Αιμίλιος Ράφτης: “Η οποιαδήποτε μορφής επικοινωνία μέσω του διαδικτύου δεν μπορεί να συγκριθεί με την άμεση, ζωντανή επικοινωνία”

Ο ηθοποιός ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ “τοποθετείται” με τις απαντήσεις του, στο polismagazino.gr, για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Εξ’ ολοκλήρου «απεγκλωβισμό» κατά τη γνώμη μου θα έχουμε προς το τέλος Ιουνίου. Θα ανοίγουν σταδιακά οι επιχειρήσεις από τις πιο μικρές έως τις πιο μεγάλες για να αποφευχθεί η μαζική συσσώρευση του κόσμου σε κλειστούς χώρους.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Η οποιαδήποτε μορφής επικοινωνία μέσω του διαδικτύου δεν μπορεί να συγκριθεί με την άμεση, ζωντανή επικοινωνία. Σίγουρα καλό θα είναι να γίνονται οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες εκμετάλλευσης κάθε μέσου επικοινωνίας με τους ανθρώπους και σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε αποτελεί αρκετά βοηθητικό μέσον το διαδίκτυο, αλλά οι διαπροσωπική επικοινωνία είναι φανερά πιο διαδραστική.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Πιστεύω πως θα αυξηθεί αν κρίνουμε πως η Ελλάδα εκτός από την μοναδική ομορφιά της αποδεικνύεται και από τις ασφαλέστερες χώρες να επισκευτεί κανείς όσον αφορά τον ιό και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί θα βοηθήσει στην ανάκαμψή πολλών επιχειρήσεων. Αυτό που με ανησυχεί ωστόσο είναι κατά πόσο ασφαλές είναι για την υγεία των Ελλήνων η προσέλευση τουριστών από χώρες του εξωτερικού και ειδικά από χώρες με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων αν λάβουμε υπόψιν τις μεγάλες πιθανότητες να επανέλθουμε σε παρόμοια κατάσταση από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Εν έτει 2020 τα «όπλα» των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη μπορούν να είναι πολλά και να ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ένας ιός που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως από μη απολύτως έγκυρη μέχρι στιγμής αιτία, και που δεν μπορεί να βρεθεί φάρμακο αντιμετώπισης του από τους επιστήμονες αυτού του πλανήτη σίγουρα δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο «αθώος» είναι. Σίγουρα σκοπός των μεγάλων δυνάμεων είναι η παγκοσμιοποίηση και ο έλεγχος της ζωής του κάθε πολίτη με απόλυτη ευκολία, ώστε να μπορέσουν να επιβληθούν και να εφαρμόσουν κάθε μέτρο που ευνοεί τα δικά τους συμφέροντα με απόλυτη ευκολία. Ευρέως γνωστή τακτική είναι να δημιουργήσεί κανείς ένα πρόβλημα και έπειτα να προσφέρει τη λύση υπό δικούς του όρους. Αν λοιπόν ο ιός αυτός είναι το «πρόβλημα» που έχουν δημιουργήσει, αργά ή γρήγορα αναμένουμε και την «λύση» που θα προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών, εφόσον θα είμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μιας θανατηφόρας ασθένειας και θα πρέπει να αντισταθούμε ενωμένοι και δυνατοί σε κάθε προσπάθεια να χάσουμε την ελευθερία ζωής που δικαιούμαστε.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Να συνεχίσω την ζωή μου έξω στον κόσμο από εκεί που την άφησα, να κυνηγήσω τους στόχους που έχω βάλει και να καλύψω κάθε κενό που δημιουργήθηκε εν όψει καραντίνας.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΣ