Η εικαστική μαγεία της Λέλας Κόλλια, μας ταξιδεύει πέρα από τα εφήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό

Γράφει ο ιστορικός αναλυτής, κριτικός αναλυτής ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

Το ενδιαφέρον και αξιόλογο εικαστικό έργο της εμπνευσμένης ζωγράφου Λέλας Κόλλια θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα της οδού Κοκκώνη 15 στο Ψυχικό από 15 Νοεμβρίου εως τις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00. Τίτλος της έκθεσης είναι: «Η Μαγεία της Τέχνης μας ταξιδεύει πέρα απ’ τα εφήμερα…»

Τα ζωγραφικά στιγμιότυπα που κυριαρχούν στις συλλήψεις της Λέλας Κόλλια αγγίζουν την ψυχή του θεατή γιατί ουσιαστικά έχουν επίκεντρο τους την ανθρώπινη προέκταση και προοπτική. Η καλλιτέχνιδα ταυτίζεται στις συνθέσεις της με προχωρημένες αποκαλύψεις. Εξελίσσεται σταθερά διατηρώντας ωστόσο την προσωπική της οντότητα. Αφήνει μακριά την γεωμετρία της ακρίβειας και κινείται στην περιοχή της μινιμαλιστικής διάθεσης και της προδιάθεσης του απέριττου. Οι διατάξεις που ενορχηστρώνει παραμένουν αυστηρές με χρώματα που πληθαίνουν όπως τα συναισθήματα που θέλει να εκφράσει. Η ζωγραφική της είναι πνευματώδης και ενστικτώδης. Είναι έντονη,τοποθετημένη σε επιλεγμένες φόρμες. Με τρόπο αυτό εκφράζει αξίες. Οι περίτεχνες εκφάνσεις της αναδεικνύουν την βαθιά σχέση της με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα. Η τεχνοτροπία της εντάσσεται σε ένα ιδίωμα γραφής με διέγερση που μεταλλάσσει τους ορίζοντες μέσα από τις εμπειρίες. H τεχνική της στηρίζεται καίρια σε θέματα που αποτελούν τους άξονες της μορφικής εκτέλεσης. Η ευρηματική και πληθωρική διάσταση των εκθεμάτων της μέσα από τους ειρμούς της ανάπλασης αντικαθιστά σύμβολα που με ευθύτητα παραπέμπουν σε προσβάσεις και σχηματοποιήσεις. Η ευφορία της πληρότητας των παραστάσεων της ενέχει μνημειώδεις χαρακτηρισμούς. Διακρίνουμε τυπώσεις με κύρια ανατομικά χαρακτηριστικά που πειθαρχούν στην υλική οντότητα και επιβάλλουν ένα περιεχόμενο πυκνότητας. Ο περίγυρος των επιτευγμάτων της διαχέεται στην σφαίρα της σουρεαλιστικής και της επαρκούς απόδοσης του εικονικού. Συναρπάζει απερίσπαστα. Η χροιά του απρόσωπου στοιχείου επιβάλλεται στις εκλεπτυσμένες και στις υπέρμετρες ανατάσεις της απεικόνισης. Μέσα στον αδιάσπαστο κύκλο ενδυναμώνεται η έκσταση της αλληλουχίας και συγκροτείται η εκπλήρωση της ανανέωσης των απόψεων και της ορθότητας απέναντι στην ζωτικότητα της εικόνας. Η οικουμενικότητα με πληρότητα στην συνειδητοποίηση καταλήγει στην κορύφωση. Διαισθητικά η καλλιτέχνιδα φιλτράρει τα διανοητικά αποτελέσματα της. Ζυγίζει τις αναλογίες τις στάσεις τα χνάρια της σύζευξης και θέτει την έρευνα της για τις ολοκληρωμένες αναδύσεις.

Οι αλήθειες που επισυνάπτει εκτίθενται δοσμένες σε έναν ιστό μαχόμενης συνεύρεσης με παραπομπές. Η Λέλα Κόλλια αναμοχλεύει το γίγνεσθαι και το ιδεώδες εμφορούμενη από την αντίθεση και την λύση.Χωρίς ρευστότητα στο αποτέλεσμα και με αναλώσιμες παρεμβολές αγγίζει την εξαΰλωση. Η αφαίρεση που χρησιμοποιεί δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα μια μεταφυσική που συνδέεται άμεσα με το υπερρεαλιστικό μοτίβο ενώ αποκρούει την ρεαλιστική αντικειμενική εικόνα αποβλέποντας στην ιδιότυπη στάση. Μεταποιεί το τυχαίο και το απροσδόκητο. Εντρυφά στην σφαίρα της έκβασης και ατενίζει με βούληση ότι υπερακοντίζει την συμπαντική νομοτέλεια με την προσθήκη των κατάλληλων υλικών που είναι λιτά και στοιχειοθετούν συνειδησιακά χαρακτηριστικά.

Προσεγγίζει την αναμόρφωση και την έλκυση του εικονιστικού υφολογικού ιδεολογήματος, στις τάξεις του οποίου εντάσσεται η τεχνοτροπία της.

Ο χώρος της με ομοιογένεια επιμερίζεται, διαρθρωτικά και μινιμαλιστικά σε επίπεδα καθώς ισορροπεί με αδρότητα πάνω σε μια συγκεκριμένη τροχιά πορείας.

Εμβόλιμα οι οπτικές προσλαμβάνουσες της παρεπιδημούν και συνυπάρχουν με ενσωματωμένες χωρονομικές δυναμικές καταβολές.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε αρκετά χρόνια στην Ιταλία παρακολουθώντας μαθήματα σχεδίου και χρώματος σε ιδιωτικές σχολές. Στην Αθήνα φοίτησε για τέσσερα χρόνια δίπλα στον Θεόδωρο Δρόσο. Με αγάπη για την τέχνη δημιούργησε την «Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού» στην οποία φιλοξενήθηκαν εκθέσεις σημαντικών εικαστικών δημιουργών. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό – πολλά εξ’ αυτών διετέθησαν σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Ζει στο Ψυχικό.

Η καλλιτέχνιδα αναφέρει για το έργο της: «…Όταν στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στην δύση του ηλίου, τα μάτια μας, η ψυχή μας δέχονται με αγνότητα τον κραδασμό των συναισθημάτων που μας προκαλεί το φαινόμενο. Φύση, ομορφιά, γαλήνη, έμπνευση. Έτσι λοιπόν οι βιωμένες αυτές αισθήσεις μετατρέπονται μαγικά σε θαυμάσια δώρα για τον άνθρωπο. Φυσικά και η ομορφότερη δύση δεν μιλάει παρά μόνο στις ψυχές που είναι άξιες να δεχτούν την ομορφιά της…»

Την διοργάνωση της έκθεσης έχει ο ΟΚΑΠΑ

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την μουσειολόγο ιστορικό τέχνης Ελίζα Γερολυμάτου.

Οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη 12:30–14:30 / Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 17:00–20:00 / Σάββατο 11:00–14:00.