Διάλεξη-Ρεσιτάλ Πιάνου του Μιχάλη Τσιαΐρα με τίτλο: “Το φλαμένκο ως πηγή δημιουργίας στην ιστορία της μουσικής για πιάνο”

Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020,  ώρα 12:30

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Φίλων Μουσικής Τέχνης Ωραιοκάστρου, Λεωφ. Δημοκρατίας 48, Ωραιόκαστρο

Στην παρούσα διάλεξη-ρεσιτάλ παρουσιάζονται έργα Ισπανών συνθετών που έχουν εμπνευστεί από  τη μουσική παράδοση της Ανδαλουσίας και ειδικότερα το φλαμένκο.

Πρόκειται για κομμάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία έτσι ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με αυτήν την τόσο ξεχωριστή κουλτούρα. 

Τα έργα των Antón García Abril, Manuel Castillo και Ángel Oli­ver γράφτηκαν με καθαρά παιδαγωγικό προσανατολισμό κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ενώ τα έργα που ακολουθούν σκιαγραφούν την ιστορική εξέλιξη  της ισπανικής μουσικής για πιάνο.

Λόγο των εκτάκτων μέτρων και οδηγιών που αφορούν τη διοργάνωση συναυλιών, η παρακολούθηση του ρεσιτάλ, μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με προσωπική πρόσκληση και από περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Τσιαΐρας κατάγεται από τις Σέρρες και μελέτησε πιάνο και παιδαγωγική του πιάνου με την Τατιάνα Παπαδοπούλου, τον Guillermo González και την Αθηνά Φυτίκα. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Διδακτορική του Διατριβή αποτελεί τη σύνθεση, εφαρμογή  και αξιολόγηση μιας σειρά αυτόνομων διδακτικών ενοτήτων κλιμακούμενης δυσκολίας πάνω σε έργα Ισπανών συνθετών οι οποίοι έχουν εμπνευστεί από το φλαμένκο και συνοδεύεται από δύο ρεσιτάλ και μια ηχογράφηση. 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ., βραβεύτηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου με γνωστούς καλλιτέχνες.

Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο 4ο Κοντσέρτο του Beethoven στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας. Το ρεπερτόριό του είναι εκτενές και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από έργα για σόλο πιάνο και κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα. 

Από το 2005 ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία. Είναι Καθηγητής Πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Σερρών και στα μαθήματά του εφαρμόζει με επιτυχία σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά μοντέλα διδασκαλίας (αυτοσχεδιασμός, σύνθεση, sight reading, παίξιμο με το αυτί κ.α.) αποσκοπώντας στην ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων και την ολιστική καλλιτεχνική διαμόρφωση των μαθητών. Παράλληλα με το παραδοσιακό ρεπερτόριο, αξιοποιεί τη σύγχρονη παιδαγωγική εργογραφία συνθετών από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία.