Ασκήσεις Δημιουργικής Φαντασίας και εμψύχωσης μέσα από τον “μαγικό κόσμο του χρώματος και του παραμυθιού” από τη Ζωή Νικητάκη

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

σας καλώ στον νέο παραμυθόκυκλο της νέας αυτής εκπαιδευτικής χρονιάς να με συντροφέψετε στα παραμυθοταξιδέματά μου και σας υπόσχομαι πως όχι μόνο δεν θα βγείτε χαμένοι, μα θα επιστρέψετε στον κόσμο αυτό με ένα νέο κλειδί μαγικό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 6 ΤΗΛΕΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

“Aσκήσεις Δημιουργικής φαντασίας και εμψύχωσης»

Για γονείς, για όσους ασχολούνται με τα παιδιά

Και για όσους αγαπούν το παραμύθι

Μέσα από την Ιαματική Ταξιδευτική με πλοηγό τη Ζωή Νικητάκη κάθε Τετάρτη, ώρα: 7:30μμ – 10:00μμ στην πλατφόρμα του ΖΟΟΜ

Έναρξη : Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Ολοκλήρωση: Τετάρτη 11 Ιανουαρίου

Για πληροφορίες – εγγραφές: στο τηλ. 6947016653

Ένας κύκλος 6 τηλεσεμιναρίων που η διάρκειά τους θα είναι 2,5 ώρεs το καθένα, με στόχο να δοθούν κάποιοι μικροί μαγικοί σπόροι για τον κήπο που όλοι μαζί καλούμαστε να φυτέψουμε για να δημιουργήσουμε από τα συντρίμμια του παλιού, τον Νέο Μαγικό Κόσμο.

Τα παιδιά που έχουν κληθεί να έρθουν στον κόσμο μας έχουν κάνει μια μεγάλη θυσία με στόχο να βοηθήσουν τη Γη στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Καλούμαστε να αφουγκραστούμε το τραγούδι των ψυχών τους και να τα βοηθήσουμε ώστε να μπορέσουν να συνθέσουν έναν αλλιώτικο κόσμο που θα φέρει πιο πολλές στάλες του Ουρανού.

Στο σεμινάριο αυτό μέσα από την διαδρομή μου μιας ζωής στο πεδίο του παραμυθιού, στο πεδίο της θεραπείας με την ευρεία έννοια της φροντίδας και της επιμέλειας κι έχοντας ασχοληθεί 30 χρόνια με τα παιδιά και τα τελευταία με ενήλικες (ανθρώπους από τον χώρο της ψυχικής υγείας, παιδαγωγούς, γονείς, ή ανθρώπους που απλά θέλουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά της άγνοιας και να λυτρωθούν από τις πληγές τους προχωρώντας μπροστά) θα δώσω μικρά σποράκια που ευελπιστώ πως θα βοηθήσουν, όπως τα πετραδάκια τον Κοντορεβυθούλη, να εξέλθουμε από το δάσος των Σκιών και να ενεργοποιηθούμε παίρνοντας από το χέρι τα παιδιά μας κι ακολουθώντας τα εκεί που μας οδηγούν… Τα παιδιά γνωρίζουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Σας καλώ να συνταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού και των χρωμάτων, μέσα από ασκήσεις ψυχοδυναμικών οραματισμών και δημιουργικής φαντασίας μέσα από την Ιαματική Ταξιδευτική, τη θεραπευτική και συμβουλευτική μέθοδο που αναπτύχθηκε ως καρπός του ιερού δέντρου της ζωής μου.

Όσοι θελήσουν, μπορούν ίσως να συνεχίσουν, με τους επόμενους κύκλους ή με εκπαίδευση πιο συστηματική. Άλλοι πάλι μπορεί να πάρουν την άκρη του κουβαριού και να συνεχίσουν το ταξίδι μέσα από τη δική τους διαδρομή, αλλά το βέβαιο θα είναι πως μέσα τους πια θα έχει φωλιάσει μια καινούρια αχτίδα μαγική και ίσως αλλούτερη, που έλεγε και η γιαγιά μου. Μια αχτίδα που χρειάζεται να διέλθει από τη ρωγμή τούτου του κόσμου για να μπολιάσει όσους θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη περιγραφή της μαγικής πλοήγησής μας, θα αναφέρω μια φράση ενός ευφάνταστου παιδαγωγού, του Τζάνι Ροντάρι: “η Φαντασία έχει τη δική της θέση στη διαπαιδαγώγιση, σε όποιον έχει εμπιστοσύνη στην παιδική δημιουργικότητα, σε όποιον γνωρίζει τι απελευθερωτική αξία μπορεί να έχει η λέξη. Όχι γιατί όλοι είναι καλλιτέχνες, αλλά για να μην είναι κανένας σκλάβος.”

Στον κύκλο αυτό θα επιχειρήσουμε να αγγίξουμε με όσο πιο πολλή αγάπη μπορούμε, τα εξής:

1. Εισαγωγή στην Ιαματική Ταξιδευτική και στη δύναμη του παραμυθιού και του χρώματος για τη ζωή μας.

2. Πώς μπορώ να φτιάξω ένα θεραπευτικό παραμύθι και να γιατρέψω κομμάτια μέσα στην ύπαρξή μου και στη ζωή μου;

3. Πώς μπορώ να φτιάξω ένα παραμύθι μαζί με το παιδί μου και πώς μπορώ να το βοηθήσω μέσα από αυτό το μονοπάτι;

4. Τρόποι και παραδείγματα συνδημιουργίας παραμυθιού με τα παιδιά . Τρόποι εκγύμνασης της δημιουργικής φαντασίας με στόχο να εκτροχιαστεί από τις υπερβολικά συνηθισμένες ράγες της φαντασίας.

5. Αν δεχτούμε ότι η Αλήθεια αποτελεί τη θεία έκφραση και ότι ο καθένας μας εκφράζει ένα κομμάτι της ανάλογα με το σημείο της εξέλιξής του, τότε από αυτό το σημείο μπορεί και να δημιουργήσει το δικό του παραμύθι μιλώντας για της καρδιάς του την αλήθεια.

Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος τον εκπαιδευτικό κύκλου των 5 σεμιναρίων με θέμα: “Ασκήσεις δημιουργικής φαντασίας και εμψύχωσης”

Ποιός είναι ο σκοπός:

1. Να βοηθηθούν οι γονείς και όσοι ασχολούνται με τα παιδιά ως παιδαγωγοί, ως ψυχολόγοι ή ψυχοθεραπευτές, κλπ. ώστε να μπορέσουν να ξαναθυμηθούν και να αφουγκραστούν πιο βαθιά τη συμβολική γλώσσα του κόσμου της φαντασίας των παιδιών. Με κύρια εργαλεία το παραμύθι και το χρώμα θα μπορέσουν να εισέλθουν στον μαγικό κόσμο που ολοι ως παιδιά γνωρίζαμε καλά και ως εκ τούτου να μπορέσουν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν ίως λίγο καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών αλληλεπιδρώντας πιο αποτελεσματικά και καθιστώντας τον εαυτό τους όχι απλά παρατηρητή, αλλά συγκοινωνό και συνδημιουργό του φανταστικού κόσμου.

2. Να βοηθηθεί το εσώτερο παιδί των μεγάλων, αυτό που έχει παραγκωνιστεί, παραμεληθεί και συρρικνωθεί, ώστε να αναδυθεί από την κρυψώνα του και να λάβει τη θέση, τη φροντίδα και την προσοχή που του αναλογεί. Να αποτελέσει έναν μαγικό βοηθό στην εργασία εμψύχωσης, αλλά και άσκησης της δημιουργικής φαντασίας.

3. Να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες στον παραμυθοταξιδευτικό αυτό κύκλο την κρυμμένη διαδρομή για τη χώρα της φαντασίας, ακόμα και αυτοί που συχνά παραπονιούνται πως στερούνται της φαντασίας και πως δεν μπορούν να είναι δημιουργικοί. Ακόμα και αυτοί ίσως να εκπλαγούν ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες δυνατότητες που κυοφορούν. Στον κύκλο αυτό θα ξεδιπλωθεί η χαρτογράφηση αδρομερώς, ώστε να κινητοποιήσει ακόμα πιο πολύ την ατομική εσωτερική αναζήτηση του ξεχασμένου μαγικοφανταστικού τόπου.

4. Να ανακαλύψουν κάποιο κρυμμένο ταλέντο, ακόμα και παραμυθοσυγγραφικό, μιας και θα γραφτούν παραμύθια μέσα από εβδομαδιαίες εργασίες που θα δοθούν, αλλά και να ανακαλύψουν κρυμμένα κομμάτια της μυστικής ψυχογεωγραφίας τους.

5. Να γνωρίσουν μια άλλη διάσταση του παραμυθιού που ίσως να μην έχουν φανταστεί ως τώρα την ύπαρξή της και εμβαθύνοντας στο πεδίο αυτό να ανακαλύψουν και τρόπους της θεραπευτικής λειτουργίας του για τους ίδιους και για τα παιδιά.

Ζωή Νικητάκη

Παραμυθοταξιδεματα με τη Ζωή Νικητάκη

Ενδεικτικά κάποιες Μαρτυρίες – Καταθέσεις εμπειρίας από συμμετέχοντες στον εκπαιδευτικό αυτό κύκλο σεμιναρίων μέσα από τον μαγικό κόσμο του χρώματος και του παραμυθιού.

Αυτό που διαπίστωσα από το μικρο κύκλο των σεμιναρίων που με πολύ αγάπη μας προσέφερες είναι ότι πραγματικά έχεις έρθει στο κόσμο τούτο για να ασχολείσαι  μ αυτό που κάνεις, έχεις γεννηθεί γι αυτό, είσαι αυτό.

Το κάνεις τόσο με τη καρδιά σου, βάζεις τόσο ψυχή που εμένα με μάγεψες!!

Ο τρόπος που διηγείσαι τα παραμύθια με την παραμυθένια  φωνή σου, την εκφραστικοτητά σου,τα ιδιαίτερα μουσικά όργανα,τα μαγικά αντικείμενα που χρησιμοποιείς στη διηγηση σου,ο πολύχρωμος χώρο σου,η ζεστή ατμόσφαιρα  με οδήγησαν σε κόσμους αλλοτινούς και με ταξιδεψαν έστω και για λιγο ώστε να ανακαλύψω  κι εγώ τη δική μου φαντασία κ χαρά που εδω κ πολλά χρόνια είναι καταχωνιασμένη κάτω από τα πρέπει και τις υποχρεώσεις!! Αυτό που με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο είναι η ιδιαίτερη προσέγγισή σου κ η τεχνική σου πώς μέσα από το χρώμα κ το περιεχόμενο του παραμυθιού, αναλύεις  τον ανθρώπινο χαρακτήρα και πώς  μπορείς δουλεύοντας μαζί του ψυχοθεραπευτικά  να τον ξεμπλοκάρεις, να τον εξελίξεις ως άνθρωπο κ να τον οδηγήσεις  για να βρει το μονοπάτι του!!

Μου έδειξες τη δύναμη του παραμυθιού στα παιδιά μ έναν εξαιρετικό κ θαυμαστό τρόπο!! Αυτό που ήδη μεταφέρω στους άλλους ανθρώπους από τη πρώτη στιγμή  πέρα από αυτά που ανέφερα παραπάνω είναι ότι ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου γνωρίζω έναν άνθρωπο που είναι γεννημένος γι αυτό που κάνει τόσο στοχευμένα, από καρδιάς με πάθος, αγάπη κ αφοσίωση!!

Με το παράδειγμά σου που τόσο ανάγκη το έχουμε στις μέρες που ζούμε μου έδωσες έμπνευση, δύναμη και ώθηση να συνεχίσω μ έναν άλλο τρόπο και ίσως να ανακαλύψω κ εγώ το πραγματικό μου μονοπάτι, έστω κ τώρα (ποτέ δεν είναι αργά), την αποστολή μου, το πραγματικό σκοπό σε τούτη τη ζωή όπως μας είπες!! Σε ευχαριστώ και σε ευγνωμονώ  από τη γη ως τον ουρανό κ ακόμα πιο πέρα για την άλλη θέαση !!”  

Γεωργία Π.

Για μένα αυτός ο κύκλος μαθημάτων ήταν όντως ιαματικός για την ψυχή μου, με συνέδεσε με τα χρώματα που τόσο αγαπώ, ίσως περισσότερο από τα παραμύθια διότι αυτό χρειαζόμουν τώρα. Πάντα είχα μια δυσκολία στην έκφραση του λόγου, θεωρούσα ότι μέσα από τη σιγή οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν βαθύτερα. Σιγή ή ποιήματα ή παραμύθια ή τραγούδια. Οι ψυχές μιλάνε με αυτούς τους τρόπους σε αυτή τη Γαία. Πώς άλλωστε να εκφράσεις κάτι το μεγαλειώδες διαφορετικά.. Θεωρούσα ότι μια εικόνα χίλιες λέξεις κι έτσι μου αρέσει να βλέπω ζωγραφιές πολύχρωμες, όμορφα σχέδια νεραιδενια. Το χρώμα με θρέφει. Μέσα από τα δικά σου σχέδια είδα κομμάτια του εαυτού μου, σαν να τα έχω ζωγραφίσει εγώ, τόσα βαθιά μέσα μου μπαίνουν και ανοίγουν την καρδιά μου. 

Έτσι αυτή η αγάπη για τα χρώματα, τις κατασκευές, τους κρυστάλλους και τη μετάδοση αυτής της δόνησης της αγάπης με έβαλε στο δρόμο ώστε να ασχοληθώ με το χειροποίητο κόσμημα. Μου αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνω, η επιλογή των πετρών μια μια, των χρωμάτων, και ότι μετά τα δίνω σε ανθρώπους και τους προσφέρουν χαρά!

Συνειδητοποίησα ότι για να αλλάξω τον κόσμο χρειάζεται να δείχνω προς τα έξω αυτό που είμαι, χωρίς μυστικοπάθεια ή φόβο. Κι έτσι όσο φως βγαίνει προς τα έξω αυτό πολλαπλασιάζεται, και με μικρά πργματάκια ο κόσμος γίνεται καλύτερος!

Σίγουρα θα πρότεινα το σεμινάριο, σε συνδέει με το παιδί μέσα σου, βρίσκεις τον πυρήνα σου ξανά. Οι άνθρωποι αυτό χρειάζονται. Εσύ είσαι τέλεια όπως είσαι, δίνεις αυτό που ακριβώς χρειάζεται να δώσεις. Να συνεχίσεις έτσι!

Σε ευχαριστώ απέραντα Ζωή!

Aλεξάνδρα Ρ.

“Αγαπητή μου Ζωή,

όταν δήλωσα συμμετοχή στο σεμινάριο νόμισα πως θα έπαιρνα κάποια χρηστικά εργαλεία, που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στη σχέση με τα παιδιά μου, αλλά και με τους θεραπευόμενους μου, μιας και βλέπω οικογένειες. Πράγματι, αυτό συνέβη, μα έγινε κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Από την πρώτη μας επαφή με τον πρώτο παραμυθά, άρχισα να ενθυμούμαι. Άρχισαν να έρχονται μνήμες από τον μαγικό κόσμο της παιδικής μου ηλικίας, με έναν τρόπο γλυκό, αβίαστο και ταυτόχρονα βαθύ. Το εσωτερικό μου παιδί, άρχισε να δηλώνει την παρουσία του και να με καλεί να ξαναπαίξω, να δημιουργήσω με άνεση και ευκολία- όπως ήξερε πάντα να κάνει-, να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στο Θεϊκό μου κομμάτι και μια… δημιουργική περιέργεια. Μια προσμονή για μια μαγική πέτρα που μπορεί να εμφανιστεί στο διάβα μου και να μου δώσει μια απάντηση, ή ένα ποτήρι με νερό, που μπορεί να μου δείξει την κατεύθυνση για να βγω από το μαγεμένο δάσος.

Η ιαματική ταξιδευτική λειτούργησε! Μου άρεσε πολύ ο τρόπος της διδασκαλίας σου Ζωή, που μετέφερες πληροφορίες και ταυτόχρονα μετέδιδες την εμπειρία, το βίωμα. Δεν θέλω να τελειώσει αυτός ο κύκλος, θέλω και άλλο… αν και ό,τι ξύπνησε μέσα μου θα φροντίσω να το κρατήσω ως φυλαχτό. Και σίγουρα, έχεις πολλά άλλα σεμινάρια να κάνεις! Σε ευχαριστώ πολύ! Με αγάπη!”

Γεωργία  Χ.

“Αγαπημένη μου Ζωή,

ευχαριστώ από καρδιάς για το παραμυθένιο ταξίδι που με πήγες. Άρχισα να εξερευνώ μαζί σου νέους κόσμους μέσα μου και θλίβομαι που τελειώνει το σεμινάριο. Θέλω συνέχεια γιατί γαλήνεψες το ταλαιπωρημένο παιδί μέσα μου.Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ και περιμένω την συνέχεια.Θεωρώ ως εισαγωγή των επόμενων ό,τι βίωσα μαζί σου.”

Κυριακή Γ.

“Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι το σεμινάριο μας… Η έμπνευση που αποκομίσαμε από εσάς σε όλα τα επίπεδα γραφής, αφήγησης και ζωγραφικής φύτεψαν λίγους ακόμα σπόρους στο ήδη ανύσηχο μυαλουδάκι μας. Θα το πρότεινα α”νεπιφύλακτα σε όλους γιατί εκτός από τα παραπάνω και την απεριόριστη αγάπη και το ενδιαφέρον σας, μας δώσατε και εφόδια και όπλα για τον ίδιο μας τον εαυτό, αυτή την ιαματική θεραπευτική που είχατε υποσχεθεί την νιώσαμε και λειτούργησε μαγικά και σίγουρα θα μας συντροφεύει από ́δω και στο εξής (…το χρώμα του μονοπατιού της ζωής μας). Στερηθήκαμε την επαφή, την όσφρηση και την αφή όμως γεμίσαμε μέσα μας εικόνες και λόγια ανεκτίμητης αξίας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα.
Ελπίζω να σας ανταμώσω από κοντά και να δουλέψουμε λιγακι ακόμα γιατί πραγματικά δεν μου έφτασε.
Με υπερβολική  εκτίμηση και αγάπη, και όπως λέτε και εσείς, σας παραμυθοευχαριστωωω!

Αναστασία Θ.

Αγαπητή κυρία Νικητάκη

Μετά από αυτό το σεμινάριο πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση και με το τρόπο που αντιλαμβάνομαι εγώ κάποια γεγονότα αλλά και με τη σχέση που έχω με τα παιδιά μου πλέον.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές μου παρόλο που η ανάγνωση παραμυθιών είναι μια καθημερινή ιεροτελεστία πριν τον ύπνο όσα χρόνια ζουν οι μικρούλες, πλέον, έχουμε μπει στη διαδικασία να φτιάχνουμε παραμύθια και να τα λέμε σε διάφορες στιγμές της ημέρας… πχ την ώρα του φαγητού στο τραπέζι διαλέγουν ένα αντικείμενο κι εγώ βάζω την φαντασία μου μπρος και το αντικείμενο γίνεται παραμύθι! Τα κορίτσια εντυπωσιάζονται και μαγεύονται και συμμετέχουν με ερωτήσεις από την μία μεριά, και από την άλλη εγώ εκπλήσσομαι με τον εαυτό μου που μπορώ και θέτω την φαντασία μου σε δράση κάτι το οποίο δεν έκανα ποτέ στο παρελθόν. Επίσης, έχω βάλει και τις μικρές να πουν το δικό τους παραμύθι αν και βέβαια δεν είμαι σε θέση να μπορώ να βγάλω κάποια συμπεράσματα μέσα από τις ιστορίες τους σε ό,τι αφορά την ψυχοσύνθεσή τους, αλλά, μου αρέσει που κι αυτές αφήνουν αχαλίνωτη την φαντασία τους και μπαίνουν σε διαδικασία να σκεφτούν και να σκαρφιστούν ήρωες και ιστορίες. Τις έχω βάλει να τα ζωγραφίσουν κι όλας κάποια από αυτά! Επομένως, σίγουρα το σεμινάριο αυτό μου έχει αλλάξει στο πολύ καλύτερο την ζωή και τη σχέση που έχω με τα παιδιά μου!

Πιστεύω ότι το έργο που παράγετε πρέπει να προωθηθεί προς τα έξω! Κυρίως σε εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με μικρά παιδιά! Σκέφτηκα να προωθήσω το σεμινάριό σας εάν το επαναλάβετε στις δασκάλες των κοριτσιών! Θα ήταν σίγουρα πολύ χρήσιμο και θα μπορούσαν να αντλήσουν ιδέες καθώς και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Η Ιαματική Ταξιδευτική λειτούργησε πραγματικά θεραπευτικά για εμένα και με βοήθησε πολύ και θα συνεχίσει να με βοηθάει και στο πως να επικοινωνώ με τα παιδιά μου αλλά και πως να διαχειρίζομαι κι εγώ μικρές καθημερινές δυσκολίες οι οποίες συνήθως με βγάζουν από το κέντρο μου. Είστε πολύ μεταδοτική και κατανοητή. Ο οραματισμός, ο διαλογισμός και οι ιστορίες που μας διηγηθήκατε είναι πραγματικά συγκλονιστικά! Κάθε μέρα μετρούσα αντίστροφα για να έρθει η επόμενη συνεδρία. Σίγουρα τα Δευτεριάτικα ραντεβού μας θα μου λείψουν! Ήσασταν η πιο όμορφη παύση της ημέρας! 2 ώρες πραγματικής ηρεμίας και ευτυχίας!Χαίρομαι πάρα πολύ που σας γνωρίζω! Μακάρι να καταφέρουμε να βρεθούμε και από κοντά!

Βίκυ Ξ.

BIO Ζωή Νικητάκη

https://www.zoenikitaki.com
https://www.facebook.com/HealingARTinGreece/
https://www.facebook.com/zoe.nikitaki
https://www.facebook.com/nikitakizoi/
https://www.facebook.com/Talesforthetruthoftheheart/
https://www.facebook.com/laikaparamythiazakynthou/

H Zωή Νικητάκη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος – εικονογράφος, αφηγήτρια παραμυθιών, συγγραφέας, φιλόλογος και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια. Γεφυρώνει μέσα από τη δράση της τρεις τομείς: εκπαίδευση, τέχνη, θεραπεία και εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία της Τέχνης. Έχει δημιουργήσει το Healing Art in Greece με κύριο εργαλείο μια μέθοδο σύνθεσης που ονομάζει Ιαματική Ταξιδευτική – Psychodynamic Color Storytelling. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει όλα τα βιβλία της ιδίας και άλλων συγγραφέων, με μεγαλύτερες συνεργασίες γνωστό θυγατρικό εκδοτικό οίκο του Hay house και τις εκδόσεις Onager στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μουσείου του Λουτρού των Αέρηδων στην Αθήνα. Πρόσφατα συμμετείχε στην έκθεση με θέμα «Ο Μίτος της Αριάδνης» που διοργανώθηκε από το Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies και επίσης έργα της επιλέχθηκαν από την Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Biennale Internazionale d’arte στο Μπάρι της Ιταλίας και επίσης ετοιμάζεται να εκθέσει τα έργα της σε γνωστή γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Συμμετείχε επίσης με έργα της στον διαγωνισμό για τη διεθνή έκθεση εικονογράφων παιδικού βιβλίου στην Bologna.

Σπούδασε αρχικά κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια αναφορικά με την παιδαγωγική, τη ψυχολογία και την τέχνη. Εκπαιδεύτηκε στη Ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία με δάσκαλό της τον ιδρυτή αυτής της μεθόδου, τον Mark Wentworth και στη σαμανική θεραπευτική που μελέτησε ο Alberto Villoldo. Εργάστηκε με παιδιά κοντά τρεις δεκαετίες ως φιλόλογος, ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις. Έχει μεγάλη συμβολή στον χώρο του παραμυθιού, με παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα, με σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού σαν παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με σεμινάρια για τη συγγραφή θεραπευτικού παραμυθιού, με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους επί σειρά ετών, με διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης σε καρκινοπαθείς σε γνωστό ογκολογικό νοσοκομείο, με βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει, με δεκάδες άρθρα, καθώς και με διαλέξεις σε συνέδρια και με την τηλεοπτική εκπομπή με παραμύθια, που σχεδίασε και υλοποίησε, με τίτλο, «Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών». Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ως καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χώρους και φορείς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Υπουργείο Παιδείας,  actionaid Ελλάς, κλπ). και με συγγραφείς στο εξωτερικό. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Nεώτερου Ελληνισμού ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, καθώς και παραμυθοπαραστάσεις.

Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, «Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου» από τις εκδόσεις Τρίμορφο, «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια», από τις εκδόσεις Κονιδάρη, «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά» από τις εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής και  “Χρωματοθεραπευτικό βιβλίο – Ζωγραφίζοντας τα οράματα της εσώτερης πηγής από τις εκδόσεις Οσελότος, το οποίο πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει και στην Αγγλία. Επίσης ετοιμάζονται δυο νέα βιβλία και μια ατομική έκθεση ζωγραφικής που θα υλοποιηθεί τον Φεβρουάριο.