Θέτις Ιωάννου: Τέχνη, με συνεχή πειραματισμό, και διαρκή αναζήτηση

H Θέτις Ιωάννου είναι Ελληνίδα εικαστικός. Μετά από μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη διεθνή τραπεζική με ανώτερες και εκτελεστικές διευθυντικές θέσεις σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, πρόσφατα έκανε την τελική αλλαγή στην πορεία της πραγματώνοντας το όνειρο και το πάθος της για τις τέχνες. Πράγματι, αρχικά σπούδασε Καλές Τέχνες, αλλά πολύ νωρίς μεταφέρθηκε στο Marketing Economics για χάρη μιας εξέχουσας καριέρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ να παρακολουθεί μαθήματα τέχνης στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, καθώς και να ασκεί τις δεξιότητές της, να εργάζεται στο ζωγραφικό γλυπτό και βυζαντινή τέχνη (εικονογραφία) στο στούντιό της στην Αθήνα και πρόσφατα στο Λονδίνο. Τώρα μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στις δύο πόλεις, ως παθιασμένος εξερευνητής διαφόρων τεχνικών, ενώ πειραματίζεται σε διάφορα μέσα αποτύπωσης.

Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε δουλειά της , στο πλαίσιο της συμμετοχής της με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) (booth 51 στο Περίπτερο 9 της ΔΕΘ) όπου διοργανώνεται έκθεση με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχονται 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που θα λάβει χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού κιόλας μέχρι που αργότερα στο Λύκειο ο καθηγητής των Καλλιτεχνικών κατάφερε να πείσει τους γονείς μου να με αφήσουν να ακολουθήσω το δρόμο της τέχνης. Με πείσμα και πάθος ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ΑΣΚΤ, αλλά οι συνεχείς πιέσεις και η αβεβαιότητα επαγγελματικής αποκατάστασης μεώθησαν σε αλλαγή κατεύθυνσης προς τα Οικονομικά με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing όπου δημιούργησα μια λαμπρή διεθνή επαγγελματική καριέρα με πολλές διακρίσεις, για να επιστρέψω και πάλι, οριστικά πιά, στο παντοτινό μου πάθος, έρωτα και λατρεία: την Τέχνη. Στην πραγματικότητα την είχα πάντα μέσα μου. Ακόμα κι όταν τυπικά φαινόταν να έχω απομακρυνθεί από την Τέχνη, δεν σταμάτησα ποτέ να σχεδιάζω στα μουσεία, να παρακολουθώ μαθήματα και σεμινάρια (Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Αγιογραφίας) κυρίως στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Ο άνθρωπος γεννιέται με ταλέντο ή δεξιότητες. Αν αυτό το ταλέντο ή οι δεξιότητες καλλιεργηθούν με σκληρή δουλειά τότε μπορεί να γίνει καλλιτέχνης. Αυτό ισχύει για όλες τις τέχνες, όχι μόνο για τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Από κει και πέρα το ταξίδι είναι μακρύ και επίπονο για να εξερευνήσει τον κόσμο, να αναλύσει και να ερμηνεύσει τις εικόνες γύρω του μέσα από τη δική του ματιά, να ψάξει το φως και το παιχνίδισμά του, να ψάξει τις φόρμες και τα χρώματα, να συνομιλήσει πολύ με τον εαυτό του, να βρει τον τρόπο έκφρασής του και να τον επικοινωνήσει προς τα έξω μέσα από το έργο του.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η παρατήρηση. Με την παρατήρηση ο καλλιτέχνης συνθέτει και αποδομεί την εικόνα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Με απασχολεί μέρα νύχτα. Πολύ συχνά κάποιο θέμα ή μορφή που με ερεθίζει να το απεικονίσω και να το σχηματοποιήσω, το σκέφτομαι και το οραματίζομαι με διαφορετικούς τρόπους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σηκωθώ μες στην νύχτα προκειμένου να κάνω κάποια πρόχειρα σχέδια με την ιδέα ή τη μορφή που έχω εμπνευστεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Ανήσυχο, ευαίσθητο, παρατηρητικό, ανικανοποίητο και επίμονο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
O συνεχής πειραματισμός, η διαρκής αναζήτηση, η εξέλιξη, η υλοποίηση των ιδεών που εδώ και πολλά χρόνια καταγράφω σε πρόχειρα σχέδια/σημειώσεις και η επικοινωνία με το κοινό μέσα από ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.