Η Αθηνά Τσιρίκα συμμετέχει στην εικαστική έκθεση «Ταξίδι στο χρώμα» στην Πλάκα Μήλου

“Πάντα θα μαθαίνω και κάτι καινούριο και θα προσπαθώ τα αποτυπώματα τέχνης που θα αφήσω να είναι μια ψηφίδα στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού, μια κιβωτό έργων τέχνης που θα προκαλούσε ενδιαφέρον στις επόμενες γενεές για μελέτη και έρευνα…”

Συμμετέχετε στην εικαστική έκθεση στη Μήλο στις 8 Ιουλίου. Ποιά είναι τα συναισθήματά σας και τι σας συνδέει με το νησί; Η Μήλος είναι ένα πανέμορφο νησί με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά. Πιστεύω ότι είναι ένα τέλειο μέρος για την έκφραση κάθε μορφής τέχνης. Νοιώθω μεγάλη τιμή και χαρά που παίρνω μέρος για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι  σε έκθεση στην artmilos  στο νησί διότι η συνεργασία μου  και τον Αύγουστο το 2022  με τους ανθρώπους εκεί μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους τομείς και ευχαριστώ τον Πέτρο Μάλλη  για την συνεργασία.

Πόσο “δένεται” ο καλλιτέχνης με το έργο του; Εσείς ξεχωρίζετε κάποιο έργο σας; Αυτή είναι μια πολύ ερώτηση που χρειάζεται σκέψη. Πιστεύω πως εξαρτάται από τον κάθε εικαστικό  και το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και το εικαστικό έργο του, υπάρχουν εικαστικοί που δένονται με το έργο τους και να θεωρούν ότι αυτό είναι η προέκταση και η έκφραση του συναισθηματικού τους κόσμου, υπερκτιμώντας το εαυτό τους έχοντας υπερβολική αυτοεκτίμηση χωρίς να δέχονται κριτική. Υπάρχουν και καλλιτέχνες που το έργο τους αποκλειστικά απευθύνεται στην κοινωνία, ακολουθεί την εποχή και συγχρονίζεται με την τάση αυτής και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, υιοθετώντας έτσι μια πιο ρεαλιστική-πραγματική αυτοκριτική στάση, έτσι ακούγονται διάφορες απόψεις κυρίως από τους κριτικούς, επιμελητές και ιστορικούς τέχνης. Πιστεύω ότι η σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και εγώ αφορά την εικαστική δημιουργία, το στήσιμο του έργου, τη δόμηση, τη διάθεση, την έκθεση του έργου την αναγνώριση, την απόρριψη, την αποδοχή, την κατανόηση του έργου την εξέλιξη και την καλλιέργεια του συναισθηματικού μας κόσμου και την επιβράβευση με την χαρα της δημιουργίας πολιτισμού. Είναι μια σχέση που δεν είναι πάντα εύκολη ή ξεκάθαρη, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα και προκλητική. Πολλά έργα μου ξεχωρίζω ιδίως όταν μου θυμίζουν κάποια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μου.

Για να ασχοληθεί κάποιος με την Τέχνη χρειάζεται να έχει ταλέντο; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η φύση, το περιβάλλον, η μάθηση η οικογένεια το σχολείο, ο συναισθηματικός κόσμος, η φαντασία, το πάθος και πολλά άλλα που επηρεάζουν και είναι καθοριστικά στην εμφάνιση και καλλιέργεια της τέχνης σε κάποιο άτομο. Σίγουρα και το ταλέντο. Απαραίτητο είναι να έχει κλίση και αγάπη για την τέχνη, να δουλέψει σκληρά για να καλλιεργήσει και να επιμείνει στις ικανότητές του, να μελετήσει ιστορία της τέχνης – το χρονικό της τέχνης – να εμπνευστεί από το έργο άλλων καλλιτεχνών, να εξερευνήσει διάφορα υλικά και τεχνικές, να πειραματιστεί με διάφορες ιδέες, να δημιουργήσει κάτι που τον εκφράζει και τον ικανοποιεί, και τέλος να μοιραστεί το έργο του με άλλους, να σπουδάσει και να διαβάσει μαζί με επιμονή και πολλή δουλειά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και ποιοι οι φόβοι σας; Ο εικαστικός επιμένει και πάντα αισθάνεται ότι μπορεί και καλύτερα. Πάντα θα μαθαίνω και κάτι καινούριο και θα προσπαθώ τα αποτυπώματα τέχνης που θα αφήσω να είναι μια ψηφίδα στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού, μια κιβωτό έργων τέχνης που θα προκαλούσε ενδιαφέρον στις επόμενες γενεές για μελέτη και έρευνα, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη έργων σε μουσεία, χώρους πολιτισμού και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Ένας διαρκής αγώνας της βουκέντρας -του πινέλου -και της φαντασίας, του χρώματος του καμβά της μάθησης και της καλλιέργειας του πνευματικού και συναισθηματικού μου κόσμου για το αποτέλεσμα, τη δημιουργία.

Αθηνά Τσιρίκα -Αthena. T

Η Αθηνά Τσιρίκα εικαστικός και συγγραφέας απόφοιτος της Σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. και του Παιδαγωγικού του Α.Π.Θ εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Κιλκίς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Ζει   και εργάζεται στο Κιλκίς και στην Ιταλία.

Εκθέτει την εικαστική της δουλειά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως Βιέννη, Μιλάνο, Φλωρεντία Ιταλίας, Ολλανδία κ Μόντρεαλ Αμερικής.

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Των εργαστηρίων του κ. Γ. Σκυλογιάννη και Κ. Μορταράκου. 

1]Μέλος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος , 2]του συλλόγου των Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε και 3]του Συλλόγου των Τελειόφοιτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εξωτερικό, και σε πολλές ομαδικές, σε Μπιενάλε τέχνης, στις ART Θεσσαλονίκης, στο  παγκόσμιο συνέδριο Φιλοσοφίας  στο Καποδοστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Φλωρεντία, στο Μιλάνο Ρώμη Λονδίνο και έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία Δήμους και χώρους τέχνης. Έχει βραβευτεί στην Μπιενάλε φοιτητών και από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ως απόφοιτος 

Και δυο Διεθνή βραβεία:

Διεθνές βραβείο INTERNASIONAL PRIZE GARAVAGGIO στο Μιλάνο 20 Απρίλιο του 2022 και 18 Μαιου το 2023 Διεθνή βραβείο TOP ARTISTS THE PROTAGONISTS OF CONTEMPORARY ART

Οργάνωση επιμέλεια:
Η ομάδα της ArtMilos [email protected]
και ο Πέτρος Μάλλης https://www.facebook.com/profile.php?id=100089958045646
https://instagram.com/artmilos23?igshid=Y2IzZGU1MTFhOQ==

Εγκαίνια στις 08 Ιουλίου 2023. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου 2023

Μήλος: χρωματιστή, άγρια, ηλιοκαμένη, δαντελωτή και γεωλογικά στολισμένη. Το νησί της θεάς Αφροδίτης, της ομορφιάς και του έρωτα.

Η έκθεση θα γίνει στον πανέμορφο χώρο της ArtMilos. Η ArtMilos βρίσκεται στην Πλάκα, όπου ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια της, οδηγούνται οι επισκέπτες στο μοναδικό κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα.

Οργάνωση επιμέλεια: Η ομάδα της ArtMilos [email protected] και ο Πέτρος Μάλλης https://www.facebook.com/profile.php?id=100089958045646 https://instagram.com/artmilos23?igshid=Y2IzZGU1MTFhOQ==

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr