Πάνος Τσώνης: “Η τέχνη δημιουργεί πολιτισμική ταυτότητα στο χώρο και γίνεται σύνδεσμος μεταξύ του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος”

“Θέλω να υλοποιήσω ιδέες που υπάρχουν στο μυαλό μου και σε προσχέδια σε έργα και όταν είναι εφικτό να τα εκθέσω.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ζωγράφιζα από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Όταν αποφάσισα, με την παρότρυνση των γονιών μου, να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ζωγραφική ήμουν στην Α’ λυκείου. 

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας;  Κάνω κυρίως παραστατική ζωγραφική. Ένας καθηγητής μου, μού είχε πει ότι βλέπει στοιχεία ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική μου. Με χαροποίησε αυτή η παρατήρηση γιατί σκοπός μου δεν είναι να κάνω φωτορεαλισμό.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από παλιές φωτογραφίες των οικογενειακών άλμπουμ, από το σινεμά και τις κινηματογραφικές αφίσες, περιοδικά με τέχνη, τα κόμικς, από επισκέψεις σε μουσεία και εικόνες που βλέπω στο Internet. Oι ζωγραφιές των μικρών μαθητών μου, στο δημοτικό που είμαι αναπληρωτής δάσκαλος, είναι επίσης μια πηγή έμπνευσης. 

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ο David Hockney, o Basquiat, o Damien Hirst, ο Μόραλης αλλά και μουσικοί όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Χατζηδάκις. 

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να ανακαλύπτω καινούριες επιρροές και τεχνικές για να μεταφέρω τα συναισθήματα που θέλω να εκφράσω και τις ιστορίες που θέλω να αφηγηθω μέσω της τέχνης μου στον θεατή.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η Τέχνη στην Ελλάδα είναι υποτιμημένη. Τρανό παράδειγμα η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε τάξεις του Λυκείου. Η τέχνη παρεμβαίνοντας στο δημόσιο χώρο γινεται καθρέφτης της κοινωνίας και ανοίγει διάλογο μεταξύ του καλλιτέχνη και του θεατή. Ο καλλιτέχνης επικοινωνεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα του με το κοινό που έχει ελεύθερη πρόσβαση στο έργο του. Η τέχνη δημιουργεί πολιτισμική ταυτότητα στο χώρο και γίνεται σύνδεσμος μεταξύ του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος. 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θέλω να υλοποιήσω ιδέες που υπάρχουν στο μυαλό μου και σε προσχέδια σε έργα, και όταν είναι εφικτό να τα εκθέσω.