Θανάσης Γιαννακός: έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε ένα νέο πρόσωπο

Υποψήφιο Δημοτικό Συμβουλο, οδοντίατρο, με άποψη και θέσεις για την Καλαμαριά.
Τι σε ενοχλεί και τι θα ήθελες να αλλάξεις στο δήμο της Καλαμαριάς ;
Η Καλαμαριά είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες. Ευλογημένος τόπος. Αλλά η φυσική ομορφιά  της περιοχής δεν αρκεί για την ανάπτυξή της.
Είναι απαραίτητος ο παράγοντας μιας δημοτικής αρχής με όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησής του.
Κυρίως όμως, με διάθεση για αγώνα, προσπάθεια, μελέτη και δουλειά. Πολύ δουλειά. Δυστυχώς από την εικόνα της σημερινής Καλαμαριάς εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η σημερινή δημοτική αρχή τίποτα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν διαθέτει. Γι’ αυτό οι πολίτες δίκαια διαμαρτύρονται για εγκατάλειψη και αδιαφορία.
Τα σχολεία είναι
σε κατάσταση τριτοκοσμική.
Οι δρόμοι ασυντήρητοι, πεζοδρόμια κακοφτιαγμένα ή ανύπαρκτα, κτίρια εμβληματικά όπως το Remezzo και  η Παναγία  ρημάζουν. Τα πάρκα απεριποίητα.
Καμία πρωτοβουλία σοβαρή και επίμονη για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων για δημιουργία χώρων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού.
Το παραλιακό μέτωπο, όχι απλώς αναξιοποίητο, αλλά παρατημένο σε βαλτόνερα και σκουπίδια. Επομένως, ενώ οι προοπτικές είναι τεράστιες για την ανάδειξη της Καλαμαριάς σε Δήμο πρότυπο σε όλους τους τομείς, αυτή, λόγω ανικανότητας και αδιαφορίας της διοίκησης, παραμένει στάσιμη. Ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας γιατί έχουμε όραμα, σχέδιο, όρεξη για πολύ δουλειά και κυρίως ανιδιοτέλεια, για  Αλλαγή στον Δήμο και Επανεκκίνηση.
Απο μικρός ασχολείσαι ενεργά με τον Αθλητισμό.
Στην Καλαμαριά υπάρχουν οι κατάλληλες αθλητικές υποδομές ούτως ώστε τα νέα παιδιά να αθληθούν ;
Ο αθλητισμός για μένα είναι τρόπος ζωής. Είναι η ίδια η ζωή. Ο αθλητισμός  δεν είναι… «μετά τα μαθήματα» όπως συνήθως ακούμε. Είναι «μαζί με τα μαθήματα». Την ιδιά βαρύτητα έχουν. Είναι μέρος βασικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο αθλητισμός εκτός από τα προφανή και αποδεδειγμένα οφέλη που έχει για την υγεία, δημιουργεί ευεξία και αισιοδοξία, περιορίζει την επιθετικότητα και ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες. Ιδιαίτερα ο αγωνιστικός αθλητισμός, εκτός από όλα τα προηγούμενα, καλλιεργεί την άμιλλα και εκπαιδεύει τους νέους στον έλεγχο των συναισθημάτων τους, καθώς και στη διαχείριση της νίκης και της ήττας. Έτσι, μ’ έναν τρόπο που μοιάζει με παιχνίδι, τους εισάγει στην πραγματική ζωή πιο έτοιμους.
Επομένως, ο ρόλος μιας δημοτικής αρχής με εδραιωμένες αυτές τις πεποιθήσεις είναι η ενίσχυση των Σωματείων, των Ομίλων, των Ομάδων που καλλιεργούν τον αθλητισμό, ελέγχοντας  ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και βοηθώντας στην αναβάθμισή τους.
Συγχρόνως, είναι καθήκον της να δημιουργεί με μια συνεχή διαδικασία ανεύρεσης πόρων και χορηγιών νέους σύγχρονους χώρους άθλησης και να προσπαθεί επίμονα στην κατεύθυνση της ανάληψης μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Τίποτα από όλα αυτά δεν βλέπω να γίνεται στον Δήμο Καλαμαριάς. Αντίθετα, όλα λειτουργούν στην πελατειακή αναχρονιστική λογική περασμένων δεκαετιών. Φτάνει πια. Αλλαγή κι Επανεκκίνηση!!!
Είσαι παντρεμένος με δύο παιδιά.
Τι σημαίνει για εσένα η λέξη οικογένεια;
Μιχάλη, η οικογένεια είναι η αρχή. Η βάση. Η οικογένεια είναι η χαρά… Η ευτυχία!!! Όπως αναφέρω και στο σύντομο βιογραφικό που δημοσιεύω σένα μικρό εκλογικό φυλλάδιο, η ενασχόλησή μου με την πολιτική ήταν πολύ έντονη στα φοιτητικά μου χρόνια. Όμως  η οικογένεια και η δουλειά μου στη συνέχεια ήταν οι βασικές προτεραιότητες στη ζωή μου. Φυσικά, όχι απλώς δεν το μετάνιωσα, αλλά αισθάνομαι ευλογημένος που με αξίωσε ο Θεός να ζήσω τόσες ευχάριστες οικογενειακές στιγμές και άλλες τόσες δύσκολες βέβαια που ξεπεράσαμε, μαζί με την συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό μου Γεωργία, γιατί  μας έχουν γεμίσει εμπειρίες  ζωής.
Αυτό που λέω και στα παιδιά μου είναι ότι οι επαγγελματικές καριέρες και οι επιστημονικές επιτυχίες δεν αξίζουν τίποτα μπροστά σε μια εκδρομή στο χιόνι με δυο τρελαμένα πιτσιρίκια που σε ξεκουφαίνουν…
Ή με ένα οικογενειακό μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο. Επομένως, η οικογένεια είναι βασική ελληνική αξία που ελπίζω να παραμείνουν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της και να αντέξει στη σύγχρονες επιθέσεις που δέχεται.
Γιατί με την παράταξη
του Γιάννη Δαρδαμανέλη;
Τον Γιάννη  δεν τον γνώριζα προσωπικά. Με τίμησε ερχόμενος ένα βράδυ στο ιατρείο με έναν κοινό φίλο και μου πρότεινε να συμμετέχω στην προσπάθεια με τη «Γενιά Δημιουργίας» για την Αλλαγή και την Επανεκκίνηση στην Καλαμαριά.
Διέκρινα στον λόγο του ένα ευγενικό πάθος για να αλλάξει τα πράγματα στην πόλη μας και να τη βάλει σε τροχιά ανάπτυξης.
Είδα έναν άνθρωπο θετικό με πρακτική γρήγορη σκέψη και με διάθεση για πολύ δουλειά.
Μ’ έπεισε.
Πιστεύω στον Δαρδαμανέλη.
Είναι απλός, προσιτός, καθημερινός. Ακούει, καταγράφει και προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες λύσεις με άμεσες ενέργειες. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι με τη βοήθεια του θεού και την ψήφο των συμπολιτών μας ένας πάρα πολύ καλός δήμαρχος.
Αν μου δοθεί κι εμένα η δυνατότητα να συμμετέχω στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύω ότι θα ενισχύσω πολύ την προσπάθειά του.
Πιστεύω ότι την δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει την οδοντιατρική που ασκώ καθημερινά, θα μπορέσω, με μεθοδικότητα, δουλειά, εντιμότητα και συνέπεια να μεταφέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συμβάλλω όσο μπορέσω στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας.
Ποιό είναι το “moto” της ζωής σου;
Είναι αρκετές οι φράσεις που ξεκλειδώνουν κομμάτια της ζωής μας και της ψυχής μας, όπως για παράδειγμα αυτό που λέει ο Τσέχωφ με τα χείλη του Βάνια, ότι «… αν κάτι θες πάρα πολύ, πρέπει να το κάνεις έστω και για μια φορά στη ζωή σου…». Θα έλεγα ότι κάτι που σίγουρα με χαρακτηρίζει είναι η στοχοπροσήλωση… Δεν τα παρατάω εύκολα. Επιμένω…. «…θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό…», που λέει ο Νίκος Παπάζογλου στο πιο ερωτικό τραγούδι όλων των εποχών, τον «Αύγουστο». Νομίζω όμως ότι το moto της ζωής μου είναι μια φράση του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά από το βιβλίο του «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη»,    «… Η ζωή δεν είναι πρόβα…»
Η Καλαμαριά φημίζεται για την Εμπορική αγορά της.
Υπάρχει υποστήριξη από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου προς τους επαγγελματίες συνδημότες;
Ποιά είναι η δική σου θέση απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες του Δήμου σου;
Οι επαγγελματίες τι θέλουν; Καθαριότητα και καλαίσθητους κοινοχρήστους χώρους, συγκοινωνία συχνή και αξιόπιστη, οδικό δίκτυο συντηρημένο, πεζοδρόμια βατά, παρκινγκ με ικανό αριθμό θέσεων. Αντί γι’ αυτά, επικρατεί γενικευμένη υποβάθμιση και αδιαφορία. Οι επαγγελματίες  θέλουν τον Δήμο, φίλο και συμπαραστάτη και όχι αντίπαλο. Θέλουν το Δήμο, βοηθό στα επιχειρηματικά τους σχέδια.Ο δήμος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να παίζει το ρόλο του επιχειρηματία.Εκτός κι αν κάποια κοινωνική ανάγκη το απαιτεί και ο ιδιώτης δεν μπορεί ή δεν θέλει.Ο Δήμος, στο βαθμό που του αναλογεί πρέπει να θετει τα πλαίσια ενός υγειούς ανταγωνισμού που βασίζεται στο δικαιο και στην ισότητα των ευκαιριών. Υπάρχουν  προγράμματα που πρεπει να ενεργοποιηθουν ταχύτατα  λαμβανοντας υπ’οψιν κοινωνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, όπως το σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Open Mall, που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και ειδικά τις πιο υποβαθμισμένες. Υπάρχουν ακόμη προγράμματα για νεοφυή επιχειρηματικότητα και  η δυνατότητα κινήτρων για μειωμένα ή μηδενικά δημοτικά τέλη για νέες επιχειρήσεις.
Πολιτισμός.
Μια λέξη σταθμός στην κουλτούρα και τις μνήμες του Καλαμαριώτη.
Τι σημαίνει για εσένα η λέξη πολιτισμός; Είσαι ευχαριστημένος από τις έως σήμερα πολιτιστικές δράσεις της υπάρχουσας διοίκησης;
Η Καλαμαριά, η πόλη των 110.000 κατοίκων, υπολείπεται σημαντικά σε πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία. Ο πολιτισμός βασίζεται κυρίως σε πρωτοβουλίες των εξαιρετικών καλλιτεχνών – δημιουργών της περιοχής. Καμία νέα κοιτίδα πολιτισμού δε δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.
Αλλά, κοίταξε Μιχάλη…
Πολιτισμός είναι
η καθημερινότητα μας.
Η αισθητική μας… Ποιος ενδιαφέρεται για την αισθητική; Η Καλαμαριά και η Κρήνη λούζονται από φως… Φως Απολλώνιο, Μακεδονικό, Ελληνικό… Και βρέχονται από τη θάλασσα του Θερμαϊκού που οδηγεί στο Αιγαίο… Ακούς ονόματα που σε παραπέμπουν  στον πολιτισμό που έφτιαξε τις δυτικές κοινωνίες, που ενέπνευσε καλλιτέχνες και φιλοσόφους… Και αυτές οι περιοχές βαλτώνουν υποβαθμισμένες από την αδιαφορία και την κωλυσιεργία γραφειοκρατών που εθίστηκαν στην εξουσία. ‘Ίδια διοίκηση σχεδόν 40 χρονιά. Ο πολιτισμός είναι αισθητική. Για ποιον πολιτισμό μιλάμε όταν ο Δήμαρχος ανέχεται να λειτουργούν σχολεία σε κτίρια ακαλαίσθητα, άβαφα, με πεσμένους σοβάδες και τουαλέτες τριτοκοσμικές. Σχολεία!!! Που θα πρέπει να είναι στολίδια… με απόλυτη προτεραιότητα στους τομείς της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και της αισθητικής.
Η αισθητική διδάσκεται, καλλιεργείται και εμπεδώνεται.
Τα παιδάκια στο σχολείο θα πρέπει να μάθουν  και να αποζητούν το «ωραίο». Πρέπει να αισθανθούν ότι τα σέβονται και τα υπολογίζουν. Επομένως, Αλλαγή και Επανεκκίνηση παντού!!!
Πιστεύεις ότι συνδυάζεται
η Οδοντιατρική με την ενασχόληση
με την πολιτική;
Η Οδοντιατρική που ασκώ, η καθημερινή, γενική και επείγουσα οδοντιατρική, βασίζεται σε αυστηρούς επιστημονικούς κανόνες και αρχές, και στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο άμεση επίλυση προβλημάτων και ταυτόχρονα στη δημιουργία εργασιών που υπηρετούν τη φύση, την αρμονία και την αισθητική.
Μ’ αυτή την εμπεδωμένη νοοτροπία κατεβαίνω στο στίβο της πολιτικής  και ειδικότερα της πολιτικής που στοχεύει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του τόπου μου και στη δημιουργία περιβάλλοντος με αισθητική ανάλογη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής μας.
Σαν άνθρωπος της δουλειάς και της πράξης, πιστεύω ότι, με ευπρέπεια, κατανόηση και εντιμότητα, μπορούμε γρήγορα να αλλάξουμε το κλίμα παρακμής και στασιμότητας που επικρατεί στην Καλαμαριά και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ουσιαστική αναβάθμισή της.
Γιαννακός Αθανάσιος 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Καλαμαριάς 
“Γενιά Δημιουργίας”
Υποψ. Δήμαρχος 
Δαρδαμανέλης Γιάννης