«Εκεί που τα πουλιά μιλούν και τα δέντρα τραγουδούν» Παράσταση αφήγησης παραμυθιών για παιδιά και μεγάλους από τη Ζωή Νικητάκη στο Νομισματικό Μουσείο

Σάββατο 27 Μαϊου, ώρα: 12:00, Νομισματικό Μουσείο – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ζωή Νικητάκη

Ελεύθερη είσοδος, Κρατήσεις – πληροφορίες: τηλ. 210-3632057, 210-3612834, 210-3612872 https://www.nummus.gr/


«Ένα δέντρο λέει:
Ένας πυρήνας είναι κρυμμένος μέσα μου,
μια σπίθα, μια σκέψη,
είμαι ζωή από την αιώνια ζωή.
Μοναδική είναι η απόπειρα και το σχέδιο,
το οποίο τόλμησε η αιώνια Μητέρα μαζί μου,
μοναδική είναι η μορφή
και οι φλέβες του δέρματος μου,
μοναδικό είναι και το μικρότερο φύλλο στην κορυφή μου
και η μικρότερη ουλή στο φλοιό μου.
Υπηρεσία μου είναι να δείξω
και να δώσω μορφή στο Αιώνιο
μέσω του μοναδικά διαμορφωμένου.

Ένα δέντρο λέει:
Η δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη.
Δεν ξέρω τίποτα για τους προγόνους μου,
δεν ξέρω τίποτα για τα χιλιάδες παιδιά
που κάθε χρόνο σπέρνονται από μένα.
Ζω μέχρι τέλους το μυστικό του σπόρου μου,
και τίποτα άλλο δεν με νοιάζει.
Έχω εμπιστοσύνη, πως ο Θεός είναι μέσα μου.
Έχω εμπιστοσύνη, πως το καθήκον μου είναι ιερό.
Αυτή η εμπιστοσύνη με ζει.

Ένα αφηγηματικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών της λαϊκής παράδοσης που ζωντανεύει την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει τη σύνδεσή τους με τη φύση, αλλά μπορούσαν να συνομιλούν με τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά και να ΄ναι συνοδοιπόροι στο θαυμαστό ταξίδι της ζωής.» Έρμαν Έσσε

To Νομισματικό Μουσείο Αθήνας με εφόρμηση τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε συνεργασία με τη ζωγράφο, συγγραφέα, αφηγήτρια παραμυθιών και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια, Ζωή Νικητάκη, σας προσκαλεί  στην παράσταση αφήγησης παραμυθιών, για παιδιά και μεγάλους,

«Εκεί που τα πουλιά μιλούν και τα δέντρα τραγουδούν».

Υπάρχει ένας κόσμος μαγικός που ολοένα και περισσότερο λησμονούμε την ύπαρξή του, το παραμύθι. Το παραμύθι μπορεί να μας λυτρώσει από το βάρος της ζωής. Το παραμύθι μπορεί να βαστάξει τα αβάσταχτα. Από καρδιά σε καρδιά κυλάει το παραμύθι και γνωρίζει πως να λιάνει τις γωνίες, πώς να στρογγυλέψει τις ευθείες, πώς να μαλακώσει τον πόνο, πώς να παρηγορήσει τη θλίψη, πώς να ενθαρρύνει και να προτρέψει για το μεγάλο ταξίδι στο Άγνωστο και Ανείπωτο, πώς να μας πάρει απαλά και τρυφερά από το χέρι και να μας οδηγήσει μαζί του στο μαγικό κόσμο του.

Η Ζωή Νικητάκη έχοντας εμπειρία τριών δεκαετιών με τα παιδιά μέσα από μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια παραμυθιού, εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο ξεδιπλώνει παραμύθια που τον κύριο ρόλο έχουν τα δέντρα, μα κι ένα πουλάκι που την ακολουθεί και με ανθρώπινη λαλιά μιλεί…

Πώς ένα παλληκάρι που ζει μονάχο μεσ’ στο δάσος, συνομιλεί με τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά, καταλαβαίνοντας τη μυστική και παράξενη γλώσσα τους, έτσι απλά, όπως μπορεί να αναπνέει και να ονειρεύεται; Πώς η ζωή μιας κόρης που λάμπει σαν τον ήλιο συνδέεται με μια ροδιά και πώς η αγάπη θα δράσει για τη ζωή και των δυο καταλυτικά; Πώς ένα μικρούτσικο δεντράκι σε μια όαση στην καρδιά μιας ερήμου καταφέρνει την πέτρα που πέφτει απάνω του με δύναμη να την μετατρέψει σε δώρο μυστικό; Πώς ένα δέντρο διδάσκει ένα παιδί την συνεχή προσφορά δίχως την προσμονή ανταπόδοσης; Αυτά και άλλα ξεδιπλώνονται μέσα από το μαγικό ταξίδι των παραμυθιών και μας καλούν να τα ακολουθήσουμε εκεί όπου όλα είναι δυνατά, ακόμα και τα θαύματα, που σαν μικρές σταγόνες μέσα μας αναπαύονται και περιμένουν.

https://www.zoenikitaki.com
https://www.facebook.com/HealingARTinGreece/
https://www.facebook.com/zoe.nikitaki
https://www.facebook.com/nikitakizoi/
https://www.facebook.com/Talesforthetruthoftheheart/
https://www.facebook.com/laikaparamythiazakynthou/

Η Ζωή Νικητάκη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος – εικονογράφος, αφηγήτρια παραμυθιών, συγγραφέας, φιλόλογος και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια. Γεφυρώνει μέσα από τη δράση της τρεις τομείς: εκπαίδευση, τέχνη, θεραπεία και εστιάζει στη θεραπευτική διάσταση και λειτουργία της Τέχνης. Έχοντας ασχοληθεί 30 χρόνια με τα παιδιά και τα τελευταία με ενήλικες μέσα από τον χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και της θεραπείας (με την ευρεία έννοια της φροντίδας, της επιμέλειας και της υπηρεσίας στον άνθρωπο) δημιούργησε το Healing Art in Greece με κύριο εργαλείο μια πρωτοποριακή μέθοδο σύνθεσης που ονομάζει Ιαματική Ταξιδευτική – Psychodynamic Color Storytelling. Τα τελευταία χρόνια μεταλαμπαδεύει την βιωματική εμπειρία και γνώση μέσα από το θαυμαστό ταξίδι της διαδρομής της σε πρωτότυπους εκπαιδευτικούς κύκλους σεμιναρίων με έμφαση στη ψυχοδυναμική δημιουργική έκφραση και θεραπεία μέσα από την τέχνη της αφήγησης και της συγγραφής του παραμυθιού και μέσα από τη ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει όλα τα βιβλία τα δικά μου και άλλων συγγραφέων, με μεγαλύτερες συνεργασίες γνωστό θυγατρικό εκδοτικό οίκο του Hay house και τις εκδόσεις Onager στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μουσείου του Λουτρού των Αέρηδων στην Αθήνα. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση στην οποία συμμετείχε τελευταία ήταν «Ο Μίτος της Αριάδνης», που διοργανώθηκε από το Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies και μέσα στην πανδημία επιλέχθηκαν έργα μου από την Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Biennale Internazionale d’arte στο Μπάρι της Ιταλίας και από γνωστή γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Συμμετείχε επίσης με έργα της στον διαγωνισμό για τη διεθνή έκθεση εικονογράφων παιδικού βιβλίου στην Bologna.

Σπούδασε αρχικά κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια αναφορικά με την παιδαγωγική, τη ψυχολογία και την τέχνη. Εκπαιδεύτηκε στη Ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία με δάσκαλό της τον ιδρυτή αυτής της μεθόδου, τον Mark Wentworth και στη σαμανική θεραπευτική που μελέτησε ο Alberto Villoldo, Ph.D καθηγητής ψυχολογίας και ιατρικής ανθρωπολογίας του San Francisco University. Εργάστηκε με παιδιά κοντά τρεις δεκαετίες ως φιλόλογος, ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις. Έχει μεγάλη συμβολή στον χώρο του παραμυθιού, με παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα, με σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού σαν παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με σεμινάρια Δημιουργικής Φαντασίας και Εμψύχωσης, σεμινάρια  για τη συγγραφή θεραπευτικού παραμυθιού, με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους επί σειρά ετών, με διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης σε καρκινοπαθείς σε γνωστό ογκολογικό νοσοκομείο, με βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει, με δεκάδες άρθρα, καθώς και με διαλέξεις σε συνέδρια και με την τηλεοπτική εκπομπή με παραμύθια, που σχεδίασε και υλοποίησε, με τίτλο, «Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών». Ενμαι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ως καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χώρους και φορείς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Υπουργείο Παιδείας,  actionaid Ελλάς, κλπ.) και με συγγραφείς στο εξωτερικό. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Nεώτερου Ελληνισμού ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, καθώς και παραμυθοπαραστάσεις. Πρόσφατα υλοποίησε σεμινάριο για τη θεραπευτική λειτουργία του παραμυθιού στους φοιτητές του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της:

 1. «Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου» από τις εκδόσεις Τρίμορφο

2. «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια», από τις εκδόσεις Κονιδάρη

3. «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά» από τις εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής και    

 4. “Χρωματοθεραπευτικό βιβλίο – Ζωγραφίζοντας τα Οράματα της Εσώτερης Πηγής από τις εκδόσεις Οσελότος, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει επίσης στην Αγγλία και στην Ινδία. Επίσης ετοιμάζονται δυο νέα βιβλία της.

Πρόσφατα επιλέχθηκε έργο της για να εκπροσωπήσει γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ. Επίσης ετοιμάζονται δυο νέα βιβλία της. Έχει υλοποιηθεί αφιέρωμα στη ζωγραφική της από το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας (Helmi’s Natural History Museum) στη Ζάκυνθο και τον Δεκέμβριο του 2022 επιλέχθηκε έργο της για να εκπροσωπήσει γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ. Πρόσφατα υλοποίησε την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της, «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ – ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ» στη γκαλερί Black Duck Multiplarte στην Αθήνα και τώρα ετοιμάζεται να λάβει μέρος στη Διεθνή Μπιενάλε Εικονογράφησης στην Μπρατισλάβα και στη Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Tijuana Triennial στο Μεξικό.

0ΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2002, Tree Festival, Fort Cochin, Β. Ινδία (συνάντηση καλλιτεχνών σε φεστιβάλ με στόχο την αυτοοργάνωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση)
2003, Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης (Πρώτη συνάντηση καλλιτεχνών Μεσογείων και Λαυρεωτικής) 

2003, Εκθεσιακός χώρος Τέχνης του Παλαιού Μηχανουργείου Δήμου Λαυρεωτικής

2004, “Αγροτόσπιτο Νικολοσόφο”, Δασκαλειό Κερατέας. 

2009,  Black Duck Multiplarte gallery, Αθήνα, “Κάνε κι εσύ την πάπια… μπορείς”

2009, Γκαλερί του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Αθήνα, “25 χρυσές ευχές”, καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός.

2010, Εκθεσιακός χώρος Πολιτιστικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου, “Φλοίσβος”, “Δρώμενα Τέχνης”, διοργάνωση: Athens Fine Arts Festival σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού.

2010, Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης Σύρου, Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”, διοργάνωση Αsh in Art, Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης.

2010, Πολυχώρος Τέχνης “Πολυκέντρο Θαλασσινού”, Κως, Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”, διοργάνωση Αsh in Art, Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης.

2011, Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων, Αθήνα, «Μαγιάτικο Παζάρι – 30 νέοι καλλιτέχνες συναντιούνται και γιορτάζουν τον Μάη μέσα από την τέχνη». 

2014, Γκαλερί Τεχνοχώρος, International Water Wheel Net Symposium.

Συμμετείχα στον ελληνικό κόμβο που εκπροσωπούνταν από την καλλιτέχνη, Καίτη Χαλιορή, ιδρύτρια και δημιουργό του World Water Museum.To έργο μου ήταν “Το Υδρομαντείο της Αμοργού”.

2015,  Αthens Center, Αθήνα, “Αισθητικοί  Διάλογοι υπό το φως του Ανατέλλοντος Ηλίου», Ιαπωνική τέχνη από έλληνες εικαστικούς.

2016, Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο «Διέξοδος», Μεσολόγγι, «Στο όνομά σου θάλασσα», επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Στουπάθης.

2018, Τrii Art Hub, Αθήνα, «Εικόνες χωρίς ορίζοντα», επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ Σορβόννης.

2021, Contemporary Space Athens/ The European Centre Athens, Aθήνα, «Ηθοποιός σημαίνει φως», επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Γκόντα

2021, Διεθνής Έκθεση Μπιεννάλε, Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari e area Metropolitana, Ιταλία, επιλέχθηκαν τα έργα μου: «O Aγγελιοφόρος των Κόσμων» και «Ουράνιοι Ψίθυροι της Ψυχής»

2021, European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies & Chicago Athenaeum: Museum for Architecture and Design, Aθήνα, «Ο Μίτος της Αριάδνης», επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ Σορβόννης.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 2012, Μουσείο Λουτρού των Αέρηδων, Αθήνα, «Λαϊκά Παραμύθια Ζακύνθου», έργα από την εικονογράφηση του ομώνυμου βιβλίου της

2015, Club Unesco Πειραιώς και Νήσων, Αθήνα,  «Λαϊκά Παραμύθια Ζακύνθου», έργα από την εικονογράφηση του ομώνυμου βιβλίου της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με θέμα: «Αφιέρωμα στον πολιτισμό της Ζακύνθου»

2023, Γκαλερί Black Duck Multiplarte, Αθήνα, «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ – ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ», (η έκθεση υλοποιήθηκε από τις 21 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2023)