ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Νέων Συνδέσεων της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) κ. Μιχάλη Στεργιόπουλο. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει ήδη εκπονήσει το στρατηγικό της σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, που αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης με υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων, με τήρηση της νομοθεσίας και με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι νέες συμβάσεις σύνδεσης το 2017 σημείωσαν αύξηση 53% συγκριτικά με το περσινό έτος, ενώ από την αρχή του έτους έως το τέλος Οκτωβρίου 2017 έχουν υπογραφεί 14.305 συμβάσεις σύνδεσης, για διακριτούς μετρητές (8.734 στη Θεσσαλονίκη) γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι πολίτες επιλέγουν σταθερά το φυσικό αέριο ως καύσιμο μέσο, γιατί παρέχει άνεση, ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Ο κ. Στεργιόπουλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο καταγεγραμμένο ενδιαφέρον των πολιτών για αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, ο συνολικός αριθμός νέων συνδέσεων για διακριτούς μετρητές στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, εκτιμάται ότι θα αγγίξει συνολικά για το έτος 2017 τις 18.500, έναντι 12.576 του Προϋπολογισμού (αύξηση 47%).
Σημαντικό κίνητρο για τους καταναλωτές, είναι η προσφορά που βρίσκεται σε ισχύ για «ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική, Δημόσια-Δημοτικά κτίρια), καθώς ο καταναλωτής αποκτά σημαντικό όφελος, επειδή καταβάλει μόνο το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
Οι επεκτάσεις του δικτύου πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αιτήσεις σύνδεσής τους και βάση του Κώδικα Διανομής. Συγκεκριμένα, στις απομακρυσμένες περιοχές – Δήμους, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, θα προχωρήσει σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης στην εγκατάσταση αποσυμπιεστών και στην κατασκευή δικτύου διανομής, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις Εταιρείες με Άδεια Προμήθειας Αερίου να δραστηριοποιηθούν.
Προγραμματισμός Τροφοδότησης Νέων Περιοχών
Παράλληλα, υλοποιείται η σύνδεση και η τροφοδότηση των νέων περιοχών με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καθώς τηρούνται οι εξαγγελίες της Εταιρείας για τα χρονοδιαγράμματα της κατασκευής των επεκτάσεων του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, κατέχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και των Τοπικών Αρχών.
Ιδιαίτερα, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ο προγραμματισμός εργασιών είναι ο εξής:
Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Ενεργοποίηση 1-10 Νοεμβρίου 2017)
Εξοχή & Χορτιάτης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Ενεργοποίηση 15-25 Νοεμβρίου 2017)
Τρίλοφος & Πλαγιάρι του Δήμου Θέρμης (Ενεργοποίηση 1-10 Δεκεμβρίου 2017)
Νέα Μεσήμβρια του Δήμου Χαλκηδόνος (Ενεργοποίηση 15-30 Δεκεμβρίου 2017)
Λαγκαδάς του Δήμου Λαγκαδά (Επεκτείνεται το δίκτυο διανομής και η τοποθέτηση του αποσυμπιεστή CNG θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2017)
Μηχανιώνα – Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού (Έναρξη έργων επέκτασης Δεκέμβριος 2017).
Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος (Έναρξη έργων επέκτασης Δεκέμβριος 2017)
Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα (Έναρξη έργων επέκτασης Δεκέμβριος 2017)

Όπως σημείωσε ο κ. Στεργιόπουλος, Αναφορικά με την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών μέσω συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), αναμένεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τιμολόγηση των τελικών καταναλωτών.
Συντήρηση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου
Αναφορικά με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, ο κ. Στεργιόπουλος επισήμανε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι αρμόδια για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου έως και τον μετρητή, συνεπώς για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, θα πρέπει σε συνεργασία με τον αδειοδοτημένο εγκαταστάτη-υδραυλικό ή/και τον Επιβλέποντα μηχανικό, εν’ όψη των χειμερινών μηνών να ενισχύουν την προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, με την έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης και με γνώμονα την ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες ενημέρωσης των καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με την οποία συνίσταται στους καταναλωτές να μεριμνούν για την καλή κατάσταση και συντήρηση της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου, την άρτια λειτουργία των συσκευών αερίου, καθώς και την συντήρηση των υδραυλικών εγκαταστάσεων που θα πρέπει να αναθέτουν σε πιστοποιημένους – αδειοδοτημένους επαγγελματίες.
Επισημαίνεται επιπλέον, ότι ολοκληρώνεται εντός του Νοεμβρίου η κατασκευή εκπαιδευτικών εργαστηρίων Εσωτερικής Εγκατάστασης φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη & στη Θεσσαλία από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους τους φορείς.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί πάντα με γνώμονα την αξιόπιστη διανομή φυσικού αερίου στις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται επενδύοντας πάνω απ’ όλα σε ένα ασφαλές δίκτυο, το οποίο εξασφαλίζει κατ’ επέκταση και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.