Αναστασία Ζαμπέτογλου: “Πηγή έμπνευσής μου είναι η ίδια η ζωγραφική”

Σε πρώτο επίπεδο, η δουλειά μου σχετίζεται με τη Μικρασιατική καταγωγή μου και τα ήθη, τη γνώση, την μνήμη που μεταλαμπάδευσαν οι παππούδες μου μέσα από διηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, μέσα από τη μαγειρική, και τα τραγούδια

Τον Οκτώβριο παρουσιάζετε έργα σας στη Myro Gallery. Η έκθεση έχει τίτλο “Αφηγήσεις” με την επιμέλεια της κας Χρύσας Μπαρζόκα. Ποια η θεματολογία των έργων σας;

Σε πρώτο επίπεδο, η δουλειά μου σχετίζεται με τη Μικρασιατική καταγωγή μου και τα ήθη, τη γνώση, την μνήμη που μεταλαμπάδευσαν οι παππούδες μου μέσα από διηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, μέσα από τη μαγειρική, και τα τραγούδια. Αυτή τη μνήμη που πρόβαλαν στα υπάρχοντα που έφεραν μαζί τους.

Οι παππούδες μου ξεπέρασαν τις απώλειές τους μέσα από διηγήσεις. Φρόντισαν να μην ξεχαστούν οι άνθρωποι τους, η γεύση από το φαγητό, τα τραγούδια τους.

Έπλεξαν τις προσωπικές τους ιστορίες σε ένα εργόχειρο ζωής και το πέρασαν σαν προίκα στις επόμενες γενιές.

Σε δεύτερο, βαθύτερο επίπεδο με ενδιαφέρει η απώλεια και η μνήμη.

Πηγή έμπνευσής σας; 

Η ίδια η ζωγραφική. Με τι μέσα θα ζωγραφίσω για να θα διηγηθώ την ιστορία που με ενδιαφέρει. Πόσα και ποια επίπεδα θα έχει το έργο μου; Ποιά υλικά θα χρησιμοποιήσω και πως αλληλοεπιδρούν.  

Έσεις οι καλλιτέχνες είστε χαρισματικοί. Έχετε ασχοληθεί και με κάποια άλλη μορφή τέχνης; 

Σαν ερασιτέχνης ναι. Με πολλές. Επαγγελματικά όχι. Μια αλληλένδετη σχέση που θυμίζει συγκοινωνούντα δοχεία συνδέει τις τέχνες.

Υπήρξε άλλος καλλιτέχνης στην οικογένειά σας και αν ναι πόσο σας επηρέασε στις επιλογές σας;

Καλλιτέχνης στην οικογένεια υπήρχε ο μπαμπάς μου, ο Ανδρέας Ζαμπέτογλου που ήταν ζωγράφος. Και η μητέρα μου κινήθηκε σε παράπλευρο χώρο. Μεγάλωσα μέσα σε εργαστήρια καλλιτεχνών. Η προσέγγιση του πατέρα μου για την τέχνη είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μου. Άλλη γενιά, άλλα πρότυπα, άλλες επιδιώξεις, άλλη αγάπη. Βέβαια κάποιες πρακτικές μου είναι εύκολες γιατί μεγάλωσα βιώνοντας τις από παιδί.

Aγαπημένο σας χρώμα;

Το Alizarin Crimson στην ζωγραφική, οι αποχρώσεις του πράσινου μέσα στο σπίτι μου, όμως λατρεύω όλα τα χρώματα και εκστασιάζομαι από αυτά!

Bio: H Αναστασία Ζαμπέτογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973.

  • Μεγαλωμένη σε ένα εικαστικό περιβάλλον, πατέρας της και πρώτος της δάσκαλος ο ζωγράφος Ανδρέας Ζαμπέτογλου.
  • Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του University of Central Lancashire της Μ. Βρετανίας. Αποφοίτησε το 1999 από το εργαστήριο Ζωγραφικής της βραβευμένης με Turner Prize Βρετανίδας εικαστικού, Lubaina Himid.
  • Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ως μέλος του ΣΚΕΤΒΕ καθώς και στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Gallery Rich Women of Zurich.
  • Έχει εκθέσει στο Harris Museum and Art Gallery. Πρέστον
  • Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του MOMus και της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών
  • Έχει συμμετάσχει σε επιδοτούμενα  σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης όπως: Αγιογραφία και συντήρηση εικόνων καθώς και φωτογραφίας με ανάλογες εκθέσεις στους ανάλογους φορείς . ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και ΧΑΝΘ
  • Μάιος 1997 PICTOR, 2 κύκλοι καλλιτεχνικών σεμιναρίων  διάρκειας 2 μηνών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997» Συνοδευόμενη από έκθεση στο Αλατζά Ιμαρέτ.  
  • Από  to 2004 εργάζεται στα Εκπαιδευτήρια  Ε.Μαντουλίδη καθώς και συνεργάστηκε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις παιδικές βιβλιοθήκες  του Δήμου Καλαμαριάς από 2003-2011.
  • Σήμερα  ζει στην Καλαμαριά με την οικογένεια της.
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr