Ζωή Δασκάλου: Δημιουργικότητα με υπομονή και φαντασία

smart

Ονομάζομαι Ζωή Δασκάλου. Γεννήθηκα 10 Φεβρουαρίου 1995 στην Κέρκυρα.Κέρδισα το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της 3ης παγκόσμιας παιδικής bienalle το 2006.Ακολούθησα μαθήματα από την Σοφία Σταύρου,συμμετέχοντας σε δύο ομαδικές εκθέσεις. Αποφοίτησα το 2019 από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας,με τους καθηγητές Χάρη Κοντοσφύρη και Βασίλειο Μπούζα. Ζωγραφίζω δικούς μου χαρακτήρες με ραπιδογράφους και γράφω τις δικές μου ιστορίες“.

Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε δουλειά της, στο πλαίσιο της συμμετοχής της με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) (booth 51 στο Περίπτερο 9 της ΔΕΘ) όπου διοργανώνεται έκθεση με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχονται 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που θα λάβει χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Απ’όσο θυμάμαι, πάντα μου άρεσε να ζωγραφίζω και να ασχολούμαι με την Τέχνη.Σχεδίαζα δικούς μου χαρακτήρες και μη, φτιάχνοντας τις δικές μου ιστορίες (συνήθως κόμικ και φτιάχνοντας κινούμενα σχέδια με χαρτί). Με τον καιρό,άρχισα να πειραματίζομαι με περισσότερα υλικά και να ζωγραφίζω και αφηρημένα σχέδια. Αργότερα,σε ηλικία 16-17 ετών, αποφάσισα οτι ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα και να το εξελίξω, ξεκινώντας μαθήματα ελεύθερου σχεδίου.Το 2013 ξεκίνησα να σπουδάζω στην Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Σίγουρα υπάρχουν άτομα που γεννιούνται με ταλέντα, αλλά κατά την γνώμη μου,για μένα δεν είναι καλλιτέχνης αυτός που απλά ξέρει να σχεδιάζει καλά. Για να είσαι καλλιτέχνης, θα πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά σε αυτό που κάνεις ,να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα,να πειραματίζεσαι για να εξελίσσεσαι όλο και περισσότερο στις ιδέες σου όπως ανέφερα και παραπάνω. Τα έργα σου είναι ο εαυτός σου, οι σκέψεις σου, η ενέργειά σου.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Θα έλεγα την λέξη Φαντασία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Βεβαίως.Πολλές φορές έρχεται από μόνο του,εντελώς αυθόρμητα και απλά,το χέρι σου σε κατευθύνει ανάλογα με το τι σκέφτεσαι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Θα με χαρακτήριζα ως δημιουργική και πολύ υπομονετική.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Θα συνεχίζω να δουλεύω πάνω στις ιδέες μου, να δοκιμάζω καινούργια υλικά, να γυρίζω σε εκθέσεις,να ανταλλάσσω απόψεις. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, ζωγραφίζω τους δικούς μου χαρακτήρες,όπως έκανα και μικρή. Για μένα ποτέ δεν είναι αρκετό ότι κάνω. Πάντα θα έχω να ανακαλύψω κάτι καινούργιο στην πορεία. Ο χρόνος θα δείξει.Πάνω απ’όλα θα πρέπει να είμαι αισιόδοξη και δυνατή.