Βραβεία Ίρις 2021: Η τελετή απονομής

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς κερδίζοντας δέκα βραβεία, σε μια απονομή που παρακολουθήσαμε με χαρά και ενδιαφέρον, γιατί οι απονομές μας λείπουν πολύ σ’ αυτήν την χώρα. Είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν τιμώνται, δεν βραβεύονται οι άνθρωποι που διαπρέπουν στον χώρο τους.

Φέτος η τελετή απονομής έγινε στο ανοικτό θέατρο του Άλσους στο Πεδίο του Άρεως και ήταν θαύμα σε σχέση με προηγούμενες. Πιο κεφάτη, πιο πολύχρωμη και επιτέλους με πολύ μουσική. Ο κόσμος του κινηματογράφου τίμησε την βραδιά και το θέατρο του Άλσους γέμισε ασφυκτικά.

Τι μου έλειψε; Μου έλειψαν γνωστοί άνθρωποι του κινηματογράφου να ανέβουν πάνω στην σκηνή και να δώσουν βραβεία. Καθ’ όλη την διάρκεια της 3ωρης απονομής σκεφτόμουν: που είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Χρήστος Λούλης, ο Νίκος Κουρής, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης; Γιατί το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου ας πούμε δεν το απένειμε η περσινή νικήτρια Κάτια Γκουλιώνη; Γιατί το βραβείο σκηνοθεσίας δεν το απένειμε ο περσινός νικητής σκηνοθέτης της “Ευτυχίας” Άγγελος Φραντζής; Γιατί το βραβείο της καλύτερης ταινίας δεν το απένειμε ο Παντελής Βούλγαρης;

Anyway, συγκινητική στιγμή το video με τους καλλιτέχνες που τα τελευταία χρόνια έφυγαν από την ζωή, όπως επίσης τα 2 τιμητικά βραβεία. Στον μακενίστα Γιάννη Παπαδάκη, έναν εφευρέτη μερακλή της εικόνας που δεν είπε ποτέ σε κανέναν σκηνοθέτη από τον Αγγελόπουλο ως τον Λάνθιμο, κι από τον Νικολαίδη ώς τον Παπαδημητρόπουλο, “αυτό δεν γίνεται”.

Το δεύτερο τιμητικό βραβείο ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γιώργος Τσεμπερόπουλος το απένειμε στην Μαίρη Χρονοπούλου, με όλο το θέατρο να χειροκροτεί όρθιο την μεγάλη ηθοποιό του κινηματογράφου που δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη: Από κωμωδία και δράμα μέχρι ιστορικά, κοινωνικά και μιούζικαλ. Από Δαλιανίδη μέχρι Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Η Μαίρη παραλαμβάνοντας το βραβείο της, είπε μεταξύ των άλλων – χωρίς να διαβάζει – και σε πλήρη ευφράδεια…

  • Μου αρέσει να παίρνω βραβεία και ευχαριστώ την Ακαδημία που μου το χάρισε. Δείξτε μου έναν άνθρωπο που να μην του αρέσει να παίρνει βραβεία και θα σας δείξω έναν μεγάλο ψεύτη. Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ απόψε. Αλήθεια σας ευχαριστώ, θα κλάψω.

Πέρασα πολύ ωραία. Ήταν μεγάλη χαρά που βρέθηκα ανάμεσα στους ανθρώπους του Ελληνικού σινεμά. Είδα πολλούς φίλους και γνωστούς: Τον Παντελή Βούλγαρη που ήταν καθηγητής μου στην σχολή Σταυράκου, τον…

Η συνέχεια και ΟΛΑ τα βραβεία εδώ: