Δήμητρα Καραχάλιου: “Ο πολιτισμός χρειάζεται ελευθερία”

Η Dreamteam σε συνεργασια με το Polismagazino.gr, στην έναρξη του νέου Χρόνου και με δράσεις #giaenankaliterokosmo, δίνει βήμα σε καλλιτέχνες για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, έργα και απόψεις:

“Οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι άνθρωποι του πολιτισμού το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους σε μια κοινωνία αλλοπαρμένη και διχασμένη. Στη συνέχεια με τα δημιουργήματά τους και την τέχνη τους οφείλουν να διατηρήσουν ως πολύτιμα την ομορφιά, την ανθρωπιά, τους ορίζοντες και την ελευθερία…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Τα συναισθήματα μου ήταν θυμός, λύπη, θλίψη και φόβος. Απομόνωση κι εγκλεισμός, που κάνει τη ζωή δύσκολη κι ασφυκτική.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η ζωή δεν είναι όπως πρώτα. Αισθανόμουν κι αισθάνομαι περιορισμένη. Το υπομένω και προσέχω, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά η καθημερινότητά μου χωρίς ελευθερία κίνησης και επιλογών δεν είναι η καλύτερη, είναι στενάχωρη.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Για το 2022 δεν είμαι αισιόδοξη. Άλλωστε, πώς θα μπορούσα; Τα δυο προηγούμενα χρόνια ο πολιτισμός όχι μόνο έμεινε στάσιμος, αλλά χτυπήθηκε κιόλας. Καμιά μέριμνα και φροντίδα δεν είδαμε για τους ανθρώπους που τον δημιουργούν ή τον εκφράζουν. Παραστάσεις, συναυλίες, επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικούς και μουσεία, δημιουργικές εκφράσεις γενικότερα έλλειψαν ή λειτούργησαν υποτονικά. Πώς άλλωστε να δημιουργήσει κανείς σε περιορισμό; Ο πολιτισμός χρειάζεται ελευθερία.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Δεν ξέρω τι εννοείτε με τον όρο κανονικότητα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να γυρίσουμε στη προηγούμενη ζωή μας. Έχουν αλλάξει πολλά. Ο φόβος κι η καχυποψία έχουν κυριαρχήσει και η ανθρώπινη επαφή είναι συγκρατημένη στην απόχη του φόβου της μεταδοτικότητας. Οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι άνθρωποι του πολιτισμού το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους σε μια κοινωνία αλλοπαρμένη και διχασμένη. Στη συνέχεια με τα δημιουργήματά τους και την τέχνη τους οφείλουν να διατηρήσουν ως πολύτιμα την ομορφιά, την ανθρωπιά, τους ορίζοντες και την ελευθερία. Για να τα δώσουν πίσω στην κοινωνία του παρόντος και του μέλλοντος.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Έχω τις αμφιβολίες μου για την επόμενη μέρα. Η έλλειψη τής απομόνωσης είναι η ουσία της κοινωνίας. Πώς άραγε θα γίνει οι απομονωμένοι κι εξ αυτού φοβισμένοι να αποτελέσουν κοινωνία; Και ποια θα είναι η κανονικότητα στη συνύπαρξη τέτοιων ατόμων; Φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, σε μια ζωή ελεύθερη.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Πολλά. Ευτυχώς ονειρευόμαστε ακόμη…