Χρήστος Κατσίδης: “…Αυτό που μας ενώνει και μας κάνει ως χώρα να εξελισσόμαστε διαρκώς, είναι ο Πολιτισμός”

Ο Χρήστος Κατσίδης σπουδαστής μουσικός, “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr

Τοπικά Lockdown. Πιστεύετε ότι κρίνονται αναγκαία ή όχι; Τα τοπικά Lockdown γίνονται για να περιοριστεί η διασπορά του ιού οπότε θεωρώ πως όταν μια περιοχή βρίσκεται στο “κόκκινο” ίσως να είναι και για καλό. Για να είμαστε όλοι ασφαλείς και να βγούμε το συντομότερο από όλη αυτή την ιστορία.

Πολιτισμός. Στη χώρα που “γεννήθηκε” ποιο θα είναι το μέλλον του; Θεωρώ ότι ο πολιτισμός εξελίσσεται διαρκώς και δεν μπορεί ο ιός Covid-19 να σταθεί εμπόδιο στη διάδοση και την εξέλιξη του. Γιατί αυτό που μας ενώνει και μας κάνει ως χώρα να εξελισσόμαστε διαρκώς, είναι ο πολιτισμός. 

ΑγκαλιάΖΩ. Μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Αγκαλιά – Ζω όπως πολύ σωστά το λέτε. Η αγκαλιά πέρα από το ότι είναι μια πράξη αγάπης δίνει ζωή σε έναν άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο  άλλωστε που επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι το να αγκαλιάζει ένας άνθρωπος έναν άλλο τον βοηθάει και λειτουργεί ως αντί στρες.

Φόβος – Απώλεια. Υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Λίγο-πολύ υπάρχουν σκέψεις φόβου στην καθημερινότητα μου. Φόβος για το τι θα γίνει μετά το πέρας του ιού και το πως θα είμαστε ως άνθρωποι. 

Μάσκα. Ήρθε για να μείνει; Η μάσκα ήρθε… για να μείνει… προσωρινά. Δεν αντιλέγω είναι απαραίτητη αλλά ωστόσο με την μάσκα έχουν “κρυφτεί” οι εκφράσεις του προσώπου μας – τα συναισθήματά μας. Ωστόσο οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή μέχρι να γίνουν όλα πολύ καλύτερα. 

Καλλιτέχνης. Ως ευαίσθητη ψυχή, “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Πάντα πίστευα ότι ένα εμπόδιο ή μία δύσκολη κατάσταση έρχεται για να μας κάνει πιο δυνατούς. Οπότε ναι, υπάρχει ελπίδα και θα βγούμε σίγουρα πιο δυνατοί. Και θα τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε από αυτή την μπόρα.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές. Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Προτείνω να γίνονται οι παραστάσεις – παρουσιάσεις και να μείνουν ανοιχτά. Απλώς η έλευση του κοινού να είναι ελεγχόμενη έτσι ώστε να μπορούν οι καλλιτέχνες να “μιλούν” με το κοινό τους γιατί αυτό είναι η τέχνη. Επικοινωνία και δεν μπορεί κανείς και τίποτα να το στερήσει αυτό από κανένα καλλιτέχνη. 

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr Αυτό που έχω να πω είναι να μείνουμε ενωμένοι όλοι μας. Σίγουρα βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πάντως είναι βέβαιο ότι όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση θα βγούμε όλοι μας δυνατότεροι και θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας, πίσω στις συνήθειές μας. Και τότε θα είναι πολύ καλύτερα. Αναμένουμε λοιπόν ένα καλύτερο αύριο και όπως λέει ο στίχος “Θα’ρθει άσπρη μέρα και για μας”.