Χρήστος Κούτρας: “Θεωρώ ότι ένας μουσικός για να είναι καλός και αξιόλογος πρέπει να έχει εφόδια γνώσεις και παιδεία”

“Σημασία όμως έχει να φιλτράρουμε πάντα ό,τι μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μουσική μου ανάμνηση ξεκίνησε στην ηλικία των 9 ετών. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μαζευόμασταν οικογενειακά και συγκεκριμένα ο θείος μου που έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι ερχόταν συχνά στο σπίτι και τραγουδούσαμε όλοι μαζί παλιά ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.
Αυτό λοιπόν το γεγονός υπήρξε σημαντικό κίνητρο για να την ενασχόλησή μου μετέπειτα με το μπουζούκι και γενικότερα με τη μουσική.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες από τα πρώτα βήματα μου υπήρξε ο Γιώργος Νταλάρας. Λατρεύω τον τρόπο που ερμηνεύει, δίνοντας ένα μοναδικό και ξεχωριστό χρώμα στα τραγούδια.
Θα ήθελα πολύ να βρεθούμε με τον κύριο Νταλάρα επί σκηνής παίζοντας παλιά αυθεντικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Αν και οι καιροί που διανύουμε είναι πολύ δύσκολοι. Εμείς όμως σα νέοι μουσικοί και δημιουργοί ελπίζουμε στο καλύτερο και σύντομα να βγούμε από όλο αυτό.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η πορεία μου στη μουσική ξεκινά από το δημοτικό. Ένα καλοκαίρι λοιπόν αποφάσισα με την οικογένεια μου να πάω σε δάσκαλο και να μάθω μπουζούκι τη μουσική σχολή του Σωτήρη Ρεμπάπη (αθήνα 1996-1997). Έπειτα την επομένη χρονιά δίνω κατατακτήριες εξετάσεις εισαγωγής για το μουσικό σχολειό του Ίλιον.
Το μουσικό σχολειό για μένα ήταν μια καθοριστική εμπειρία τόσο στην πειθαρχία όσο στην ποικιλία των γνώσεων που απέκτησα στην τεχνική των παραδοσιακών έγχορδων μουσικών οργάνων.
Το 2000 κάνω μεταγραφή στο μουσικό σχολειό Θεσσαλονίκης όπου έζησα και 15 χρόνια εκεί.
Παράλληλα παρακολουθώ μαθήματα σολφέζ, αρμονίας και τεχνικής του μπουζουκιού .
Έπειτα στα 19 μου γνωρίζω το Μαέστρο Αραμπατζή όπου συμμετείχα στη συμφωνική νέων Ελλάδος ως βασικός σολίστ στο μπουζούκι.
Στα 24 μου αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα όπου και συμμετείχα στο μουσικό σύνολο “οι επόμενοι” του Κύριου Θανάση πολυκανδριώτη με πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου. Παράλληλα ασχολούμαι με την μελοποίηση και δημιουργία δικών μου τραγουδιών. Πρώτη δισκογραφική δουλεία έγινε με το Νίκο Ξαρχάκο λίγες σταγόνες βροχής fm record 2013. Και μετά από 7 χρόνια είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι ετοιμάζω νέα κομμάτια που σύντομα θα ακούσετε στο youtube. Σαφώς και κατά τη διάρκεια της πορείας μου υπήρξαν αρνητικοί και θετικοί παράγοντες. Σημασία όμως έχει να φιλτράρουμε πάντα ό,τι μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Θεωρώ ότι όλες αυτές οι εκπομπές αποσκοπούν στην τηλεθέαση και όχι στην ανάδειξη πραγματικών ταλέντων. Φυσικά σε ολα αυτά τα μουσικά θεάματα υπάρχουν και εξαιρέσεις καλλιτεχνών που διαπρέπουν στο χώρο.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θα ήθελα πολύ στο μέλλον να συνεργαστώ με την Ελεονόρα Ζουγανέλη. θεωρώ ότι έχει ένα θείο χάρισμα η κοπέλα.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Θεωρώ ότι ένας μουσικός για να είναι καλός και αξιόλογος πρέπει να έχει εφόδια γνώσεις και παιδεία. Όταν κτίζεις μια καριέρα, πορεία θέλεις να έχει βάσεις. Αυτές οι βάσεις θα σε κάνουν ξεχωριστό και σα άνθρωπο αλλά και σα μουσικό. Αυτά όλα έρχονται μετά από διαρκής καθημερινή αναζήτηση και μελέτη στο αντικείμενο.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Σαφώς και υπάρχουν και ένας εξ αυτών είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Για μένα ο Αλκίνοος έχει όλο το πακέτο που λέμε. Ολοκληρωμένος μουσικός. Και αυτό γιατί μπορεί να γράφει και στίχο και μουσική. Επίσης έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάριά του και ο άνθρωπος φαίνεται πολύ ψαγμένος και καταρτισμένος μουσικά.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Ετοιμάζω ορισμένα τραγούδια σε μουσική δίκια μου και σε στοίχους της Μαρίας κολιού και πολλών άλλων που θα ακούσετε σύντομα.

Βιογραφικό. Γεννήθηκα στη Μεταμόρφωση το 1986 από οικογένεια με αγάπη για την μουσική.
Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησα να ασχολούμαι με το μπουζούκι στη σχολή του Σωτήρη ρεμπάπη (αθήνα 1996-1997).
Σπούδασα θεωρια της ελληνικης μουσικης και των ενχορδων λαικων μουσικων οργάνων με καθηγητή το Νίκο Γράψα στο μουσικό σχολείο του Ίλιον και στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Μέλος της συμφωνικής ορχήστρας του κ. Αραμπατζή.
Μέλος της ορχήστρας του Θανάση πολυκανδριωτη ακλουθώντας τον στις εμφανίσεις του.
Παράλληλα ασχολούμαι με τη σύνθεση δικών μου τραγουδιών.
Από το 2014 έως σήμερα ασχολούμαι με την διδασκαλία των έγχορδων λαϊκών μουσικών οργάνων έχοντας εκδώσει 3 προσωπικές βιβλιογραφίες με την μορφή σημειώσεων.