Ανδρέας Κατσικούδης: “Εμείς οι καλλιτέχνες που δημιουργούμε γιατί έτσι ζούμε και αναπνέουμε… θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την κουλτούρα της αποξένωσης, κατανάλωσης, αδιαφορίας”

“Για το 2022 βάζω στόχο να ολοκληρώσω ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζω από το 2020, να εκδώσω το τρίτο μου βιβλίο με τίτλο Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗ και να συνεχίσω τη διδασκαλία φωτογραφίας, κινηματογράφου και ιστορίας της τέχνης”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Προσπαθώ να ξεχάσω τη χρονιά. Με έσωσε από τη βαριά κατάθλιψη η τέχνη και η γυμναστική (και κάτι βουτιές όλο το χειμώνα στη θάλασσα). Προσπάθησα να αντιμετωπίσω την κατάσταση δουλεύοντας και από αυτή την πλευρά ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά (συγγραφή, μοντάζ, μελέτη). Παρόλα αυτά θέλω να την ξεχάσω.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Κάποια στιγμή σταματούν οι δικαιολογίες. Από το ένα λάθος στο άλλο. Τηρώ τα μέτρα γιατί σέβομαι τους συνανθρώπους μου, χωρίς να παραβλέπω όμως ότι είχαμε τόσους πολλούς περιορισμούς, που μας δημιούργησαν οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα, γιατί η υγεία και τα μέσα μεταφοράς δεν στηρίχθηκαν όπως πρέπει.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Μόνο πολιτισμό υποτίθεται όχι έχει αυτή η χώρα, αυτός είναι, λένε, μαζί με τον τουρισμό η βιομηχανία μας… Αντί να στηρίζουν το Ρουβά, δεν θα έπρεπε να επιδοτηθούν από κράτος και δήμους οι μικρές καλλιτεχνικές ομάδες; Όταν όμως πεθαίνει κόσμος έξω από την εντατική και τα μέσα διαφημίζουν τα νέα πολεμικά αεροπλάνα που θα πετάξουν σε λίγες μέρες πάνω από την Ακρόπολη, τι να περιμένουμε; Πώς θα ασχοληθούν με τον πραγματικό πολιτισμό κι όχι με τους εγχώριους σταρ; Ξέρετε σε ποιο χώρο έχω δει τα καλύτερα πράγματα (εκθέσεις, παραστάσεις κ.ά.) τα τελευταία χρόνια; Στο Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Προσπάθησαν να το κλείσουν. Να κτίσουν την είσοδό του! Είναι μια συμβολική  κίνηση που για μένα λέει πολλά για την κυβέρνηση αυτή. Εμείς όμως, οι περισσότεροι καλλιτέχνες που δημιουργούμε γιατί έτσι ζούμε και αναπνέουμε κι όχι για να κάνουμε καριέρα, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να επικοινωνούμε, να οργανώνουμε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και να πολεμάμε την κουλτούρα της αποξένωσης, κατανάλωσης, αδιαφορίας.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Για το 2022 βάζω στόχο να ολοκληρώσω ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζω από το 2020, να εκδώσω το τρίτο μου βιβλίο με τίτλο Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗ και να συνεχίσω τη διδασκαλία φωτογραφίας, κινηματογράφου και ιστορίας της τέχνης. Επίσης προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι δραστήριος και κοινωνικά. Για παράδειγμα στηρίζω την Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ που μαγειρεύει στην ομώνυμη πλατεία για όσους το έχουν ανάγκη.

Ανδρέας Κατσικούδης, φωτογράφος, σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός https://andreaskatsikoudis.com/

Twitter: twitter.com/akatsikoudis Facebook: facebook.com/AndreasKatsikoudis YouTube: www.youtube.com/akatsikoudis Blog: akatsikoudis.blogspot.com Site: www.andreaskatsikoudis.com

Οι εκδηλώσεις μας: www.allevents.by/AndreasKatsikoudis