Ο Θανάσης Κουρλαμπάς μας ταξιδεύει σε… «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»!

Παρακολουθήστε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=Qwna1-EjePE&feature=youtu.be

Η πιο μαγική και συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία, ταξιδεύει και φέτος, αυτή τη φορά μ’ έναν διαφορετικό τρόπο. Η αγαπημένη ιστορία, μας οδηγεί να δημιουργήσουμε τους δικούς μας κόσμους, με μοναδικά εργαλεία την φαντασία μας και τη ζεστή αφήγηση του Θανάση Κουρλαμπά, ο οποίος «βγάζει το κοστούμι» του Εμπενίζερ Σκρουτζ και «ενδύεται το ίδιο το πνεύμα του συγγραφέα», παρασέρνοντάς μας με τη φωνή του, όπως συνήθιζε να κάνει και ο ίδιος ο Κάρολος Ντίκενς στο ακροατήριό του.
Φίλοι και θαυμαστές, μαζεύονταν τότε στο σπίτι της οικογένειας Ντίκενς στο Λονδίνο, για να ακούσουν τον χαρισματικό συγγραφέα να αφηγείται τις ιστορίες του και να ενσαρκώνει τους χαρακτήρες που με τόση αγάπη δημιούργησε.

Ο θεόπνευστος και αθάνατος λόγος του Ντίκενς, σε μετάφραση Μαρίας Σ. Μπλάνα, είναι εδώ, ξανά, για να απαλύνει τις καρδιές μας και να τις γεμίσει με αισθήματα αγάπης, συγχώρεσης και ελπίδας. Μαζευόμαστε λοιπόν γύρω από τη φωτιά του τζακιού και αφηνόμαστε σ’ αυτή τη μαγική χριστουγεννιάτικη ιστορία που, όπως λέει και ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του, «…μακάρι να μας στοιχειώσει για πάντα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σε συνεργασία με την GRID FOX και παραγωγή της A PRIORI.

Κείμενο: Charles Dickens (A Christmas Carol)
Μετάφραση/Επιλογή αποσπασμάτων: Μαρία Σ. Μπλάνα
Σενάριο/Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Διεύθυνση φωτογραφίας/Mοντάζ: GRID FOX www.gridfox.gr
Κάμερα: Γρηγόρης Πανόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κατερίνα Κωνσταντέλου
Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Αφήγηση: Θανάσης Κουρλαμπάς

Το βιβλίο ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς σε μετάφραση Μαρίας Σ. Μπλάνα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκούτσι και πωλείται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία. Η μετάφραση έχει γίνει πάνω στο πρωτότυπο κείμενο του Ντίκενς χωρίς καμία περικοπή.

Η θεατρική παράσταση ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, που παρουσιάστηκε για μικρούς και μεγάλους στο θέατρο Διάνα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, με τον Θανάση Κουρλαμπά στον ρόλο του Σκρουτζ και μαζί του έναν 14μελή ταλαντούχο θίασο, θα ζωντανέψει και φέτος τα Χριστούγεννα μέσω online streaming. Εισιτήρια στο www.ticketmaster.gr

Λίγα λόγια και ευχές από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Όταν η ζωή μας πραγματώνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό μέσα από «εθιστικές» οθόνες, όταν τα μάτια μας λαμβάνουν τόσα ερεθίσματα εκεί, η φαντασία μας, άραγε, δεν συρρικνώνεται; Δεν οδηγούμαστε συνειδητά ή υποσυνείδητα στην εντύπωση ότι μόνο όσα βλέπουν τα μάτια, είναι ζωντανά, αληθινά, σημαντικά, ενδιαφέροντα; Δε λέμε όλο και πιο εύκολα «όχι» σε μία δική μας δημιουργία; Σε μία ζωγραφιά, σε ένα βιβλίο; Κι όλοι αυτοί οι κόσμοι που περιμένουν να δημιουργηθούν μες στο πνεύμα μας; Τι; Στέκουν ακίνητοι, αμέτοχοι; Σκουριάζουν; Σκέψεις σαν κι αυτές και το δέος που αισθάνομαι για τα φωτισμένα βιβλία και τους αθάνατους συγγραφείς, ήταν το ερέθισμα γι’ αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία με τους συνεργάτες μου. Θέλησα φέτος, να δώσω και μια άλλη προσέγγιση ενός βιβλίου και μαζί με τον Θανάση, να απλώσουμε το χέρι στα παιδιά, μικρά και μεγάλα, ώστε να ταξιδέψουμε σ’ αυτή τη μαγική ιστορία του Ντίκενς, ο καθένας όμως δημιουργώντας τον δικό του μοναδικό κόσμο. Τον κόσμο, που ο ίδιος θα χτίσει μέσα από τις λέξεις αυτού του βιβλίου. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, κι ας πλημμυρίσουν οι ψυχές μας Αγάπη! Καλά Χριστούγεννα!

Λίγα λόγια και ευχές από τη Μαρία Μπλάνα
Τί είναι τα Χριστούγεννα; «Είναι η τρυφερότητα για το παρελθόν, το σθένος για το παρόν, η ελπίδα για το μέλλον. Είναι ο διακαής πόθος, πως κάθε ποτήρι θα ξεχειλίσει με ευχές θερμές και παντοτινές και πως κάθε δρόμος θα οδηγεί στην ειρήνη.» Μ’ αυτό το απόφθεγμα της Ανιές Μ. Φάρο, επιτρέψτε μου να κλείσω το μάτι στον Κάρολο Ντίκενς, που στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του, μας καλεί να επιστρατεύσουμε την παιδική μας τρυφερότητα και το σθένος της ωριμότητάς μας, για να ξαναβρούμε την ελπίδα που, ειδικά φέτος, τη χρειαζόμαστε περισσότερο ίσως από ποτέ. Ελπίζουμε πως, έστω και με λίγα αποσπάσματα από το έργο αυτό, θα μπορέσουμε να μοιραστούμε μαζί σας την κοινή σε όλους μας επιθυμία να πετάξουμε από πάνω μας όσα μας βάρυναν το 2020 – ή να τα εκμεταλλευτούμε για ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο. Καλές γιορτές με υγεία!

Η A PRIORI και η GRID FOX σας εύχονται…
«Καλά Χριστούγεννα κι ο Θεός να μας ευλογεί όλους!»