Μάνος Κανναβός: “…ψάχνω τη δική μου αλήθεια μέσα από την τέχνη μου και προσπαθώ όσο μπορώ να μη σταματώ να εργάζομαι για να πετύχω τους στόχους μου”

“…Επιτυχία για εμένα σημαίνει επιτυγχάνω τους στόχους μου, διασκεδάζω με τις επιλογές μου και χαμογελάω με το αποτέλεσμα. Είναι επιτυχία να καταλαβαίνω ότι κατάφερα να δημιουργήσω κάτι που με αφορά”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Δε θυμάμαι πότε το ανακάλυψα αλλά θυμάμαι ακριβώς τη στιγμή που το αποφάσισα. Ήμουν διακοπές στην Κύθνο και περπατώντας με τη φίλη μου τη Μαργαρίτα προς την παραλία παραπονιόμουν για το πόσο δυστυχισμένος ήμουν με την επιλογή μου να σπουδάσω οικονομικά, με ρώτησε τι άλλο θα ήθελα να κάνω και της απάντησα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός αλλά ντρέπομαι. Ένα μήνα μετά έδωσα εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού θεάτρου και απέτυχα παταγωδώς…κάπως έτσι ξεκίνησα. Πάντως το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω χορευτής κλασσικού μπαλέτου.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες απ’ όλα τα είδη τέχνης που θαυμάζω και έχω εμπνευστεί απ’ αυτούς που μάλλον η λίστα θα ήταν μεγαλύτερη και από τη λίστα του Schindler…

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Ως ηθοποιός είμαι χαρούμενος να δουλεύω και στους δύο χώρους γιατί απαιτούν τελείως διαφορετική προσέγγιση. Σαν θεατής λατρεύω και τα δύο!!!

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Είναι δύο λέξεις που όταν ήμουν νεότερος μου προκαλούσαν άγχος και με βάραιναν γιατί τις αντιλαμβανόμουν ως απόδειξη στους άλλους γι’ αυτά που μπορώ να καταφέρω, όσο έχω την τύχη να μεγαλώνω επαναπροσδιορίζονται και αναπροσαρμόζονται στη σκέψη μου, νομίζω πλέον ότι η καριέρα δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από το τι αφήνουμε πίσω μας στην επαγγελματική μας πορεία με ενδιαφέρει αλλά και δε με αφορά, έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που θα το δείξει η ιστορία. Επιτυχία για μένα σημαίνει επιτυγχάνω τους στόχους μου, διασκεδάζω με τις επιλογές μου και χαμογελάω με το αποτέλεσμα. Είναι επιτυχία να καταλαβαίνω ότι κατάφερα να δημιουργήσω κάτι που με αφορά.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Γεννιέσαι γιατί έχεις την ιδιότητα να παρατηρείς τι συμβαίνει γύρω σου και γίνεσαι τη στιγμή που αφήνεις τους άλλους ανθρώπους να δουν τον κόσμο μέσα απ’ τα μάτια σου.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δες και δράσε. (Μάλλον φράση είναι αυτή!!!)

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Δεν ξέρω…νιώθω την όρεξη πριν δημιουργήσω κάτι για να το κάνω.. Όταν μου προτείνουν έναν ρόλο πάντα σκέφτομαι κάποιον που μου θυμίζει αυτόν το χαρακτήρα, ένα περιστατικό ή μια εμπειρία που με συνδέει με τον ήρωα που χρειάζεται να υποδυθώ.
Όταν πάλι θέλω να σκηνοθετήσω συνήθως ξέρω σε ποιόν να προτείνω τον κάθε ρόλο από τις πρώτες αναγνώσεις γιατί με κάτι τον συνδέω.
Η έμπνευση μάλλον έρχεται πάντα από τους ανθρώπους…

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Ως άλλον έναν άνθρωπο μεταξύ άλλων που ονειρεύομαι αέναα, ψάχνω τη δική μου αλήθεια μέσα από την τέχνη μου και προσπαθώ όσο μπορώ να μη σταματώ να εργάζομαι για να πετύχω τους στόχους μου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αν όλα πάνε καλά και βγούμε νικητές και υγιείς από αυτή την συγκυρία θα ήθελα πολύ να βρεθώ στη σκηνή μ’ έναν πολύ ενδιαφέροντα ρόλο. Θέλω να πιστεύω ότι θα επαναληφθεί η παράσταση «Μπομπονιέρα ή πώς έλυσα τα θέματά μου» του Βασίλη Τσιγκριστάρη που σκηνοθέτησα την προηγούμενη σαιζόν. Επίσης σκέφτομαι να σκηνοθετήσω ένα έργο δικό μου και ένα διήγημα που μεταφράζει για μένα η αγαπημένη μου μουσικός Ερατώ Κρεμμύδα.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Μάνος Κανναβός γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, σπούδασε θέατρο όπου εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, επίσης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του οργανισμού «Φεστιβάλ φιλοσοφίας στην Ελλάδα» και στενός συνεργάτης του ιταλικού οργανισμού «Festival della Filosofia in Magna Grecia» .
Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Γ. Θεοδοσιάδη, τον Γ. Παλούμπη, την Ε. Σκότη, την Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες, τον Δ. Κομνηνό, τον Δ. Καραντζιά,τον Γ. Σαρακατσάνη κ.α Επίσης έχει διάφορες συμμετοχές σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.