ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΙΑΣ: “Επειδή η τραγουδοποιΐα είναι κάτι πάρα πολύ προσωπικό… οι περισσότεροι είμαστε ψυχαναγκαστικά τελειομανείς”

“Για τον δίσκο έχω να πω ότι μαζί με τους παραγωγούς μου επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε τα συγκεκριμένα έντεκα τραγούδια γιατί θεωρήσαμε πως το κάθε ένα έχει και ένα «διαφορετικό» μήνυμα να μεταφέρει…”

Καλώς ήρθες στο polismagazino.gr. Λίγα λόγια για σένα και για αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Καλησπέρα! Είμαι από την υπέροχη Θεσσαλονίκη, είμαι αρκετά προσκολλημένος (θέλω να πιστεύω με την καλή έννοια της λέξης) στην rock μουσική και τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά η οποία κινείται φυσικά σε rock χρώματα, με σύγχρονη προσέγγιση ενορχηστρωτικά και με ελληνικό στίχο.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα σου; Η πρώτη μου επαφή με κάποιο μουσικό όργανο έγινε σε πολύ μικρή ηλικία, 5 ή 6 ετών ήμουν τότε και με πήγαν οι γονείς μου να μάθω πιάνο. Δεν πέτυχε… Αρκετά αργότερα, το 1997, στην ηλικία των 12 ήταν η πρώτη φορά που ήθελα από μόνος μου να μάθω κάποιο όργανο και έτσι ξεκίνησα κιθάρα σε ωδείο. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η παρουσία της ροκ μουσικής ήταν αρκετά έντονη, οπότε και σαν αποτέλεσμα αυτά ήταν και τα πρώτα μου μουσικά ερεθίσματα και αυτή ήταν και η διαδρομή μου από την αρχή.

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε μία καθοριστική στιγμή. Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη μέσα μου και, βλέποντάς το τώρα από μακριά, όλο το παιχνίδι ήταν στο πότε θα μου «επέτρεπα», λόγο φύσης επαγγέλματος, να ακολουθήσω αυτό που ήθελα. Λίγο οι διάφορες υποχρεώσεις, λίγο οι διάφορες δουλειές κτλ, ποτέ δεν ήταν η κατάλληλη εποχή. Μέχρις ότου είτε θα ερχόταν η κατάλληλη εποχή είτε θα την δημιουργούσα εγώ. Δεν ξέρω ακόμα τι από τα δύο έγινε…

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Είτε καλώς είτε κακώς, δεν είχα κάποια μπάντα ή μουσικό ως πρότυπο. Ούτε κάποιο πολύ συγκεκριμένο ύφος και είδος μουσικής που άκουγα αποκλειστικά. Πάντα βέβαια στην ροκ οικογένεια αλλά μην ξεχνάμε ότι η ροκ μουσική έχει πάρα πολλά υποείδη. Οπότε μου είναι και λίγο δύσκολο να αναφέρω τις σημαντικότερες επιρροές μου γιατί δεν υπάρχουν ακριβώς κάποιες που ξεκάθαρα ξεχωρίζουν. Μπορώ όμως να αναφέρω μερικά παραδείγματα καλλιτεχνών που σέβομαι και σίγουρα με επηρέασαν πολύ! Elvis Presley, Queen, Led Zeppelin, Dio, GnR, Ac/Dc, Deep Purple, Uriah Heep, U2 αλλά και σχετικά νεότεροι όπως Madrugada, Radiohead, Damien Rice, Eddie Vedder, Dropkick Murphys, Audioslave, SOAD και τόσοι ακόμη! Και φυσικά η ελληνική ροκ σκηνή με τις Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Υπόγεια Ρεύματα, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σαν ένα μικρό μέρος αναφοράς.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Μπορώ εδώ να σου πω με βεβαιότητα ότι θα με τρόμαζε πολύ περισσότερο παλαιότερα! Ξέρεις, επειδή η τραγουδοποιΐα είναι κάτι πάρα πολύ προσωπικό, αν αυτό που θεωρείς «παιδί» σου και αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου τελικά δεν αρέσει, δεν γίνει αποδεκτό, θεωρείς ότι και εσύ μετά δεν είσαι αποδεκτός. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι είμαστε ψυχαναγκαστικά τελειομανείς… Μετά λοιπόν από πολύ καιρό πίεσης που πέρασα και μετά από ένα μικρό διάλειμμα και αποστασιοποίηση κατέληξα στο ότι η μουσική είναι κάτι που κάνω και όχι κάτι που είμαι. Μπορεί να είναι ένα τεράστιο κομμάτι του εαυτού μου και της καθημερινότητάς μου αλλά δεν είναι εγώ στην ολότητα. Τώρα λοιπόν, το αν θα πετύχει ή όχι κτλ, προφανώς και έχει σημασία, προφανώς και με νοιάζει όσο τίποτε άλλο αλλά στην ουσία αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι που κάνω και όχι αυτό που είμαι! Πάλι οπότε με τρομάζουν λίγο αυτές οι έννοιες αλλά σε πολύ μικρότερο και διαχειρίσιμο βαθμό!

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την κυκλοφορία σου. Ο δίσκος μου φέρει τον τίτλο «ΕΝΤΕΚΑ» και κυκλοφόρησε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με την κυκλοφορία του πρώτου βίντεο κλιπ του δίσκου για το τραγούδι «Νομίζω το αξίζω». Πριν λίγες ημέρες, στις 16 Μαρτίου 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Πόσο ακόμα» και φυσικά έρχονται πολλά ακόμη βίντεο κλιπ.
Γενικότερα για τον δίσκο έχω να πω ότι μαζί με τους παραγωγούς μου επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε τα συγκεκριμένα έντεκα τραγούδια γιατί θεωρήσαμε πως το κάθε ένα έχει και ένα «διαφορετικό» μήνυμα να μεταφέρει, παρόλο που κάποια από αυτά γράφτηκαν πριν αρκετά χρόνια ενώ άλλα πιο πρόσφατα τραγούδια τα αφήσαμε εκτός και θα μπουν στον δεύτερο δίσκο.
Την ηχογράφηση και την μίξη την επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος στο studio Shellac, καθώς και μέρος της παραγωγής μαζί με τον συνονόματο Απόστολο Παπαποστόλου ο οποίος με τη σειρά του επιμελήθηκε την ενορχήστρωση των τραγουδιών. Η όλη διαδικασία της ηχογράφησης κράτησε 8 μήνες! Ήταν σίγουρα μία εξουθενωτική αλλά και όμορφη περίοδος για όλους.
Άλλοι συντελεστές:
Βοηθοί ηχολήπτη: Αχιλλέας Τυρνενόπουλος / Βαγγέλης Διανέλλος
Mastering: Απόστολος Σιώπης
Γραφιστικά: replicastudio.com

Μουσική και στίχοι είναι δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Μουσική και στίχοι δικοί μου, ναι! Γράφω μουσική, γράφω στίχους και θεωρώ ότι μου δουλεύει όλο αυτό μια χαρά. Φυσικά δεν είμαι ενάντια των συνεργασιών, απλά δεν υπήρξε κάποιο «κενό», κάποια «ανάγκη», για να αναζητήσω συνεργασία.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Να επιβιώσουμε από τον κορονοϊό για αρχή. Και το λέω και αστεία αλλά κυρίως σοβαρά. Είναι δύσκολη εποχή για να κάνει κάποιος σχέδια. Είχα σχέδια… Τώρα το πάω μέρα τη μέρα και βλέπουμε…

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ – ΒΙΝΤΕΟ
https://www.youtube.com/watch?v=K8Oz7U-gs4c

ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΑΞΙΖΩ –  OFFICIAL VIDEO CLIP
https://www.youtube.com/watch?v=JvQlUlAbSNM

https://www.apostolosntias.gr
https://www.instagram.com/apostolos_ntias
https://www.facebook.com/apostolosntias
https://www.youtube.com/apostolosntias
https://www.reverbnation.com/apostolosntias
https://open.spotify.com/album/1BkEfxqcWEdq3HDjbqXSxQ
https://music.apple.com/us/album/enteka/1490706746?app=itunes&ign-mpt=uo%3D4
https://music.amazon.com/albums/B082GKQV5T?tab=CATALOG
[email protected]