Αθανασία Κιφοκέρη: “Η συγγραφή και η υποκριτική επιδρούν μέσα μου εξελικτικά και προοδευτικά”

«Το μοναδικό τροχοπέδη στο κυνήγι των ονείρων και στην επίτευξη των στόχων, δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό»

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Από πάντα, από όταν ήμουν πολύ μικρή που οι γονείς μου με είχαν γράψει σε ωδείο για να παρακολουθήσω μαθήματα μουσικής. Επίσης, στην παιδική μου ηλικία είχα παρακολουθήσει μαθήματα χορού. Αργότερα, όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο ξεκίνησα να ασχολούμαι με την συγγραφή και από το 2014 συνεργάζομαι με εκδοτικούς οίκους όπου προωθούν τα βιβλία μου, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με την υποκριτική, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής με καταξιωμένους δάσκαλους στο Θέατρο των Αλλαγών και στην δραματική σχολή Τabula Rasa και μέσα από αυτό το μαγικό ταξίδι έχω γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό μου και βρήκα πτυχές μέσα μου που δεν ήξερα ότι είχα. Γενικότερα, η υποκριτική επιδρά μέσα μου εξελικτικά και προοδευτικά.

Like στον έρωτα από τις εκδόσεις bookstars το καινούριο σας βιβλίο μιλήστε μας για το περιεχόμενό του. 21ος Αιώνας. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει πλέον τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τα κοινωνικά δίκτυα.
Δίκτυα σαν το Facebook όπου οι χρήστες τους εκτός από την επικοινωνία, αναζητούν την γνωριμία, τον έρωτα, την αγάπη. Όμως οι πλαστικές οθόνες οδηγούν σε αληθινά συναισθήματα ή το αντίστροφο; Η ακατανόητη πραγματικότητα οδηγεί σε αληθοφανείς ουτοπίες ή το αντίστροφο;
Ο Μάριος και η Ευτυχία θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναβρούν την αληθινή αγάπη.

Πόσο εύκολο είναι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να είναι ξανά μαζί; Θα μπορέσουν να βρουν το δικό τους like; Μπορεί να το βρει κάποιος σε πολλά γνωστά sites στο internet που πουλάνε βιβλία ή μπορεί κάποιος να το παραγγείλει από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του.

Πως αισθάνθηκες όταν έπιασες στα χέρια σου το πρώτο βιβλίο σου; Ήταν μεγάλη χαρά και συγκίνηση για μένα, δεδομένου ότι από παιδί θαυμάζω τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη συγγραφή και εκδίδουν τα έργα τους. Πάντα ήθελα να τους μοιάσω. Αν μη τι άλλο ένιωσα ευτυχία και ενθουσιασμό, ότι ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα.

Ποια είναι τα συστατικά για ένα επιτυχημένο λογοτεχνικά και εμπορικά βιβλίο; Αυτό είναι κάτι που θα ήθελαν όλοι οι συγγραφείς και οι εκδοτικοί οίκοι να το γνωρίζουν! Δεν υπάρχουν, πιστεύω, συνταγές. Θεωρώ όμως ότι μεγάλη σημασία έχουν οι ήρωες σε ένα βιβλίο. Όταν αγγίξουν τον αναγνώστη και καταφέρουν να χαραχτούν στη μνήμη του αυτό είναι μεγάλη επιτυχία.

Συνήθως οι περισσότεροι συγγραφείς είτε έχουν σπουδάσει κάποιο αντικείμενο, είτε ασκούν ως επάγγελμα κάτι τελείως διαφορετικό από την συγγραφική τους ιδιότητα αλλά και τις σπουδές τους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε σχετικά με αυτό και να μας πείτε πόσο αρμονικός είναι ο συνδυασμός όλων αυτών και κατά πόσο αλληλοεπηρεάζονται οι επιμέρους ιδιότητες σας; Εγώ έχω σπουδάσει παιδαγωγικά στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάνω μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και συνάμα έχω παρακολουθήσει μαθήματα ισπανικών στο Ισπανικό Ινστιτούτο (Cervantes) και μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών με καθηγητή τον ηθοποιό Θοδωρή Αθερίδη. Γενικά έχω πειραματιστεί σε διάφορους τομείς και έχω κάνει διάφορες δουλειές όπως για παράδειγμα έχω εργαστεί σε εκδοτικούς οίκους, σε φροντιστήρια, σε χρηματιστηριακή εταιρεία και φυσικά ως νηπιαγωγός που είναι το βασικό μου επάγγελμα. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει την αγάπη μου για τα βιβλία και την συγγραφή ωστόσο δεν τα συνδέω. Η συγγραφή δεν αποτελεί επάγγελμα για εμένα αλλά κυρίως την ανάγκη μου να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου και τις σκέψεις μου.

Αγαπημένη φράση; Τα πιστεύω σου σταματάνε εκεί που ξεκινάει η ζωή κάποιου άλλου.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Έχω την τιμή να είμαι μέλος στην θεατρική ομάδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων όπου προετοιμάζουμε την Μήδεια του Μποστ. Το σκηνοθετεί ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Τραιφόρος.

Με ποια φράση θα θέλατε να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη, κυρία Κιφοκέρη; «Το μοναδικό τροχοπέδη στο κυνήγι των ονείρων και στην επίτευξη των στόχων, δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό».

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.