ΙΒΑΝΩΦ: Μυθιστορηματική βιογραφία από τις Πένυ Φυλακτάκη & Λεονάρδα Λαµπριανίδου, εκδόσεις Λιβάνη

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

«Έχεις µια φωτιά µέσα σου που δε σβήνει, Γιέρζυ µου. ∆εν µπορείς το λίγο».

Μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία µε κεντρικό πρόσωπο τον Γεώργιο Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς, που γεννήθηκε στη Βαρσοβία, µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Λουβέν και στο Παρίσι. Ο Ιβάνωφ, ως ο Νο 1 πράκτορας και µεγαλύτερος σαµποτέρ του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, έδρασε στην Αθήνα στα χρόνια της Γερµανικής Κατοχής και εκτελέστηκε στην Καισαριανή από τους Ναζί. 

Σχετικά με το βιβλίο

Από τη Βαρσοβία των αρχών του 20ού αιώνα µέχρι το Καρς, µέσα στα δεινά του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου και της Ρωσικής Επανάστασης· από το νεοσύστατο ανεξάρτητο κράτος της Πολωνίας και τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέµου, µέχρι τη Μέση Ανατολή των Κατασκόπων και την Αθήνα της Γερµανικής Κατοχής, µια µυθιστορηµατική ιστορία ηρώων, που βιώνουν τη θύελλα των ιστορικών γεγονότων της εποχής τους και καταρρίπτουν µε την τόλµη τους κάθε σύµβαση, φτάνοντας µέχρι την ύψιστη θυσία. Για να ξαναθυµηθούµε πως η ζωή ανθίζει κόντρα σε κάθε δυσκολία και πως ήρωας είναι ο καθένας που την κρίσιµη στιγµή επιλέγει να σταθεί ως Άνθρωπος.

Ένα βιβλίο γραµµένο από δύο γυναίκες συγγραφείς, απογόνους της οικογένειας του Ιβάνωφ, οι οποίες, µέσα από τη µελέτη του οικογενειακού αρχείου, από τις µαρτυρίες και τις µνήµες συγγενών και φίλων και µέσα από την έρευνα στα απόρρητα έγγραφα των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, βούτηξαν στη δίνη της έκρυθµης εποχής πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου.

Βιογραφικά

Η Πένυ Φυλακτάκη είναι θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος. Συνεργάζεται ως πανεπιστηµιακή διδάσκουσα Θεατρικής Γραφής, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Μυθοπλασίας στο ΑΠΘ, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο και το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου.

Η Λεονάρδα Λαµπριανίδου είναι ανιψιά του Γεωργίου Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς, κόρη του ετεροθαλούς αδερφού του Αλέξανδρου Λαµπριανίδη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται ως εικαστικός-καθηγήτρια Καλών Τεχνών.

ISBN: 978-960-14-3736-1, Ημ. έκδοσης: 15/06/2022, Σελ.: 496, Τιμή: € 18,00