Music Diaries International Workshop Festival 2026 & Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2026

1921 Ιουνίου 2026 | Πανόραμα Θεσσαλονίκης

28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2026 | Πιστόια, Ιταλία

  • Η 9η διοργάνωση του Music Diaries International Workshop Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου 2026 στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας–Χορτιάτη και στο Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ενώ θα συνεχιστεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2026 στην Πιστόια της Ιταλίας, στους χώρους Villa Magni και Sala dei Concerti Palazzo Ganucci Cancellieri, σε συνεργασία με τον Δήμο της Πιστόια.
  • Το Music Diaries έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον εξωστρεφείς θεσμούς μουσικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδυάζοντας masterclasses, συναυλίες, καλλιτεχνική έρευνα, διεθνείς συνεργασίες και εκπαιδευτικές δράσεις υψηλού επιπέδου.
  • Καλλιτέχνες, καθηγητές, ερευνητές και σπουδαστές από διαφορετικές χώρες συναντώνται κάθε χρόνο σε ένα κοινό πεδίο δημιουργίας, ανταλλαγής γνώσεων και καλλιτεχνικού διαλόγου. Το φεστιβάλ δεν περιορίζεται στη διδασκαλία της μουσικής ερμηνείας, αλλά αναπτύσσει έναν ευρύτερο διάλογο γύρω από τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, την καλλιτεχνική έρευνα και τις νέες μορφές συνεργασίας στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο.
  • Η 9η διοργάνωση επιβεβαιώνει τον διεθνή και ευρωπαϊκό χαρακτήρα του θεσμού, έχοντας λάβει για δεύτερη συνεχή περίοδο την αναγνώριση EFFE Label 2026–2027 (Europe for Festivals, Festivals for Europe). Το φεστιβάλ κάθε χρόνο τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Music Diaries & Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2026

  • Φέτος, το φεστιβάλ συνδέεται άμεσα με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής (21 Ιουνίου) μέσα από το πρόγραμμα “Sound On! – World Music Day Weekend”, το οποίο διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας–Χορτιάτη.
  • Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το Ωδείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και προσκαλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους της μουσικής να γνωρίσουν από κοντά τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τους καθηγητές και τις καλλιτεχνικές του δράσεις.
  • Το Open Day περιλαμβάνει παρουσιάσεις τμημάτων, ανοιχτά μαθήματα, γνωριμία με τους καθηγητές, εργαστήρια, μουσικά happenings και δράσεις για όλες τις ηλικίες, μετατρέποντας το Ωδείο σε έναν ανοιχτό χώρο πολιτισμού και δημιουργίας.

Νέες Ενότητες 2026

Special Section – Flamenco

  • Η 9η διοργάνωση εγκαινιάζει για πρώτη φορά ειδική ενότητα αφιερωμένη στην τέχνη του Flamenco, ενσωματώνοντας τη μουσική, τον χορό και τον αυτοσχεδιασμό σε ένα ενιαίο καλλιτεχνικό πλαίσιο.
  • Η ενότητα περιλαμβάνει εργαστήρια κιθάρας flamenco, φωνής, ρυθμού και χορού, αναδεικνύοντας το flamenco ως μία ολοκληρωμένη πολιτισμική έκφραση που συνδέει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία.
  • Υπεύθυνη της ενότητας είναι η χορεύτρια και παιδαγωγός Νιόβη Μπένου.

Διεθνείς Συνεργασίες και Ευρωπαϊκό Δίκτυο

  • Το Music Diaries 2026 διευρύνει το δίκτυο των διεθνών συνεργασιών του φιλοξενώντας εκπροσώπους, καθηγητές, φοιτητές και καλλιτέχνες από σημαντικά ευρωπαϊκά ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης:
  • • HEMU – Haute École de Musique (Ελβετία)
  • • Saint Louis College of Music (Ιταλία)
  • • Conservatorio di Musica “Agostino Steffani” (Castelfranco Veneto, Ιταλία)
  • • Conservatorio Statale di Musica “Stanislao Giacomantonio” di Cosenza (Ιταλία)
  • • ESMAE – Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo, Politécnico do Porto (Πορτογαλία)
  • Οι συνεργασίες αυτές ενισχύουν την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών, τις καλλιτεχνικές ανταλλαγές και τη δημιουργία νέων διεθνών εκπαιδευτικών και ερευνητικών συμπράξεων.

Open Forum Platform 2026

Σάββατο 20 Ιουνίου

Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Είσοδος Ελεύθερη

  • Το Open Forum Platform αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δράσεις του φεστιβάλ.
  • Καλλιτέχνες, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και εκπρόσωποι μουσικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν:
  • • Artistic Research Projects
  • • Lecture Concerts
  • • Concert Presentations
  • • Ερευνητικές εργασίες και papers
  • • Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας
  • • Καλλιτεχνικές παραγωγές και διεθνείς συνεργασίες
  • • Παρουσιάσεις πανεπιστημίων, ωδείων και μουσικών ακαδημιών
  • Μεταξύ των συμμετεχόντων αναμένονται καλλιτέχνες και εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελβετία και τη Ρουμανία, παρουσιάζοντας σύγχρονες τάσεις στη μουσική εκπαίδευση, την καλλιτεχνική έρευνα και τη δημιουργική πρακτική.

Artists in Residence & Guest Artists 2026

Artists in Residence

  • Yu-Hsin Chen (βιολί, Ελβετία)
    Stephanie Gurga (πιάνο, Ελβετία)

Ensemble in Residence

  • Trio Conforti – Pochini – Arciglione (Ιταλία)

Special Guest Artist

  • Bruno Pereira (φωνή – αυτοσχεδιασμός, Πορτογαλία)

Masterclasses & Workshops

  • Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μαθήματα και masterclasses σε:
  • Πιάνο, Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο, Κιθάρα, Κλαρινέτο, Φλάουτο, Φωνή, Αυτοσχεδιασμό, Σύνθεση, Ανώτερα Θεωρητικά και Μουσική Δωματίου.
  • Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα εργαστήρια με θεματικές που εστιάζουν στον ήχο, τη σκηνική παρουσία, τον αυτοσχεδιασμό και τη σύγχρονη μουσική πρακτική.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ 2026

Πιάνο
Damiano Lazzaron, Angelo Arciglione, Γεώργιος–Ιούλιος Παπαδόπουλος, Ηρώ Μενέγου, Ερατώ Αλακιοζίδου

Βιολί – Βιόλα
Γιάννης Κορμπέτης, Κωνσταντίνος Καμπάνταης.

Βιολοντσέλο
Dmitrii Gudimov

Κιθάρα
Γιώργος Σίσκος, Θωμάς Νάτσης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Κλαρινέτο
Δημήτρης Λεοντζάκος, Αλέξης Πογρεβνόης

Φλάουτο
Claudia Pochini, Cosimina Antonella Conforti

Ανώτερα Θεωρητικά
Γιάννης Γκουράνης

Σύνθεση
Χρίστος Ντόβας

Φωνητική
Μαρία Γεωργιάδου

Αυτοσχεδιασμός – Φωνή
Bruno Pereira, Adriana Perisco

Special Section Flamenco
Νιόβη Μπένου

Συναυλίες

Παρασκευή 19 Ιουνίου | 20:30

  • Artists in Residence
    Yu-Hsin Chen (βιολί)
    Stephanie Gurga (πιάνο)

Σάββατο 20 Ιουνίου | 20:30

  • Ensemble in Residence 2026
    Trio Conforti – Pochini – Arciglione (Ιταλία)

Κυριακή 21 Ιουνίου | 12:00

  • Inspired in Situ

Κωνσταντίνος Καμπάνταης (βιολί)
Ορφέας Σαραντάκος (βιολί)
Καλλιφώνη Σαραντάκου (βιόλα)
Dmitrii Gudimov (βιολοντσέλο)
Ερατώ Αλακιοζίδου (πιάνο)

  • Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» με ελεύθερη είσοδο.

Music Diaries Festival – Pistoia 2026

28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2026

Villa Magni & Sala dei Concerti Palazzo Ganucci Cancellieri

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα μεταφέρεται στην Πιστόια της Ιταλίας για μία εβδομάδα διεθνών masterclasses, συναυλιών και καλλιτεχνικών συνεργασιών.

  • Σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτελεί η συμμετοχή Ελλήνων σπουδαστών που επιλέχθηκαν κατόπιν αξιολόγησης βιντεοσκοπημένων ακροάσεων και βιογραφικών σημειωμάτων και συμμετέχουν μέσω της υποτροφίας «Γιώργος Μαυρομουστάκης».

Διδάσκοντες

Nicola Elias Rigato (Ιταλία),Payam Gul Susanni (Τουρκία),Λητώ Θώμου (Ελλάδα),Ερατώ Αλακιοζίδου (Ελλάδα),Ηρώ Μενέγου (Ελλάδα)

  • Οι συναυλίες των καθηγητών και των συμμετεχόντων θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 18:30 με ελεύθερη είσοδο.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ερατώ Αλακιοζίδου
Διοργάνωση: Be Artive
Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας–Χορτιάτη, Villa Magni, Sala dei Concerti Palazzo Ganucci Cancellieri.
Υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού