Έκθεση του Παναγιώτη Λεζέ στο Lab Piree Superstudio: “Solo Show”

17-30 Νοεμβρίου στο Lab Piree Superstudio

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, Ώρα: 17:30 – 22:00

Ο Παναγιώτης Λεζές παρουσιάζει τη νέα του προσωπική έκθεση στο Lab Piree Superstudio στον Πειραιά.

Μια εικαστική εγκατάσταση χωρίς τίτλο, κείμενο επιμελητή ή εικαστικού, απλά με τη γνώμη ενός θεατή που αποτύπωσε το έργο του Λεζέ  στο κείμενο που παραθέτουμε ως ακολούθως:   

«Για εμένα τα ζωγραφικά έργα του Παναγιώτη Λεζέ είναι τα έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη αντεστραμμένα. Όχι τα πάνω κάτω αλλά τα μέσα έξω. Κυρίως στον Αθανάσιο Διάκο και στις Λουόμενες,

Κατ’ αρχάς χρησιμοποιούν το ίδιο μπλε. Οι μορφές τους είναι άφυλες. Του Παρθένη υπαινικτικά, του Λεζέ απροκάλυπτα. Του πρώτου εξιδανικευμένες σχεδόν άυλες δημιουργούν μια επίπλαστη ηρεμία, σαν πέπλο πάνω στο άγχος. Του Λεζέ είναι σκληρές, διαλυμένες στα συστατικά τους, άτακτα ριγμένες στον καμβά και μου δημιουργούν ένα επίπλαστο άγχος σαν πέπλο στην ηρεμία.

Ο Λεζές είναι επιφανειακά σκληρός και ο Παρθένης επιφανειακά τρυφερός. Και οι δύο είναι αφαιρετικοί. Μόνο που ο Λεζές αφαίρεσε την επιφάνεια, άφησε γυμνή την ουσία. Μου δημιούργησε πρόσκαιρο στρες και μετά την ηρεμία αυτού που δεν έχει να χάσει τίποτα. Όλα έχουν αναλυθεί στα συστατικά τους και δεν έχουν να πάνε παραπέρα. Όμορφα ή άσχημα αυτά είναι. Αντίθετα στον Παρθένη κανείς δεν πιστεύει στις εξιδανικευμένες μορφές και εμένα με κατατρέχει το άγχος τι κρύβεται από κάτω. Στο Λεζέ σοκάρομαι για το τι τελικά κρυβόταν κάτω από την επιφάνεια αλλά γρήγορα ηρεμώ. Αυτό ήταν, στέρεψε ο πόνος.

Ο Λεζές είναι τελικά παρηγορητικός όχι μέσω της παραμυθίας του Παρθένη αλλά με το σκληρό τρόπο του ψυχαναλυτή. Τα γλυπτά του είναι στοιχεία των ζωγραφικών έργων που διέφυγαν και απέκτησαν δική τους τρισδιάστατη ζωή. Δε ξέρω αν είναι τρομαγμένα από τη ξαφνική ελευθερία που τους χαρίστηκε από το γενναιόδωρο χέρι του δημιουργού ή νοσταλγούν την ασφάλεια των δύο διαστάσεων……. Τα είχε άραγε υπόψιν του ο Λεζές όλα αυτά; Πιθανότατα όχι αλλά και δεν ήταν υποχρεωμένος. Από τη στιγμή της τελευταίας πινελιάς, της τελευταίας κόλλησης το έργο δεν του ανήκει. Ανήκει στο χώρο των αισθήσεων και των συναισθήσεων. Είμαι συγκύριος. Ασκώ τη συν-νομή μέσω φαντασιώσεων και μέθεξης».

Βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη

Ο Παναγιώτης Λεζές ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Καλών Τεχνών του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree, αφού πρώτα παρακολούθησε σεμινάρια σχεδίου και ζωγραφικής στο Central Saint Martins College, στο Λονδίνο και στο ArtstudentsLeagues, στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Οικονομικά με Μεταπτυχιακά στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο ULB, στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμμετείχε σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. στη Σερβία, το Κόσοβο, την Αλβανία. Επίσης έχει εργαστεί στην Καθημερινή και το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84.

Παναγιώτης Λεζές
Solo Show

Διάρκεια έκθεσης: 17-30 Νοεμβρίου 2023
Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, 17:30-22:00
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο: 11:00-16:00, Κυριακή κλειστά

Lab Piree Superstudio
Δραγατσανίου 59, Πειραιάς
Τηλ: 6944569808
*πολύ κοντά στον σταθμό Μετρό Πειραιάς

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μάνος Νομικός
[email protected]
Τηλ: 6978609495