Το μουσικό είδος SHOCK ROCK ξεκινώντας από το εξωτερικό και φτάνοντας επίσημα στην Ελλάδα και ο πρωτοπόρος αυτού “Ο CRYSTALEX”

Το Shock Rock είναι ένας όρος της Rock και Heavy Metal μουσικής, ο οποίος χρησιμοποιείται για να ορίσει μουσικούς οι οποίοι με έντονα στοιχεία θεατρικότητας προκαλούν ενθουσιασμό, φόβο, οργή ή αποστροφή στο κοινό, κατά τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Η σκηνική παρουσία αυτών των μουσικών περιλαμβάνει μέικ-απ, μάσκες, κουστούμια, μηχανές βασανιστηρίων, κ.α., ενώ οι στίχοι των τραγουδιών τους ασχολούνται πολλές φορές με θέματα τα οποία θεωρούνται αποκρουστικά.

Ο πρώτος μουσικός που εντάσσεται στο συγκεκριμένο είδος θεωρείται ο τραγουδιστής της μπλουζ, Screamin’ Jay Hawkins. Γνωρίζοντας επιτυχία με το σινγκλ “Ι Put a Spell on You”, ο Hawkins έβγαινε στη σκηνή μέσα σε φέρετρο, ανάμεσα σε καπνό και το μικρόφωνο είχε την μορφή κρανίου. Η σκηνική του παρουσία ήταν κάτι πρωτοεμφανιζόμενο και οδηγούσε σε μία νέα οπτική της ροκ μουσικής.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο βρετανός David Sutch, επηρεασμένος από τον Hawkins δημιούργησε τους Screaming Lord Sutch και έγινε γνωστός για τα θέματα τρόμου που παρουσίαζε επί σκηνής.
τα τέλη της δεκαετίας, έκανε την εμφάνιση του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Alice Cooper, γνωστός και ως “Ο Νονός του Shock Rock”. Ο Cooper ανέβασε το είδος σε διαφορετικό επίπεδο βασανίζοντας και αποκεφαλίζοντας τον εαυτό του κατά την διάρκεια των συναυλιών του. Οι ζωντανές του εμφανίσεις περιλαμβάνουν φωτισμό θεάτρου, ειδικά εφέ και υλικά με μεγάλο οικονομικό κόστος.
Ο Cooper επηρέασε συγκροτήματα όπως οι Kiss, οι οποίοι φορούν κοστούμια, χρησιμοποιούν μέικ-απ και έντονο φωτισμό κατά τις συναυλίες τους, χωρίς όμως να ασχολούνται στιχουργικά με τρομακτικά θέματα.

Κατά τη δεκαετία του ’80, αναδείχθηκαν συγκροτήματα του Heavy Metal όπως οι W.A.S.P., οι Gwar και οι Mercyful Fate με τον τραγουδιστή King Diamond, οι οποίοι έδωσαν μία ακόμη πιο ακραία μορφή στην κληρονομιά του Alice Cooper. Οι W.A.S.P. έγιναν γνωστοί για τους σοκαριστικούς στίχους τους και οι Gwar φορούσαν στολές τεράτων και πετούσαν ψεύτικο αίμα στο κοινό.

Την δεκαετία του ’90, ο Marilyn Manson ήταν ο πρώτος μουσικός μετά τον Cooper, ο οποίος ανέβασε το είδος σε άλλο επίπεδο. Η προσωπικότητα του είναι φτιαγμένη με σκοπό να προκαλεί και δεν είναι λίγες οι θρησκευτικές και πολιτικές οργανώσεις που αντιτίθενται στον Manson. Το όνομα του προέρχεται από την σύμπτυξη των ονομάτων της Marilyn Monroe και του Charles Manson. Επί σκηνής, ο Manson έσκιζε σελίδες από την Βίβλο και έκαιγε την σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλοι μουσικοί του είδους οι οποίοι ξεκίνησαν την ίδια περίοδο και γνώρισαν επιτυχία ήταν οι SlipknotRob ZombieLordiRammstein
Το 2021 το Shock rock, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα επίσημα και με ελληνικό στίχο ο CRYSTALEX,όπου με την τολμηρή εμφάνισή του καταφέρνει να καταπλήξει και να σοκάρει το κοινό. Τόσο η αντίθεση των ματιών, το κόκκινο και το γαλάζιο, όσο τα piercing και όλο το σκηνικό στήσιμο, αφήνει εποχή και κάνει πολλούς να παραμιλούν.

http://crystalexmusic.com/

Σπουδαία συγκροτήματα του είδους:

Screamin’ Jay Hawkins
Arthur Brown
Kiss
Screaming Lord Sutch
PlasmaticsOzzy Osbourne
Alice Cooper
Gwar
Twisted Sister
Danzig
King Diamond
W.A.S.P.
Rob Zombie
Slipknot
CRYSTALEX
Misfits
Mercyful Fate
Venom
Lordi
Lizzy Borden
Marilyn Manson
Iggy Pop
Rammstein
The Residents