Φωτεινή Χαμιδιελή: “ως καλλιτέχνης επεξεργάζομαι την προσωπική εμπειρία και τη σχέση με τους άλλους ανθρώπους”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Στην ηλικία των 10 χρονων άρχισα να σχεδιάζω κ από τα 15 δούλευα πολύ συνειδητά κ συνέχεια.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Αν καλλιτέχνης σημαίνει να έχεις μια ανάγκη για να εκφραστείς με ένα συγκεκριμένο τρόπο βαθειά μέσα σου τότε ναι, γεννιεσαι καλλιτέχνης.

Αλλα για να γίνεις, αυτό που η φύση σου έχει δώσει πρέπει να το θρεψεις, να το προσέχεις κ αυτό γίνεται με δουλειά κ σπουδή.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Μια λεξη που με εκφράζει σαν καλλιτέχνη θα έλεγα πως είναι εργατική η κ ίσως εμμονική.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Δεν νιώθεις πάντα έμπνευση συχνά απλά είναι μια ιδέα που θέλεις να δοκιμάσεις, άλλες φορές ακολουθείς ένα δρόμο που έχεις χαράξει κ μερικές φορές έρχεται κάτι που σε συναρπάζει τόσο που είναι σαν να ανοίγουν πορτες διάπλατα κ καταλαβαίνεις.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Σαν καλλιτέχνης έχω επηρεαστεί από τον Εξπρεσιονισμό, μου αρέσει η αυθόρμητη χειρονομία επάνω στην επιφάνεια, μνήμες κ εικόνες του παρελθόντος βγαίνουν στα έργα μου κ νομίζω πως επεξεργάζομαι την προσωπική εμπειρία κ την σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλω να ζωγραφίζω πάντα, ως το τέλος.

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

H Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957.

Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Η.Π.Α. (1975–1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979) Εκθέτει από το 1978 έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε 20 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας TeeToTum η οποία επιμελείται εκθέσεις και διοργανώνει εικαστικές δράσεις. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος.