Η Βουλγαρία (ξανά) τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ

Γράφει ο Αχιλλέας Σενγιέργκη. Απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ και Σπουδαστής ΙΕΚ, Διοίκησης Τουρισμού

Δύο μήνες μετά την Έκθεση του Σεπτέμβρη, κάθε Νοέμβριο πραγματοποιείται η Philoxenia μαζί με την Hotelia. Μια έκθεση που βασίζεται στον τουρισμό, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και χωρών απ’ όλο τον κόσμο. Ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά γραφεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία, γαστρονομία, καφές, επιμελητήρια πόλεων της Ελλάδος και λοιπών χωρών είναι οι παράγοντες που συμμετέχουν σε έξι περίπτερα, διαρκώντας τρεις ημέρες, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο.

Φέτος ήταν η 38η φορά, έχοντας για δεύτερη φορά ως τιμώμενη χώρα (87η ΔΕΘ), τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία. Οι πόλεις που συμμετείχαν, εκτός από τη Σόφια, συμπεριλήφθηκαν: η Βάρνα, το Μπάνσκο και το Βέλικο Τάρνοβο. Τα βαλκανικά κράτη αποτελούνταν από: την Κορυτσά της Αλβανίας, το Βελιγράδι και τη Σοκομπάνια της Σερβίας, τη Φότσα, το Τρέμπινιε και τη Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Οι υπόλοιπες χώρες ήταν: η Αρμενία, Η Γεωργία, η Σλοβακία (Μπρατισλάβα & Τρνάβα), η Τουρκία (Σμύρνη), η Ιορδανία, οι Φιλιππίνες, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και το Κόσοβο.

Τόσο οι τουριστικές εταιρείες, όσο και οι χώρες, έχουν σκοπό να προωθούν τους τόπους τους, αντιπρόσωποι με τουριστικά φυλλάδια, χάρτες στα οποία δίνονται κατάλληλες πληροφορίες σε αξιοθέατα και με διάφορα δείγματα φαγητού-ποτού και διαφημιστικού υλικού, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν, πιο πολλούς επισκέπτες. Ωστόσο, υπάρχουν και τα forum που αφορούν τον κλάδο αυτόν, όπως για παράδειγμα, φέτος αφορούσε τον υπερτουρισμό.

Για τους σπουδαστές/φοιτητές, κυρίως τουριστικών επαγγελμάτων η εκδήλωση είναι η πιο κατάλληλη επίσκεψη είτε για να αναζητήσουν εργασία στο μέλλον και είτε για να γνωρίσουν τα κατατόπια των προορισμών αυτών.

Στο κομμάτι της Hotelia, ένα ολόκληρο περίπτερο απεικονίζεται με θέμα τον καφέ. Ορισμένες εταιρείες τον προωθούν στο κόσμο και ταυτόχρονα υλοποιούνται σεμινάρια ως προς την ιστορία και την παραγωγή του συγκεκριμένου ροφήματος.

Θα είχε ακόμη ενδιαφέρον, αν η Philoxenia με το χρόνο επεκτεινόταν σε πολλά περίπτερα, έτσι ώστε να συμμετάσχουν κι άλλες χώρες από τις ηπείρους της Αμερικής, της Αφρικής και της Ωκεανίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο αριθμός επισκεπτών θα σημείωνε μεγάλα ποσοστά. Ο κόσμος δείχνει ότι, επιθυμεί να γνωρίσει και τις κουλτούρες των κρατών, ειδικά για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα μέρη. Οι διαγωνισμοί για προορισμούς είναι μια λύση για κάποιον τυχερό που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα ονειρικό ταξίδι