Αλεξανδρα Μπιλλα: “Η σχέση του δημιουργού με το έργο του πρέπει να είναι ερωτική. Πρέπει να υπάρχει πάθος και συναίσθημα”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Ζωγραφική για μένα θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο μια μορφή προσωπικής έκφρασης, δεν είναι μόνο ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία, είναι στάση ζωής και είναι η απεικόνιση της ίδιας της δικής μου! Όλα αυτά τα μικρά κι ασήμαντα, τεράστια όμως για μένα για τον μικρόκοσμο μου,όλα αυτά θέλω να μπουν σε μια παλέτα και με ενα πινέλο να τα αποδώσω! Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα είναι και το επιθυμητό, δεν ξέρω εάν θα αρέσει φτάνει όμως που το καταλαβαίνω εγώ! Εγωιστικό κατά ένα τρόπο, αληθινό όμως!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Θα έλεγα πολύ ταπεινά ότι ακόμη είμαι σε εξέλιξη και ότι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου. Να σας πω οτι χαίρομαι γι αυτό γιατί πάντα προσπαθείς να φτάσεις κάτι, άσχετα αν τις περισσότερες φορές είσαι ακόμη στο ίδιο μέρος! !

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Οι πηγές έμπνευσης μου είναι τα συναισθήματά μου τα ίδια. Η χαρά, η λύπη, η αγάπη η ίδια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Η θάλασσα και το φεγγάρι! Ολα αυτά που για μένα είναι μεγαλείο! Απο μικρή θυμάμαι να με απασχολούν τα ίδια ακριβώς θέματα μόνο που τότε εκφραζομουν με ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι έχοντας στο ιστορικό μου ένα βραβείο στην ποίηση, μια άλλη μου μεγάλη αγάπη!

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Θα ήθελα να ερθω σε διαλογο με προσωπικοτητα της τέχνης με εναν άνθρωπο ξεχωριστό! Τον Γιάννη τον Τσαρούχη! Αδιαμφισβητητα ταλαντούχος! Ωραία ιδιόρρυθμος, άνθρωπος με πολλές πτυχές! Και τι δεν θα έδινα να είμαι εκείνο το βράδυ του καλεσματος του Βασίλη Τσιτσάνη για να χορέψει ο Γιάννης Τσαρούχης με εκείνον τον αγέρωχο Δωρικο τρόπο το ιστορικό εκείνο ζεϊμπέκικο! Και με ποιο θέμα; Την μποεμικη του ζωή! !!!Γιατί κι εκεί ζωγράφιζε!

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Με αυτο που θα μπορούσα να ασχοληθώ με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός από την ζωγραφική θα ήταν η γλυπτική που κάνω τα πρώτα μου βήματα και φυσικά το γράψιμο είτε με την μορφή της ποίησης είτε με το μυθιστόρημα!

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Η διαφορετική εποχή που θα είχα επιλέξει για να δημιουργήσω θα ήταν η εποχή του λεγόμενου Μεσοπολέμου την εποχή της Belle Epoque της Όμορφης Εποχής. Τότε που οι νέες τεχνολογίες βελτιωναν την ζωή και η τέχνη προσαρμοζε το αναγεννησιακο στυλ με τις σύγχρονες μορφές της . Τότε που η τέχνη σε όλες τις μορφές της ήταν στο αποκορύφωμα της! Σε εκείνη λοιπόν την εποχή θα ήθελα να ζούσα και να ήμουν μια καταξιωμένη καλλιτέχνης.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Η σχέση του δημιουργού με το έργο του πρέπει να είναι ερωτική. Πρέπει να υπάρχει πάθος και συναίσθημα. Να ειναι σαν ενα φιλί του Κλιμτ!Ατέλειωτο!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια, αν και έχω περάσει του δρόμου τα μισά θα ήθελα με την πρώτη ευκαιρία να περάσω στην Σχολή Καλών Τεχνών! Νομίζω θα μου δώσει περισσότερες ευκαιρίες για καταξίωση! Στο ενεργητικό μου έχω μόνο μία ατομική εκθεση που έγινε στις 6 του Δεκέμβρη του 2018 στον σύλλογο εικαστικών της πόλης μου Κατερίνης με τον τίτλο “απεικασματα”. Όνειρό μου να ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτήν την στιγμή ετοιμάζω δουλειά μου με κάποιες τεχνοτροπίες όπως είναι η Encaustic, monotype, abstract με θέμα φυσικά τα φεγγάρια μου!

Βιογραφικό.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κατερίνη! Ειμαι πτυχιουχος Τεχνολογος Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δραστηριοποιουμαι επαγγελματικα με το βιβλιοπωλείο Ηλιατορας και την καλλιτεχνική σχολή Ηλιατορας Art Ειμαι παντρεμένη με τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Ραφαηλιδη και εχω δυο γιους τον Ραφαήλ και τον Θανάση! Ωκεανολογος και Πολιτικός Μηχανικός αντίστοιχα. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχω και τον πιο όμορφο τίτλο της ζωής μου, είμαι γιαγιά του μικρού μας Δημήτρη!