«Λεοπόλδος ο με τ’ άλας» Κωμωδία με ουσία στο Θέατρο Παραμυθίας

Κριτική από τον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Το νέο έργο του Ηλία Γραμματικογιάννη «Λεοπόλδος ο με τ’ άλας» παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 21.00 στο Θέατρο Παραμυθίας σε σκηνοθεσία Αλμπέρτα Τσομπανάκη. Το έργο γράφτηκε στα πλαίσια της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία (Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022) με εισηγητές τους Θανάση Τριαρίδη και Μάνο Κουνουγάκη και τώρα «ανοίγει» τα φτερά του για να το απολαύσουν και οι θεατές!

Περίληψη: Στον κόσμο δεν είναι γνωστό ακόμη το μαγειρικό αλάτι. Στο απομονωμένο νησί Αναλάτα, ο μάγειρας Λεοπόλδος ικανοποιεί τους ιθαγενείς με ευφάνταστες μαγειρικές πατέντες. Μια μέρα στο τραπέζι του κάθεται η φτωχική οικογένεια Μπόνγκο με ρούχα γεμάτα άσπρη σκόνη απ’ το χωράφι τους. Από ατύχημα, λίγη από την άσπρη σκόνη τινάζεται στο φαγητό. Ο Λεοπόλδος γεμάτος θυμό, για να τους πείσει ότι το φαγητό τρώγεται δοκιμάζει μια μπουκιά γεμάτη άσπρη σκόνη. Εκεί γίνεται το θαύμα. Η ιστορία γνωρίζει το αλάτι. Το αλάτι των Μπόνγκο! Οι κάτοικοι του Νησιού εθίζονται στην αλατισμένη μαγειρική ξεχνώντας τα πικρά και ξινά χρόνια. Τι θα γίνει άραγε με τους Μπόνγκο; Ένα πρωί καταφθάνει καράβι. O Λεοπόλδος θα δοξαστεί στους αιώνες για το αλάτι του;

Ο Ηλίας Γραμματικογιάννης έρχεται για δεύτερη φορά στο θεατρικό βήμα και μας συστήνει την καλή και ουσιαστική κωμωδία.  Γράφει ένα έργο που έχει στόχο να ευχαριστήσει το κοινό, να το κάνει να γελάσει αλλά και να θέσει κάποιους προβληματισμούς για την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Το κείμενο έχει βάση, οργάνωση, ροή και ταχύτητα.

Πάνω σε αυτό το καλά δομημένο κείμενο βασίστηκε η αεικίνητη Αλμπέρτα Τσομπανάκη και έστησε μία παράσταση που δεν κάνει τον θεατή να μονοτονεί, έχει συνεχείς εναλλαγές και οι ήρωες γίνονται κάποιοι από εμάς. Δεν είναι ξένοι και φυσικά καθόλου φορτικοί. Με δυναμικότητα και μαεστρία ντύνει το κείμενο με στοιχεία θεατρικά και ουσιώδη, αναδεικνύοντας τον κάθε χαρακτήρα και τις πτυχές του.

Στον ρόλο του Λεοπόλδου συναντάμε τον ηθοποιό Θησέα Χριστοφόρου που με γνώμονα το ταλέντο και το χιούμορ του, απογειώνει τον ρόλο κι αναδεικνύει την κωμικότητά του.

Χωρίς υπερβολές και με προσεγμένη κίνηση και λόγο, παρουσιάζεται ο Παναγιώτης Σαριδάκης ως Μπόνγκο. Δεν χάνει τον ειρμό του, αλλά φαίνεται πόσο καλά μελετημένο έχει τον ρόλο του. Το ίδιο ισχύει και για την Λουκία Κλεώπα, που υποδύεται την σύζυγό του Μπόνγκα. Κωμικές εκφράσεις και αντιδράσεις που προκαλούν γέλιο κι έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Και τέλος, συμπληρώνει αρμονικά με το ταλέντο της, την οικογένεια Μπόνγκο, η Δέσποινα Ιεραπετρικάκη, που υποδύεται την μικρή Μπόνγκι.

Αξίζει να δείτε αυτή την παράσταση. Μπορεί η ιστορία φαινομενικά και οι ήρωές της να μην σας αγγίζουν, αλλά αμέσως μετά την παράσταση, θα έχετε διαφορετική γνώμη. Να μου το θυμηθείτε!

Πληροφορίες:

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 21:00 στο Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27, Αθήνα)

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/leopoldos-o-me-t-alas/