Η Μαρίλυ Γουλάκου συμμετέχει στα “Art Awards” της Dreamteam

Η Dreamteam με γνώμονα, ότι οι καλλιτέχνες αξίζουν τα δικά τους μοναδικά βραβεία, για πρώτη φορά θεσπίζει έναν εικαστικό διαγωνισμό πανελλαδικής εμβέλειας, τα Art Awards, με στόχο την ανάδειξη και την καταξίωση των καλλιτεχνών ανά κατηγορία. (ζωγραφικη- φωτογραφία-γλυπτική-mixed media), στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, αιγίδα Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων και International Action Art στις 6-7-8 Φεβρουαρίου 2023!

Ως καλλιτέχνης, τι είναι αυτό που επιθυμείτε να δείξετε ή να μεταφέρετε στο κοινό με τα έργα σας; Αρχικά να πω πως όταν δημιουργώ δεν σκέφτομαι διόλου αν θα αρέσει το έργο και τι μηνύματα περνάει. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό και να ξενίζει μα η δημιουργική έκφραση όταν εκτελείται είναι καθαρά ο εσωτερικός χώρος που κλείνει εκτός, αποβάλλει αν θέλετε, κάθε εξωτερικό παράγοντα. Είναι η γενεσιουργός δύναμη, η ανάγκη, η πείνα του καλλιτέχνη να δημιουργήσει. Κάθε έργο αντανακλά κομμάτια μου προς θέαση. Άλλοτε προβληματίζουν, άλλοτε τέρπουν. Έργο – θεατής είναι πάντα μία σχέση αλληλεπίδρασης.

Εξαρτάται από τον θεατή, από το τι κομμάτια του θα αγγίξει. Αν θα τον συγκινήσει θετικά, αρνητικά ή κάποτε να τον αφήσει αδιάφορο. Όπως οι άνθρωποι δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους κάπως έτσι είναι και με τα έργα τέχνης. Χρειάζεται να κουμπώσουν μεταξύ τους έργο – θεατής. Τότε θα πάρει το μήνυμα. Συνήθως είναι αυτό της χαράς, της αισιοδοξίας, της ελευθερίας.

Πιστεύετε πως η τέχνη είναι ικανό μέσο ή εργαλείο ώστε η κοινωνία, το σύνολο των ανθρώπων, να προοδεύσει και να εξελιχθεί; Και εάν ναι, με ποιό τρόπο; Η τέχνη είναι που δείχνει φωτεινές ατραπούς, ιδιαίτερα όταν οι κοινωνίες βιώνουν δυστοπικές συνθήκες. Ωθεί σε καινές, καλύτερες ιδέες, προσανατολίζει στην πρόοδο και την θετική εξέλιξη. Θα έλεγα πως αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας και για να μιλήσω με όρους τέχνης είναι avant – garde, πρωτοπορεί, σπάει τα όρια. Όπως είπε και ο Joan Miro: “More important than a work of art itself is what it will sow. Art can die, a painting can disappear. What counts is the seed.”

Τον Φεβρουάριο 2023 λαμβάνετε μέρος στα Πανελλήνια Βραβεία Τέχνης “ART AWARDS” της Dreamteam, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ανάμεσα σε δεκάδες καλλιτέχνες. Τι είναι αυτό που πιστεύετε πως θα κάνει τον κάθε καλλιτέχνη να προσεγγίσει το βραβείο; Πράγματι συμμετέχω στα Πανελλήνια Βραβεία Τέχνης που διοργανώνει για πρώτη φορά ο κοινωνικός και πολιτιστικός φορέας Dreamteam, του οποίου είμαι και ιδρυτικό μέλος. Είναι ένας διαγωνισμός τέχνης μεγάλης εμβέλειας με διεθνή και καταξιωμένα ονόματα στην κριτική επιτροπή. Θεωρώ πως η αξιοπρέπεια, η πρωτοτυπία, η αρτιότητα, η δεξιοτεχνία του κάθε έργου, θα είναι αυτό που θα κάνει τον κάθε κριτή να σταθεί σε αυτό κάνοντας μαζί του έναν σιωπηλό διάλογο.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το χάρισμα ή το πλεονέκτημα του εκάστοτε καλλιτέχνη που τον κάνει να ξεχωρίζει και να καταφέρνει να πουλάει τα έργα του; Η προσωπική του μανιέρα, το πάθος του, η δεξιοτεχνία του, ο παράγοντας της τύχης. Μα πέρα από αυτά, παίζει μεγάλο ρόλο το marketing. Μπορεί ένας καλλιτέχνης να δημιουργεί αριστουργήματα, ωστόσο η προβολή είναι πολύ σημαντική. Η έκθεση των έργων, η συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις με σωστές υποδομές και οργάνωση, οι ατομικές εκθέσεις, η δραστηριότητα στα social media. Πλέον το marketing αποτελεί σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Τί είναι η Τέχνη για εσάς; Είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την έννοια της τέχνης και για να είμαι ειλικρινής ούτε και θα ήθελα να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Έχουν δοθεί χιλιάδες ερμηνείες ανά τους αιώνες. Η τέχνη όμως, δεν εξηγείται όπως δεν εξηγείται η ζωή. Όσα κι αν έχουν ειπωθεί επιστημονικά, φιλοσοφικά, στέκονται αδύναμα μπροστά στη βιωμένη εμπειρία. Η δική μου προσέγγιση είναι απλά να χαίρομαι χωρίς αναλύσεις τόσο την ζωή όσο και την τέχνη, καθώς για μένα είναι έννοιες ταυτόσημες.

Πληροφορίες για τα Art Awards στα τηλέφωνα: 6985015875 – 6989283000

Καλλιτεχνικά, ποιος είναι ο στόχος σας; Να εξελίσσομαι, να πειραματίζομαι, να δοκιμάζω με τελικό στόχο να εκφράζω τον αυθεντικό μου εαυτό. Προσωπική και καλλιτεχνική εξέλιξη πάνε μαζί.

Facebook & Instagram: dreamteam.org.gr www.dreamteam.org.gr
Χορηγός Επικοινωνίας
http://polismagazino.gr