Θεοδώρας Μπάρδα: Καλλιτέχνης γεννιέσαι

dav_soft

Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε δουλειά της κας. Θεοδώρας Μπαρδα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) (booth 51 στο Περίπτερο 9 της ΔΕΘ) όπου διοργανώνεται έκθεση με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχονται 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που θα λάβει χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Μεχρι τα 17 οπου τελειωσα το σχολειο δεν ειχα ασχοληθει σοβαρα. Ηξερα ομως οτι αυτος ηταν ο δρομος μου.Ειχα παντα μια βαθια αγαπη για την τεχνη, τετοια ωστε οτιδηποτε αλλο μου φαινοταν τρομερα βαρετο και ανουσιο. Αποφασισα λοιπον να παω στη σχολη εφαρμοσμενων τεχνων του Βολου, να σπουδασω συντηρηση εργων τεχνης. Εκει η διευθυντρια της σχολης και καθηγητρια μου στην ιστορια της τεχνης, μας εβαλε να σχεδιασουμε οποιο κιονοκρανο θελαμε. Διαλεξα το πιο δυσκολο , αυτο του κορινθιακου ρυθμου. Κρεμασε το σχεδιο μου σε περιοπτη θεση στη σχολη και μερες μετα με επιασε και μου ειπε ” Εσυ εισαι πολυ καλη, καλα θα κανεις να το ψαξεις”. Μεχρι τοτε δεν ειχα ιδεα,αργοτερα ακουσα το ιδιο κ απο αλλους καθηγητες μου και καπως ετσι αρχισαν ολα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Σιγουρα γεννιεται. Μπορει καποιος να διδαχθει μια τεχνη και να γινει ακομα και καλος σ’αυτη , αλλα η λεξη αυτη ,για μενα τουλαχιστον, εχει μια ευρυτερη εννοια. Θεωρω πως ” καλλιτεχνης” ειναι αυτος που διαθετει, εκτος απο καποιο ταλεντο και την αναλογη ευαισθησια απεναντι στα ερεθισματα που δεχεται, ετσι ωστε να τα διοχετευει στην τεχνη του και να περνανε μεσα απο αυτη, στον θεατη. Ο καλλιτεχνης θα νιωσει την αναγκη για δημιουργια πολυ εντονη, και αυτο ειναι κατι που τον συντροφευει σ΄ολους τους τομεις της ζωης του, απο τον τροπο που αντιλαμβανεται τα πραγματα μεχρι τον τροπο που ζει και κινειται. Αυτο δεν διδασκεται ,γι’αυτο αλλωστε βλεπουμε και πολυ σπουδαιους καλλιτεχνες αυτοδιδακτους, χωρις καμια εκπαιδευση. Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι η γνωση δε χρειαζεται, η γνωση θα σε παει ενα βημα παραπερα θα σε φτασει εκει που θες πολυ πιο γρηγορα απ’οτι θα πας μονος σου.Καλο ειναι γνωση και ταλεντο να συνδιαζονται. Τοτε ειναι που εχουμε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η “προκληση” ειναι μια λεξη που μου αρεσει πολυ,οσον αφορα την τεχνη. Ψαχνω συνεχως καινουριες προκλησεις, τεχνικες,υλικα…βαζω συνεχως δυσκολα στον εαυτο μου για να δω αν θα τα καταφερω. Δε μου αρεσει να βολευομαι στην ησυχια μου ,προσπαθω παντα να κανω ενα βημα παραπερα. Δεν τα καταφερνω σχεδον ποτε με την πρωτη αλλα δεν το βαζω και κατω μπορει να προσπαθησω δεκαδες φορες μεχρι να ειναι το αποτελεσμα επιθυμητο στα ματια μου, αλλα η ικανοποιηση που θα παρω μετα απο ολο αυτο ειναι η μεγαλυτερη ανταμοιβη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Ναι παντα. Και αν δε τη νοιωθω δεν ξεκιναω καν, ειναι κατι που μπορει να ερθει οποιαδηποτε στιγμη κι ερχεται παντα αβιαστα. Ποτε δεν πιεσα τον εαυτο μου να ”εμπνευστει” η να δημιουργησει κατι χωρις να υπαρχει πρωτα η διαθεση.Οποτε γινεται αυτο ειναι σχεδον σιγουρη η αποτυχια και η απογοητευση. Ακουω πολυ μουσικη ,διαβαζω ,παρατηρω,μελετω αλλους καλλιτεχνες, αφηνω τον εαυτο μου να “νιωσει” δεν το φοβαμαι κι ετσι δεν ξεμενω ποτε απο εμπνευση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Νομιζω πως ειμαι λιγο ”ανησυχο πνευμα”,οπως ειπα και πριν δε βολευομαι, δε θα μου αρεσε να μενω στασιμη, ψαχνω συνεχως, σκεφτομαι πολυ,προσπαθω να εξελιχθω, να βρω νεους τροπους ,νεα υλικα. Μου αρεσει να δοκιμαζω καινουρια πραγματα,η τολμη ειναι μια αρετη που θαυμαζω, με κουραζει πολυ η επαναληψη.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Εχω στο μυαλο μου πολλα και παλευω μεσα στη μερα μου να βρω χρονο για ολα. Εχω ξεκινησει ομως μια σειρα απο πινακες μεγαλων διαστασεων και θα ηθελα πολυ καποια στιγμη να βρω το χρονο και το χωρο να κανω μια ατομικη εκθεση σε Αθηνα η Θεσσαλονικη. Μου εχουν λειψει η εκθεσεις ,μου αρεσει πολυ η επαφη με το θεατη, θα ακουσω τις αποψεις τους , θα κανουν κριτικη , με βαζει παντα σε σκεψεις.