Κατερίνα Σταυρίδου: “…Η επόμενη μέρα πιστεύω ότι θα περιλαμβάνει μια κανονικότητα διαφοροποιημένη σε πολλά κομβικά σημεία σε σχέση με αυτή που γνωρίζαμε πριν την πανδημία”

Η Dreamteam σε συνεργασια με το Polismagazino.gr, στην έναρξη του νέου Χρόνου και με δράσεις #giaenankaliterokosmo, δίνει βήμα σε καλλιτέχνες για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, έργα και απόψεις:

“Ο στόχος για το 2022 είναι η συνέχιση αυτής της πορείας με πολύ δουλειά και άξονα την διερεύνηση και εξέλιξη ακόμη περισσότερων τρόπων έκφρασης και τεχνικών για τα έργα μου και βέβαια, όσο το επιτρέπουν οι καιροί, η συμμετοχή μου σε εκθέσεις και διοργανώσεις Τέχνης εντός και εκτός Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους μας να είναι καλότυχο και ευοίωνο το 2022”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 ήταν μια χρονιά με αντικρουόμενα συναισθήματα. Από την μια η εμπειρία της πανδημίας με όλα τα αρνητικά και δυσάρεστα και από την άλλη η αναγνώριση και επιβράβευση της δουλειάς μου μέσα από προτάσεις και συμμετοχές μου σε διεθνείς διοργανώσεις Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια ζυγαριά που από την μια είχε την αγωνία, την λύπη, τον προβληματισμό και από την άλλη την συγκρατημένη χαρά και ευγνωμοσύνη για την υλοποίηση στόχων και ονείρων.

Πώς αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με την πανδημία και τα μέτρα του Covid; Η καθημερινότητα, τα δύο τελευταία χρόνια, είναι για όλους μας πολύ διαφορετική από αυτή που ξέραμε. Τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι σε κανέναν ευχάριστα. Ήταν και, ελπίζω μόνο για λίγο καιρό ακόμη, θα είναι “αναγκαίο κακό”. Παρακολουθώ τα γραφόμενα, λεγόμενα και αποφασισθέντα της παγκόσμιας κοινότητας όσο καλύτερα μπορώ και τηρώ τα εκάστοτε μέτρα που εφαρμόζονται. Θεωρώ ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι επιστήμονες και οι άνθρωποι του τομέα της υγείας. Οφείλουμε να λειτουργούμε ως μέρη ενός συνόλου για να οδηγηθούμε το συντομότερο και όσο πιο αναίμακτα γίνεται στην έξοδο από όλο αυτό που βιώνουμε. Είναι στον χαρακτήρα μου να προσπαθώ να λειτουργώ με θετικό πρόσημο ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Οι μέρες του εγκλεισμού ήταν για μένα ατέλειωτες ώρες δουλειάς, βελτίωσης τεχνικών, παρακολούθησης μαθημάτων, κυρίως μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων και σεμιναρίων Τέχνης, τα οποία οδήγησαν στην δημιουργία έργων μου πολύ διαφορετικών μεταξύ τους σε τεχνικές και ύφος. Γιατί ακριβώς έτσι ήταν αυτή η περίοδος -με πολλές αντιφάσεις-, και γιατί κάπως έτσι αντιφατική είμαι κι εγώ -με πολλούς τρόπους έκφρασης της δημιουργικότητάς μου.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του Πολιτισμού το 2022; Πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζούμε και εκφραζόμαστε. Είναι ο καθρέφτης της Ιστορίας και της αλήθειας του κόσμου δοσμένης με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Η παράμετρος διαδίκτυο ήταν ήδη στην ζωή μας. Με την πανδημία απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στις περισσότερες εκδηλώσεις της καθημερινότητας μας. Το ίδιο και στον τρόπο έκφρασης του πολιτισμού μας αποκαλύπτοντας και τα καλά και τα κακά πρόσωπά του και ξεσκεπάζοντας αλήθειες. Ο πολιτισμός μας, λοιπόν, πιστεύω ότι σε κάποια σημεία οπισθοδρόμησε, αλλά σε αρκετά άλλα οι αλήθειες που ανέδυσε αποτελούν τα δεδομένα για να μπορέσουμε να τον εξυψώσουμε και να τον εξελίξουμε θετικά και χωρίς εγωκεντρισμούς. Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφούμε.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος των Τεχνών, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η κανονικότητα ποια είναι τελικά; Κάθε εμπειρία, έστω και δυσάρεστη, οδηγεί σε νέα κανονικότητα. Ως άνθρωπος, θα πω απλά ότι τα δυο τελευταία χρόνια απέδειξαν πόσο πολύ έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Πόσο πολύ ο πλανήτης είναι μια πολύτιμη αλυσίδα που ο κάθε κρίκος της είναι σημαντικός και επηρεάζει την αρμονία του τελικού αποτελέσματος της ζωής. Ας επενδύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν. Ως καλλιτέχνης, θα σταθώ στον θετικό ρόλο που έπαιξε το διαδίκτυο ως μέσο για να φέρει την Τέχνη ακόμη περισσότερο μέσα σε κάθε σπίτι. Οι μεγαλύτερες γκαλερί και οίκοι πώλησης έργων Τέχνης είδαν μεγάλη αύξηση των διαδικτυακών τους πωλήσεων με αγοραστές που ανήκαν στην αστική τάξη, και όχι μόνο από τους κύκλους των ήδη γνωστών αγοραστών και συλλεκτών. Ο καταναλωτισμός από άλλα προϊόντα της καθημερινής κοινωνικής ζωής, στράφηκε στην πραγματικά ουσιαστική και διαχρονική αξία που έχει η επένδυση σε έργα Τέχνης. Αυτό είναι κάτι που όλοι οι καλλιτέχνες και διοργανωτές οφείλουμε να ενισχύσουμε.

Κοινωνία, Απομόνωση και Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Θεωρώ πως οι επιδράσεις που είχε στη ζωή μας η πανδημία θα αφήσουν το αποτύπωμα τους για πολλά χρόνια ακόμα στην καθημερινότητά μας. Η επόμενη μέρα πιστεύω ότι θα περιλαμβάνει μια κανονικότητα διαφοροποιημένη σε πολλά κομβικά σημεία σε σχέση με αυτή που γνωρίζαμε πριν την πανδημία. Ένα από αυτά πιστεύω πως θα είναι η συνέχιση του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζει το διαδίκτυο στη ζωή μας, στην εργασία, την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και την κοινωνικοποίηση μας. Ελπίζω η αποξένωση που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια να είναι αναστρέψιμη και να μην αφήσει σημάδια στις μελλοντικές εκδηλώσεις της κοινωνικοποίησής μας.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022;

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Η εκκίνηση της πανδημίας με είχε βρει με μια βαλίτσα στο χέρι, έτοιμη για την υλοποίηση κάποιων συμμετοχών και παρουσιάσεων των έργων μου κυρίως στο εξωτερικό. Αναγκάστηκα να βάλω αυτή την βαλίτσα στο πλάι και να την ξαναπιάσω από το φθινόπωρο του 2021 που μας ξαναδόθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψουμε με περισσότερη ασφάλεια. Έτσι, μπόρεσα να συμμετάσχω το διάστημα αυτό και σε διεθνείς διοργανώσεις Τέχνης του εξωτερικού, όπως στο Μιλάνο, το Λουξεμβούργο και τη Βουδαπέστη.

Ο στόχος για το 2022 είναι η συνέχιση αυτής της πορείας με πολύ δουλειά και άξονα την διερεύνηση και εξέλιξη ακόμη περισσότερων τρόπων έκφρασης και τεχνικών για τα έργα μου και βέβαια, όσο το επιτρέπουν οι καιροί, η συμμετοχή μου σε εκθέσεις και διοργανώσεις Τέχνης εντός και εκτός Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους μας να είναι καλότυχο και ευοίωνο το 2022.