Έργα του Γιάννη Τρούκη στην καρδιά της Μυκόνου με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

Η «Επίμονη Τέχνη» με τη συλλογικότητα 28 σπουδαίων εικαστικών ανοίγει αυλαία στο φετινό καλοκαίρι εκεί που οι θερινές διακοπές ξεκινάνε παγκοσμίως, στο αξιοζήλευτο νησί των ανέμων την πανέμορφη Μύκονο με τίτλο
Θ-ΕΡΟΣ ΕΛΛΑΣ “Το καλοκαίρι ξεκινάει από την Ελλάδα”

TH-EROS HELLAS “Summer begins from Greece”

www.facebook.com/epimonitexni/

«Επίμονη Τέχνη»
Έμπνευση Επιμέλεια
Art project by Chris Barjoka www.facebook.com/chris.alevra

ΜΥΚΟΝΟΣ 17 – 21 Ιουνίου

Επίσημη ξενάγηση: Σάββατο 19 Ιουνίου στις 21.00

ΚΔΕΠΠΑΜ: Αίθουσα Καλογερά & Αιθουσα Ματογιάννι – Παναχράντου 2
Χώρα Μυκόνου
Μύκονος (Μόλις 200 μέτρα από τη Μικρή Βενετία της Μυκόνου).

Έργο γλυπτό με ζωγραφική του Ιωάννη Τρούκη 1951-2016 που εκπροσωπούν οι Δρυάδες Εν Πλώ στην καρδιά της Μυκόνου με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ.

Το polismagazino.gr παρουσιάζει το ζωγράφο Γιάννη Τρούκη.

Στις ερωτήσεις απαντάει η πρόεδρος της καλλιτεχνικής ομάδας Δρυάδες ΕνΠλω χορογράφος Μαρία Καραπαναγιώτη σύντροφος του αειμνήστου εικαστικού Ιωάννη Τρούκη μέσα από λόγια ειπωμένα από τον καλλιτέχνη.

Ποια η χρωματική ποικιλία και η τεχνική με την οποία συμμετέχετε σε αυτή την έκθεση της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στη Μύκονο; Οι συνθέσεις μου κρύβουν μιαν αντίθεση ή αρμονία μεταξύ της ώχρας (γήινου χρώματος ) και τόνους του μπλε (ουράνιους υδάτινους ). Με λίγα λόγια τα χρώματα και τα υλικά που ανασαίνουν τα συναισθήματά μου είναι όλη εκείνη η γκάμα που με οδηγεί από το σκοτάδι στο φώς με όλες τις αντανακλάσεις

Μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια γεγονότα – σταθμούς στην πορεία σας; Ζω και συνεχίζω να ταξιδεύω στη γη ή επάνω σ’ ένα σύννεφο σε μέρη της ψυχής και του μυαλού μου.
Σ’ αυτό με βοηθάει η τέχνη της ποίησης, της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Η έκφραση όλων αυτών με μεταφέρουν σε ένα κόσμο ιερό.
Στα έργα μου υπάρχουν επιρροές ρευμάτων της τέχνης και σίγουρα τεχνοτροπιών. Μα πιο πολύ υπάρχει η αναίρεση. Ο κόσμος της τέχνης αυτοαναιρείται και θα παραμείνει σπουδαίος όσο γνωρίζει ότι τα πάντα θέλουν τόλμη για ζωή.

Υπάρχει κάποια καθοριστική στιγμή που σας οδήγησε να γίνετε καλλιτέχνης; Η πρώτη επαφή μου με το χώρο τέχνης ανάγεται στο χώρο όπου γεννήθηκα. Ο πατέρας μου πριν πάω ακόμη στο Σχολείο με συνόδευε σ’ αυτά τα ταξίδια – όνειρα με τα μολύβια και τα χρώματα. Τότε ο κόσμος γίνονταν ονειρικός και τέλειος. Από τότε θυμάμαι πως οι συνθέσεις μου έκρυβαν μια αντίθεση. Η γη και ουρανός ήταν ό,τι καλύτερο… για να αγγίζουν οι πατούσες μου το χώμα και να ανεβαίνω σκαλί – σκαλί τον ουρανό.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει περισσότερο και πόσο σας ενδιαφέρει η προβολή του έργου σας να επικοινωνήσει με το θεατή; Η τέχνη είναι δώρο έμφυτο, καλλιεργήσιμο και ποικίλο. Όταν δημιουργώ δεν σκέφτομαι. Ένα τελάρο άδειο είναι ό,τι καλύτερο για να σκεφτώ. Η σύλληψη θέλει χώρο ανοιχτό ή κλειστό. Τότε άμεσα αρχίζει η αρχή του ταξιδιού που με μεταφέρει στο πρώτο τέλος. Στην ολοκλήρωση. Ό,τι θέλουμε με τη τέχνη γίνεται. Αρκεί αλήθεια να το θέλουμε.

Γιάννης Τρούκης 1951-2016
Tα έργα του διατίθενται από την Καλλιτεχνική ομάδα
Δρυάδες Εν Πλώ http://www.dryadesenplo.gr

Τι θα λέγατε στο κοινό που πρόκειται να σας επισκεφθει; Δεν πιστεύω πως καθορίζεται η καλλιτεχνική εξέλιξη από τόπους. Ο χρόνος μόνο δείχνει το βέλος φοράς.. Οι κακές στιγμές του πραγματικού γίνονται όχημα για άλλες στιγμές καλύτερων εποχών. Υποθέτω πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Τα δώρα που δίνονται στη ζωή, μας ακολουθούν. Εμείς απλά ανοίγουμε την πόρτα κι εκείνα μας οδηγούν. Δεν υπάρχει λόγος να αναρωτηθούμε ή να θέσουμε ανάλογους στόχους.

Χορηγός επικοινωνίας: polismagazino.gr