καταξίωση του Ωδείου σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές για τον πολιτισμό και τις ανάγκες της κοινωνίας μας γενικότερα.

Ο Στέλιος Γκόλγκαρης, γεννήθηκε το 1969 στην Νίκαια του Πειραιά. Άρχισε τις σπουδές κιθάρας σε ηλικία 10 ετών στο Ωδείο Αθηνών, όπου ήταν αριστούχος υπότροφος σε όλα τα έτη των σπουδών του.

Το 1988 πήρε Δίπλωμα Κιθάρας με “Άριστα Παμψηφεί & χρηματικό Βραβείο” από το Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College London, από όπου αποφοίτησε με Licentiate Recital in Guitar (LTCL) with Distinction, καθώς και με Advanced Recital Ensemble with Distinction, σαν κιθαριστικό ντουέτο μαζί με τον Βασίλη Μαστοράκη.

Το 1990 πήρε Πτυχίο Αρμονίας με “Άριστα Παμψηφεί” από το Ευρωπαϊκό Ωδείο στη συνέχεια Πτυχίο Αντίστιξης & Φούγκας με “Άριστα Παμψηφεί” από το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά και τέλος Δίπλωμα Σύνθεσης με “Άριστα Παμψηφεί” από το Ωδείο Έντεχνον.

Φοίτησε σε σεμινάρια των Λέο Μπρόουερ (Κούβα), Ρομπέρτο Αουσέλ (Αργεντινή), Χεσούς Κάστρο – Μπάλμπι (Περού), Ρόμπερτ Μπράιτμορ (Αγγλία), Χούμπερτ Κέπελ (Γερμανία), Βόλφγκανγκ Λέντλ (Γερμανία) και Αλεξάντερ Φράουτσι (Ρωσία). Το 1982 κέρδισε το Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου για νέους μέχρι 15 ετών.

Το 1988 κέρδισε το Βραβείο Αρμονίας του Ωδείου Αθηνών και το 1989 το Α’ Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σολίστ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό (Κύπρο, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία, Κούβα, Η.Π.Α. κ.α.). Επίσης έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη, έδωσε ρεσιτάλ, στα διεθνή φεστιβάλ κιθάρας Βόλου (Ελλάδα), Βήσσανης Ιωαννίνων (Ελλάδα), Σάντο-Τίρσο (Πορτογαλία) και Αβάνας (Κούβα).

Το 1998 υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία SONY CLASSICAL και κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τίτλο “TANGO PASSION” μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια χρονιά συμμετέχει μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη στην δισκογραφική δουλειά του Διονύση Τσακνή “ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ” που κυκλοφόρησε από την SONY MUSIC.

Το 2002 συμμετέχει μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη στο CD που εκδόθηκε από τη SONY MUSIC στη μνήμη του Astor Piazzolla με τίτλο “TANGO LESSONS – Τα καλύτερα Tango του Astor Piazzolla” όπου περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις των μεγαλύτερων καλλιτεχνών τάνγκο όλων των εποχών μεταξύ αυτών και του ίδιου του Astor Piazzolla.  

Το 2004 προσκαλείται και συμμετέχει μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη στο CD της Δήμητρας Γαλάνη, “ΤΟ Σ’ ΑΓΑΠΩ ΜΠΟΡΕΙ” που κυκλοφόρησε από την SONY MUSIC. Την ίδια χρονιά μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη κυκλοφορεί και πάλι με την SONY CLASSICAL το CD με τίτλο “BORDEL”, όπου συμμετέχει ο διεθνούς φήμης Έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, σε ένα έργο για 2 κιθάρες, μπάσο, κρουστά και φωνή, μια διασκευή του Κώστα Γανωσέλλη, πάνω σε ένα παραδοσιακό ισπανικό θέμα.

To 2005 συμμετέχει στο CD που κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία “EROS MUSIC”, με τίτλο “MASTER CLASS – MΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ”. To 2007 μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη και τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη κυκλοφορούν με την SONY CLASSICAL, το CD με τίτλο “ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ”, σε στίχους του F.G. Lorca και μουσική του Δημήτρη Μαραμή.

To 2008 μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη και τον τενόρο Κωνσταντίνο Κληρονόμο συμμετέχουν στο CD του Δημήτρη Μαραμή “ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΒΗ ΤΑΙΝΙΑ”, που κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία “ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ”.

Το 2016, συμμετέχει ως σολίστ με την Ricercare Orchestra στο CD του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης “THRACE GUITAR FESTIVAL 2016” και το 2017 πάλι ως σολίστ στα CD των Φεστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου “PELOPONNESE GUITAR FESTIVAL 2017” και Βόλου-Μαγνησίας “VOLOS MAGNESIA GUITAR FESTIVAL 2017”, που κυκλοφόρησαν από την FM RECORDS, καθώς και στο επετειακό CD 30 YEARS FM RECORDS 1987-2017″, σε σύμπραξη με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, την Mάρω Ραζή, τον Βασίλη Μαστοράκη και τον Νίκο Ξανθούλη, στη σύνθεση του τελευταίου με τίτλο “Guitar Symposium – Κιθαρίζειν”.  

Την ίδια χρονιά συμμετέχει ως σολίστ με την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου και τον γιο του, κιθαριστή Γιώργο Γκόλγκαρη, στο CD της FM RECORDS «CYPRUS GUITAR ORCHESTRA – LARNACA 2017”. Το 2018 συμμετέχει μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη στην δισκογραφική δουλειά του Διονύση Τσακνή “BANDIERA ROSSA” που κυκλοφόρησε από την “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”.

Το 2020 συμμετέχει στο CD “ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” της FM RECORDS, ως σολίστ με την Ορχήστρα Κρατικής Όπερας Μπουργκάς, “Κοντσέρτο της Θράκης” του συνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε φημισμένους χώρους συναυλιών όπως: “Άγιος Γεώργιος” στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου στην Μόσχα, “Alte Opera” στην Φρανκφούρτη, Θέατρο “Olympia” στο Παρίσι, “Pallandium Theater” στο Λονδίνο, “Raddisson Theater” στην Κοπεγχάγη, “Hall of Springs” στη Σαρατόγκα, Θέατρο “Αμαντέο Ρολντάν” στην Αβάνα, “Μέγαρο Μουσικής Αθηνών”, “Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης”, “Ωδείο Ηρώδου του Αττικού”, “Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου” στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Θέατρο “Παλλάς” στην Αθήνα, Βασιλική Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Τάφρο Da Villa Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Θέατρο Ριάλτο στην Λεμεσό, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, κ.α.

Έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες όπως: Philadelphia Orchestra, Modern Ionic, Προεδρική Ρωσικής Ομοσπονδίας (Κρεμλίνου), Paderefski Symphony Orchestra, Συμφωνική Σόφιας, Κρατικής Όπερας Μπουργκάς, Κρατική Αθηνών, Εθνική Συμφωνική ΕΡΤ & ΝΕΡΙΤ, Καμεράτα Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Δήμου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Δήμου Βόλου, Κρατική Κύπρου.

Επίσης συνεργάστηκε με κορυφαίους μαέστρους όπως οι: Σαρλ Ντυτουά, Πωλ Μόρις, Λέο Μπρόουερ, Πάβελ Οβσιάνικοβ, Συμεών Κόγκαν, Βίλεμ Ντε Μπόρντες, Ιορντάν Ντάφοφ, Αλέξανδρο Μυράτ, Λουκά Καρυτινό, Τάσο Συμεωνίδη, Μίλτο Λογιάδη, Λευτέρη Καλκάνη, Ανδρέα Τσελίκα, Νίκο Χαλιάσα, Παναγιώτη Διαμαντή καθώς και με γνωστούς Έλληνες συνθέτες (Μιχάλη Γρηγορίου, Γιάννη Μαρκόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Διονύση Τσακνή, Στέφανο Κορκολή, Σταμάτη Κραουνάκη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νίκο Ξανθούλη, Δημήτρη Μαραμή), τραγουδιστές (Λάκη Χαλκιά, Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μάριο Φραγκούλη, Γιώτα Νέγκα, Γιάννη Πλούταρχο, Δήμητρα Κελεκίδη, Ντιλέκ Κοτς, Νατάσα Θεοδωρίδου, Λένα Αλκαίου) αλλά και Μουσικούς σαν τον Πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, τους Κιθαριστές Αδελφούς Γιώργο & Νίκο Τζαβάρα, αλλά και τους Λαουτίστες-Τραγουδοποιούς, Μιχάλη & Αλέξανδρο Τζουγανάκη.

Το 2002 έπαιξε μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη και τον πιανίστα Στέφανο Κορκολή σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το “Concierto Argentino” για δύο κιθάρες, πιάνο και ορχήστρα του Στέφανου Κορκολή γραμμένο στη μνήμη του Astor Piazzolla.

Την ίδια χρονιά, πάλι μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη, έπαιξαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το Κοντσέρτο “Από τον Astor στον Μάνο” για δύο κιθάρες και ορχήστρα του Νίκου Ξανθούλη, αφιερωμένο στους ίδιους. Το 2016, ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, μαζί με τον Μιχάλη Σουρβίνο, το «Θρακιώτικο Κοντσέρτο», για δύο κιθάρες και ορχήστρα, του Δημήτρη Σβυντρίδη. Δίδαξε από το 1988 ως το 2012 στο Ωδείο Αθηνών.

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και ήταν στο Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης από το 2010-2019.

Είναι επίσης Διευθυντής Μουσικών Εργαστηρίων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά και Έφορος της Σχολής Κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά, στο Ωδείο Έντεχνον και στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης».

Από το 2013 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και ίδρυσε τα Φεστιβάλ: Κιθάρας, Θράκης, Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Καρδίτσας, Βόλου-Μαγνησίας, Αμφίκαιας, Αττικής, Πειραιά, Μπλόκου Κοκκινιάς, Νέων Ελλήνων Κιθαριστών, Πελοποννήσου, Κρήτης, καθώς και την Κιθαριστική Ακαδημία Παρνασσού.

Το 2015 ίδρυσε την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου και το 2016 την Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, της οποίας μέλη αποτελούν οι Κιθαριστικές Ορχήστρες: Νίκαιας, Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Καλλιθέας, Αγ. Δημητρίου, Κορυδαλλού, Πελοποννήσου, Πάτρας, Κρήτης, Κέρκυρας, Λαμίας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Καστοριάς, Βέροιας, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Θράκης και Χίου.

Έχει δημιουργήσει επίσης τα Κιθαριστικά Σύνολα, Apollon, Nikea & Piraeus. Το 2019, τιμήθηκε για την συνολική προσφορά του από την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου.

Αρκετοί μαθητές του έχουν διακριθεί διεθνώς και έχουν αποσπάσει πάνω από 70 βραβεία σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς