Η Νατάσα Μπαλτούνα στην Επίμονη Τέχνη

Το polismagazino.gr θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με Αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, “μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν τη δημιουργικότητά μας. Μια τέχνη Επίμονη, τη δική μας τέχνη”. Χ.Μ.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης δημιουργεί την ανάγκη να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από τα έργα τα οποία συνομιλούν με το φιλότεχνο κοινό. Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη επαφή σας με το κοινό; Στην αμεσότητα τόσο τη δική μου όσο και των έργων μου, που διακατέχονται από άμεση Οπτικοποίηση τόσο των συναισθημάτων όσο και των μυνημάτων – εννοιών που με συγκινούν.

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Ο κ. Νικόλας Κυριάκου. Καταξιωμένος Καλλιτέχνης, καθηγητής μου στο Λύκειο, τον καιρό που το μάθημα των καλλιτεχνικών αφενός μεν ΥΠΗΡΧΕ κι αφετέρου είχε δύναμη και ίσως διαμόρφωνε ψυχές και πορείες. 

Εάν ναυαγούσατε σε ένα νησί, πέρα από τα βασικά τα οποία θα σας έλειπαν, θα βρίσκατε τρόπο να εκφραζοσασταν καλλιτεχνικά και ποιος θα ήταν αυτός; Το έχω σκεφτεί τόσες φορές. Και μου φαίνεται τόσο εύκολο σχεδόν με ιντριγκάρει. Η φύση πάντα σου δίνει λύσεις και απαντήσεις. Χρώματα και υλικά από το πιο πλούσιο εργαστήρι.

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Η Ειλικρίνεια και η ευθύτητα νομίζω πως είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά μου. Πιστεύω πως “Η Τοποθέτηση” είναι βασικό “συστατικό” ενός καλού ανθρώπου.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασία σας με την Επιμονή Τέχνη; Η μεγάλη εικαστική παρέα και η κυρία Χρύσα Μπαρτζώκα, εμπνευστής, οργανωτής κι εργάτης της, που με καλή διάθεση και θετική προσέγγιση, κάνει και τα πιο δύσκολα να φαίνονται απλά!

Ποια από τις συνεργασίες σας με την Επιμονή Τέχνη αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Τη συμμετοχή μου στην έκθεση με τίτλο “Με φτερά Αγγέλου” που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Σύμης το καλοκαίρι που μας πέρασε. “Ταξίδι” και αλληλεπίδραση στην άλλη άκρη της Ελλάδας.

Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας; “Ελευθερία. Το χρώμα της βαλίτσας μου”. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι που ακούτε όταν είστε σε λύπη, έρωτα ή χαρά; “Love of my life” 1975 Queen.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Μεγαλύτερος φόβος μου, η απώλεια αγαπημένων. Άλυτο. Δύσκολο. Η ανθρωπότητα ταλαιπωρήθηκε δοκιμάστηκε και διχάστηκε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων. Το Ολοκαύτωμα όμως είναι κάτι που από παιδί έως τώρα απασχολεί το μυαλό και την καρδιά μου. Ευτυχώς δεν μπορώ ακόμη να το συλλάβω. 

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Αυτό είναι το μόνο σιγουρο! Η Τέχνη αποκωδικοποιεί, απενοχοποιεί, ολοκληρώνει ελευθερώνει το πνεύμα. “Με την τέχνη λέμε ό,τι δεν μπορούμε να πούμε με τα χείλη ” Εκφράζουμε ό,τι δεν εκφράζεται αλλιώς.

Πόσο σας επηρεάζουν οι καθημερινές σκληρές ειδήσεις που ακούμε και έχουν να κάνουν με παιδοφιλία με γυναικοκτονίες και με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας; Πολύ. Θλίβομαι, φοβάμαι, απομακρύνομαι, κλείνομαι. Παιδεία η μόνη λύση και η Τέχνη το Σημαντικότερο παιδί της.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Ναι θα με συγκινούσε και θα με δυνάμωνε πολύ. Σίγουρα σε κάποια δράση φορέα που να αφορά παιδιά.

Bio: Η Νατάσα Μπαλτούνα είναι γέννημα θρέμμα Καλαμαριώτισσα με προσφυγικές καταβολές. Από παιδί και λίγο πριν τις σπουδές της, μαθήτευσε δίπλα στον ζωγράφο Ανδρέα Ζαμπέτογλου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης του Ι.Τ.Ι. Θεσσαλονίκης. Επιμορφωμένη με μια σειρά προγραμμάτων (Αρχιτεκτονική Τοπίου 1994, Σύμβολα και Οπτικοποίηση 1996, η Τέχνη του Βυζαντίου 2001, Art Therapy Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2021) και πάνω από 20 χρόνια στον χώρο της τέχνης, η Νατάσα Μπαλτούνα φιλοτεχνεί τον Απρίλιο του 2019 την πρώτη της έκθεση Γραφιστικής – Ζωγραφικής, με τίτλο «Φτου και μένω», ενώ αυτό το διάστημα περιοδεύει, με τη δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο “ΦΡΑΝΤάless” η οποία αποτελεί φόρο τιμής στην γυναίκα της καθ’ημάς Ανατολής, καθώς είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.   

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr