Η ζωγράφος Ελένη Τομίδου συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Ελένη Τομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε Χαλκίδα. Σπούδασε σχέδιο γραμμικό ελεύθερο μηχανολογικό,και προοπτικό τρισδιάστατο σχεδιασμό! Τα τελευταία δέκα χρόνια σπουδάζει δια ζώσης στο εργαστήρι τέχνης στη Χαλκίδα Δημήτρη Μυταρά και Ζουζου Μυταρά τέχνης σε ακαδημαϊκό επίπεδο! Με τον εξαίρετο καθηγητή ακαδημαϊκό Γιάννη Ζιώγα! Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στο Μπρίστολ Αγγλία Κάρντιφ Ουαλία και σε ατομικές Χαλκίδα και προσωπικές Αθήνα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Νόστος ! Η νοσταλγία για την πατρίδα μου και τις ομορφιές της ! Επίσης και το όνομα Κωνσταντίνα Φαρμάκη στο χώρο των εικαστικών !

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Το αποτύπωμά μου στην ζωγραφική που τόσο αγαπώ ! Αποτύπωμα δημιουργικό με ευαισθησία στην παράδοση στις ηθικές αξίες και στο κοινωνικό σύνολο!

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πάντα πιστεύω στο στίγμα του καλλιτέχνη ! Πάντα η τέχνη εξελίσσεται ! Δεν πιστεύω στα ρεύματα ! Μ’ αρέσει η εκάστοτε έκφραση ! Δείχνει ελευθερία σκέψης έκφρασης και ιδεών !

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η εικόνα κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ! Το ωραίο για τον καθένα είναι υποκειμενικό ! Το ωραίο από το κάλλιστο έχει πολλή δρόμο ! Εμείς οι εικαστικοί δείχνουμε την πραγματική μάτια πίσω από αυτά που βλέπουμε! Η τέχνη σε βγάζει απο τα αδιέξοδα από την μιζέρια της καθημερινότητας και ακροβατεί μεταξύ υπαρκτού και ανύπαρκτου !

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Ο καλλιτέχνης μπαίνει ψυχικά και εγκεφαλικά εκφράζεται ελεύθερα με κοινωνικό η πολιτικό τρόπο ανάλογα με το συναίσθημα !το μυαλό οδηγεί το χέρι για να δημιουργήσει η εικόνα είναι το κυρίαρχο συναίσθημα ! Οι επισκέπτες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες ! εξαρτάται από τον φιλότεχνο που έρχεται σε μια έκθεση για να γεμίσει εικόνες και να μπει στο κόσμο του καλλιτέχνη ! Ή από τον επιχειρηματία που θα το αγοράσει για επένδυση και θα το έχει κρυμμένο μέχρι να το ξαναπούλησει!

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr