Τηλεδιάσκεψη της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ με την πρώην Πρόεδρο της Λετονίας

Με στόχο τη διεθνή αλληλεγγύη και τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πραγματοποιεί μια σειρά επαφών με σημαντικές προσωπικότητες και ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, η κυρία Βαρδινογιάννη πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Co-Chair του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center και πρώην Πρόεδρο της Λετονίας Δρ. Vaira Vike Freiberga με την οποία συνεργάζονται στενά καθώς η κυρία Βαρδινογιάννη αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού καθώς και μέλος του Board of Trustees.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κύριος Rovshan Muradov.
Αξίζει να σημειωθεί πως το NGIC αποτελείται από αρχηγούς κρατών και σημαντικές προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ λειτουργεί με τη στήριξη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κύριου Ilham Aliyev και της Πρώτης Κυρίας και Αντιπροέδρου κυρίας Mehriban Aliyeva.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Διεθνής Οργανισμός έχει αναπτύξει σημαντική δράση μέσα από πρωτοβουλίες και εκκλήσεις με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Μάλιστα το NGIC έχει επιδείξει σημαντική στήριξη και προς την Ελλάδα με την αποστολή μασκών και υγειονομικού υλικού στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ», ενώ από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη έχει αποστείλει βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά του Αζερμπαϊτζάν.
Οι δύο κυρίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη λήψης κοινών διεθνών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία μιας γέφυρας αλληλεγγύης αυτή την τόσο κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνομιλία:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Χαίρομαι πραγματικά που σας βλέπω μετά από τόσο καιρό. Οι σκέψεις μου ήταν κοντά σας όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, όλοι εμείς στο Nizami Ganjavi International Center δεν σταματήσαμε ποτέ να εργαζόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου. Οι κοινές μας παρεμβάσεις, επιστολές και εκκλήσεις για θέματα όπως η ανάγκη εμβολίου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υγείας, της εκπαίδευσης, της αγροτικής παραγωγής και της επάρκειας της τροφής για όλους, η ανάγκη για παύση των εχθροπραξιών ήταν όλες πολύ σημαντικές και είναι τιμή μου που τις συνυπέγραψα.
Η πανδημία έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμών όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άστεγοι. Ανάμεσα τους και οι μικροί ασθενείς της Ογκολογικής μας Μονάδας. Κάθε πρωί αυτά τα παιδιά είναι η πρώτη μου σκέψη. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να προστατεύσουν τα παιδιά μας. Και τα έχουν καταφέρει.
Η στήριξή του NGIC σε αυτή μας την προσπάθεια είναι πραγματικά πολύτιμη. Οι μάσκες και το υγειονομικό υλικό που μας στείλατε ήταν μια σπουδαία βοήθεια. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που μας γεμίζει αισιοδοξία.
Θα ήθελα ακόμα να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη προς την χώρα μας μέσα από τη συμμετοχή σας στην Τιμητική Κοσμητεία του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020». Ελπίζω πραγματικά οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να μοιραστούμε όλοι μαζί το συμβολισμό της σημαντικής επετείου των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δεν ξεχνώ ποτέ τη συμπαράστασή σας από την πρώτη στιγμή για αυτή τη σημαντική επέτειο.
Και καθώς εξομαλύνεται αυτή η δύσκολη περίοδος για την ανθρωπότητα μέσα από αυτό το Επετειακό Έτος πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ακόμα πρόκληση: να ενδυναμώσουμε το μήνυμα της ειρήνης, της διεθνούς συνεργασίας, του ενδιαφέροντος για το συνάνθρωπο και την ανάδειξη της προσωπικής ευθύνης για το κοινό καλό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Γενικό Γραμματέα του NGIC κύριο Rovshan Muradov για την πολύτιμη στήριξή του.
Ελπίζω να μπορέσουμε να βρεθούμε σύντομα από κοντά. Μέχρι τότε είμαι σίγουρη πως το NGIC θα συνεχίσει να φέρνει κοντά τους διεθνείς ηγέτες με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Δρ Vaira Vike Freiberga: Τα λόγια σας ήταν τόσο συγκινητικά και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εκ μέρους του Dr Ismail Serageldin και ολόκληρου του NGIC.
Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ολόκληρο τον κόσμο και οι συνέπειες της πανδημίας έχουν προκαλέσει πολύ πόνο αλλά και αλληλεγγύη για όλους εκείνους που υποφέρουν.
Μια ακόμα συνέπεια της πανδημίας είναι το γεγονός πως δεν μπορούμε πια να βρεθούμε από κοντά όπως κάναμε. Είχαμε πάντοτε την χαρά να σας έχουμε ως ένα ξεχωριστό μέλος του Board of Trustees του NGIC και είχαμε πάντα σημαντικές συναντήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτές και στην Αθήνα, όπου με δική σας πρωτοβουλία οργανώσατε σπουδαίες εκδηλώσεις.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί η αίσθηση μιας παγκόσμιας κοινότητας και έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα μας ισχυροί δεσμοί φιλίας. Για εσένα προσωπικά Μαριάννα νιώθω σαν να είσαι η αδελφή μου.
Όλοι μαζί δημιουργήσαμε μια κοινότητα, δουλεύοντας μαζί για σημαντικά θέματα. Τώρα χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, χάρη στους συνεργάτες μας στο Baku και χάρη στις πρωτοβουλίες του Γενικού μας Γραμματέα κύριου Rovshan Muradov βρίσκουμε τρόπους να επικοινωνούμε και να αναδεικνύουμε θέματα και να συνεργαζόμαστε με φορείς ανά τον κόσμο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη που ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει ανάγκη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία αλλά και η συνακόλουθη οικονομική κρίση. Παίρνουμε πρωτοβουλίες και θέτουμε θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Υπό αυτή την έννοια το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει επιδείξει αλληλεγγύη και κατανόηση με πρωτοβουλίες που αγγίζουν πραγματικά τις ανθρώπινες καρδιές.
Το γεγονός πως το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για παράδειγμα έστειλε για τα παιδιά του Αζερμπαϊτζάν εκπαιδευτικό υλικό και βιβλία ήταν πολύ σπουδαίο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο δύσκολο είναι για τις οικογένειες με μικρά παιδιά να τα κρατήσουν σε απομόνωση στο σπίτι, μακριά από τους φίλους και το σχολείο. Και πολλές οικογένειες δεν έχουν τα μέσα για να το υποστηρίξουν αυτό. Εγώ μπορώ να καταλάβω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι αυτό γιατί προσωπικά υπήρξα παιδί-πρόσφυγας. Θυμάμαι στο σχολείο που υπήρχε για τα παιδιά των προσφύγων, η δασκάλα μας μας ζήτησε να ζωγραφίσουμε ένα δάσος. Εγώ είχα μόνο μπλε και κόκκινο χρώμα. Έβαλα τα κλάματα γιατί δεν μπορούσα να το ζωγραφίσω. Οπότε μπορώ πολύ καλά να καταλάβω τη σημασία αυτής της χειρονομίας και αυτού του δώρου που έκανες σε παιδιά που βρίσκονται σε απομόνωση και δεν έχουν κανέναν τρόπο να ξεφύγουν.
Επίσης χαίρομαι πραγματικά που μαθαίνω πως όλα πάνε καλά στην Ογκολογική σας Μονάδα. Η στήριξη από το Αζερμπαϊτζάν με μάσκες και υγειονομικό υλικό ήταν επίσης σημαντική καθώς έχοντας μιλήσει με γιατρούς ξέρω καλά πόσο σημαντικό είναι να έχουν όλα αυτά τα προστατευτικά μέσα, και ειδικά όσοι φροντίζουν ασθενείς με Covid-19 που πραγματικά θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο.
Με τη δική σας στήριξη και συμπαράσταση είμαι πολύ περήφανη που μπορώ να πω πως λειτουργήσαμε παραδειγματικά για το πως πρέπει να εκφράζεται η διεθνής αλληλεγγύη και η συνεργασία παρά το lock-down και τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν.
Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πως αυτοί οι ισχυροί δεσμοί φιλίας, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης δεν θα χαθούν.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Συγκινήθηκα πραγματικά με την παιδική σας ανάμνηση. Είναι σημαντικό να μπορούμε να στηρίξουμε παιδιά και οικογένειες που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω επίσης τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κύριο Ilham Aliyev και την Πρώτη Κυρία Mehriban Aliyeva που βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας. Η κυρία Aliyeva έχει επισκεφθεί δύο φορές το Νοσοκομείο μας, έχει οργανώσει εκδηλώσεις για τη στήριξή του. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα με την οποία μας συνδέουν στενοί δεσμοί εδώ και 25 χρόνια μέσα από τη συνεργασία μας στην UNESCO.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την εμπέδωση της διεθνούς αλληλεγγύης. Είμαι βέβαιη πως έχοντας εσένα ως Πρόεδρό μας στο NGIC θα τα καταφέρουμε.