Η εκλεπτυσμένη δημιουργία της Σύνης Αναστασιάδη στην αίθουσα ΣΥΝΗ στην Παλαγία της Αλεξανδρούπολης

Γράφει ο ιστορικός κριτικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

Την αισθαντική εκλεπτυσμένη ζωγραφική εικόνα από το ονειρικό εικαστικό μοτίβο της Σύνης Αναστασιάδη θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό στη νέα έκθεση της που διαρκεί από τις 16 ως τις 20 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα ΣΥΝΗ στην Παλαγία της Αλεξανδρούπολης. Στα εγκαίνια θα μιλήσει η μουσειολόγος και ιστορικός τέχνης Κική Χριστοδούλου.

Στις καταθέσεις της δημιουργού με εντυπωσιακό τρόπο προοιωνίζεται το στιγμιαίο και συγκινητικό βάπτισμα του γίγνεσθαι. Η επιμέρους ανάταση με εμφανή κάθαρση δένει με την οργανική λειτουργία  που αναδύεται από τις όψεις και ενέχει στοιχεία από  την φυσική διαλογιστική διάσταση της έντεχνης ανάκλησης. Εμβληματικά η περιήγηση  χαρακτηρίζεται από την γραμμική κλήση των  ελεύθερων εκδοχών της κίνησης. Το χρήσιμο συστατικό στοιχειώνεται με διαφορετική και νοσταλγική  έκφανση. Οι περίτεχνες συλλήψεις με την χρήση του χρώματος βασίζονται σε  επισυνάψεις αναφορών και επικείμενων στοχεύσεων. Ο διάλογος της σύνεσης με τον υποστασιακό λόγο της ρευστότητας συναιρεί και συγκλίνει στην αποκρυστάλλωση της απεραντοσύνης με διαύγεια διείσδυσης και δυνατότητα προσάρτησης. Η πολυπλοκότητα προβάλλει αμφίδρομα σε περιοχές που είναι καθρέπτες της ανταπόκρισης των αναλογιών και ενός σταδίου εξερεύνησης με εμβάθυνση στην αλληγορία των επισυνάψεων. Οι διάκοσμοι της επιφάνειας αναδεικνύουν την αξία μιας πραγματικότητας που διαμορφώνεται σε ένα ολιστικό και ιδιόλεκτο λίθο παράλληλα με την συνειδησιακή  έκφανση των  αποδόσεων. Η ζωτικότητα και η διαλεκτική σχέση της διύλισης εναλλάσσουν την υπόσταση της διαστολής του πεπερασμένου που κατανέμεται.  Μεταλλάσσεται με διαπεραστική και δραστική προέκταση. Στη διάρκεια της διευθέτησης αγγίζεται περισπούδαστα η ουσία της χροιάς των δεδομένων που αναπαράγονται επεισοδιακά.

Οι καταβολές που επισυνάπτονται  ανάγονται σε δεδομένες φόρμες και σε τεχνικές της ωρίμανσης του επιπέδου, στην γνώση του ενστίκτου και στις αλληλουχίες. Προσεγγίζουν διαδρομές με σαφήνεια και πρόθεση που επισυνάπτουν την καλαισθησία του απέριττου και τους συσχετισμούς των επιπέδων του υπαρκτού. Τα εκθέματα της Σύνης Αναστασιάδη ενδυναμώνουν την ζωτική ενέργεια που βρίσκεται στην κοσμογονική εξέλιξη. Η ιδιόμορφη απεικόνιση τους  με στάσεις χρωματισμών και συζευκτικά δρώμενα σχεδίασης εμπεριέχουν την απόλυτη γραφή σε συμβολιστικές αναδύσεις.

Η χροιά της κυοφορούμενης ανάλυσης και η διαδικασία της εννοιολογικής συγκρότησης συμβάλλουν στον συλλογιστικό δυναμισμό  της εύλογης ύφανσης που καταλήγει  στην αυτούσια νοητική  συλλογικότητα. Η συνοδοιπορία των μεταλλαγών της έξαρσης με δεινότητα περιγράφει ένα  φάσμα αυθεντικών και αμιγών αποδόσεων που ενσαρκώνονται ευπρόσδεκτα  μέσα από την διακριτικότητα της υπεροχής, την τονική οξύτητα και την μεθοδική παράθεση. Η απόλυτη τεχνική της καλλιτέχνιδας δικαιώνει  την εξερεύνηση της πλαστικότητας στην μεταβατικότητα των συνθέσεων.

Οι αξιώσεις των ζητήσεων της επισημαίνουν την δόμηση και την αυτούσια δομή των πράξεων της αλληλεπίδρασης. Με δεσπόζουσα αυστηρότητα προσδίδει  συγκρότηση στην φορμαρισμένη υφή και στα εξιδανικευμένα στοιχεία της ανάπλασης. Αγγίζοντας τα δεδομένα της διείσδυσης ανοίγει διόδους στην διαχρονικότητα και στην συνέχεια της διεργασίας των προθέσεων και των ανασυνθέσεων. Οι κατευθύνσεις τονίζουν με βαρύτητα παραθέσεις και αποτυπώσεις με πεδία εκφραστικότητας. Διαχωρίζουν την εσωτερικότητα της μετουσίωσης και την συσχετίζουν με μοτίβα που διατηρούν την επίκαιρη αφήγηση. Συνάδουν στις τοποθετήσεις της διαύγειας, με  περίσκεψη διέγερση και φόρτιση. Ανεξάρτητα από την θεματολογία των πινάκων η συνολική παραγωγή τους  επίκειται σε μια κινητήρια οντότητα  που ίπταται καθώς ενέχει την  νεωτεριστική εκδοχή της ρευστότητας, της απορρόφησης  και της εμπέδωσης του ορατού. Η ώσμωση τους με συστοιχίες και επαρκείς πληροφορίες θέτει το παρελθοντολογικό κρεσέντο στην επέκταση που αναδεικνύει  το σημερινό πρόσημο.