Αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ – 101 χρόνια από τη γέννησή της

Μια ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ, γνωστή και ως «Σαλονικιά», που θα μας θυμίσει όχι μόνο το υπέροχο ρεπερτόριό της αλλά και τη συγκινητική και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της ζωής της, παρουσιάζουν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Η Στέλλα Χασκίλ, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1918, είναι μία από τις σπουδαιότερες λαϊκές φωνές της Ελλάδας, το ενδιαφέρον για την οποία αναζωπυρώνεται τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά την «ανακαλύπτουμε» ξανά.

Ξεκίνησε την καριέρα της πριν από τον πόλεμο και παρά την εβραϊκή της καταγωγή κατόρθωσε, χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό της όνομα, να συνεχίσει τις εμφανίσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση κατέβηκε στην Αθήνα. Πέθανε το 1954 σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Οι μεγαλύτεροι συνθέτες του λαϊκού και του ρεμπέτικου έγραψαν τραγούδια για αυτήν, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μάρκος Βαμβακάρης. Ηχογράφησε περισσότερα από 130 τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά, όπως τα «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Ακρογιαλιές δειλινά», «Αράπικο λουλούδι», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Μέσ’ στη χασάπικη αγορά», «Πάλιωσε το σακάκι μου».

Ο Tomer Katz, «πρεσβευτής» της ελληνικής ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής στο Ισραήλ, έκανε πριν από ένα χρόνο με την μπάντα του «Perach Adom» στην Ιερουσαλήμ μια παράσταση-αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ.

Τώρα την παρουσιάζει και στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, συνεργαζόμενος αυτή τη φορά με εξαιρετικούς ντόπιους μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως η Ζωή Τσινιάρη (φωνή), ο Κωνσταντίνος Γκούβας (μπουζούκι, φωνή), ο Μανώλης Πορφυράκης (κιθάρα, φωνή) και ο Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν, φωνή), ενώ στη συναυλία συμμετέχει και η Βίκυ Χαλκιά (φωνή).

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)