Βασιλική Ξηράκη: “Ό,τι δεν μπορούν να προφέρουν τα χείλη μπορούν να δημιουργήσουν τα χέρια”

Τι είναι ζωγραφική για εσάς;

Η ζωγραφική για μένα είναι μια εξομολόγηση. Ό,τι δεν μπορούν να προφέρουν τα χείλη μπορούν να δημιουργήσουν τα χέρια. Είναι μια αποκάλυψη και κατάθεση ψυχής.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικό;

Τον εαυτό μου θα τον χαρακτήριζα ανήσυχο αλλά και ισορροπημένο. Λίγο παράξενος συνδυασμός, όμως έτσι είμαι. Θα κάνω τις εξορμήσεις μου, τις έρευνές μου, αλλά πάντα εκ του ασφαλούς. Ρισκάρω, αλλά με μέτρο. Χωρίς ρίσκο και δοκιμές δεν προχωράς. Οι δημιουργίες μου το φανερώνουν. Είναι ελαιογραφίες πάνω σε καμβά. Επιδιώκω τη διαχρονικότητα σε ό,τι δημιουργώ. Με ενδιαφέρει πολύ αυτό.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;

Πηγή έμπνευσης για μένα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα κλειδί, ένα πρόσωπο μέχρι σημεία της φύσης. Δεν βάζω καλούπι στις δημιουργίες μου. Αρκεί μια σπίθα και ό,τι έχω μέσα μου ξεχύνεται με χρώματα πάνω στον καμβά. Συνήθως τα έργα μου εκπέμπουν μια φωτεινότητα και μια χαρά, κάτι που με χαρακτηρίζει και ως άνθρωπο.
Η σχέση του δημιουργού με το έργο του.
Εδώ θα γίνω γραφική. Όλοι λένε ότι είναι σχέση παιδιού με γονέα. Έτσι είναι ακριβώς. Όταν φεύγει ένα έργο μου από μένα, θέλω να ξέρω πού πάει και πώς θα επιβιώσει, σαν να έχει πνοή.

Με ποια προσωπικότητα της τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Με το διάσημο ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Επειδή έχουμε και οι δύο καταγωγή από την Κρήτη, τα θέματα που θα συζητούσαμε θα ήταν ανεξάντλητα…

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός από τη ζωγραφική;

Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με τη μουσική, συμμετέχοντας σε μαντολινάτα των Χανίων, παίζοντας μαντολίνο. Επίσης, ασχολήθηκα και με το χορό. Η ζωγραφική όμως με είχε κατακτήσει από μικρή και εξακολουθεί να με γοητεύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Της δίνω λοιπόν την αποκλειστικότητα.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε, ποια θα ήταν αυτή και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Θα επέλεγα τη Μινωική Εποχή, που η Κρήτη ήταν στην πιο δημιουργική και ανθισμένη της κατάσταση. Πάλι με τη ζωγραφική θα κατέθετα την ψυχή μου στους τοίχους των ανακτόρων.

Βιογραφικό.

Η Βασιλική Ξηράκη γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και οπτικός και έχει κατάστημα οπτικών ειδών. Με τη ζωγραφική ασχολείται από νεαρή ηλικία και έχει φιλοτεχνήσει πάρα πολλά έργα, ελαιογραφίες σε καμβά. Το ανήσυχο πνεύμα της όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Συνδυάζοντας την τέχνη της ζωγραφικής με το επάγγελμα της οπτικού, κατάφερε να καινοτομήσει, μεταφέροντας με πολύ επιτυχημένο τρόπο τις δημιουργίες της πάνω σε σκελετούς οράσεως.
Αγαπά ιδιαίτερα το μπλε, σε όλες του τις αποχρώσεις. Θεωρεί ότι το σκούρο μπλε αντιπροσωπεύει το μυστήριο, ενώ το ανοιχτό μπλε το φως. Όταν ζωγραφίζει, η μνήμη υπερισχύει της όρασης. Τα χρώματα ζωντανεύουν και αποκτούν άλλη διάσταση, αποτελούν το μέσο για την αποτύπωση στον καμβά τόσο του εσωτερικού της κόσμου όσο και εικόνων που τη συνεπαίρνουν και αγγίζουν την ψυχή της.
Τα έργα της είναι επηρεασμένα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα αλλά και από το χανιώτικο ουρανό, τον οποίο ατένιζε όταν ήταν μικρή. Επίσης, καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της θεματολογίας της έχουν παίξει ποιητές, ζωγράφοι και καλλιτέχνες που θαυμάζει.
Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, όπως:
• Διεθνής Έκθεσης «Mosaic of Arts» στην Γκαλερί Ringstrasse στη Βιέννη.
• Διεθνής Έκθεσης στο Τσανάκαλε της Τουρκίας (Αρχαία Τροία) στο πλαίσιο του προγράμματος «2018-Έτος Τροίας».
• Διεθνής Έκθεση στο Λούβρο «CARROUSEL DU LOUVRE». 2018
Έργα της εκτίθενται στην Γκαλερί Art Expertise, στην Galleria Merlino Bottega d’Arte στη Φλωρεντία, στην Γκαλερί Τζίμα στην Κηφισιά (Κολοκοτρώνη 9) και στο κατάστημά της στην Κυψέλη (Ι. Δροσοπούλου 146).
Τον Απρίλιο του 2019 (21-28) συμμετείχε στην έκθεση που διοργανώθηκε στη Royal Opera Arcade Gallery στο Λονδίνο.
Συμμετοχή για 2η χρονιά στη Διεθνή Έκθεση στο Λούβρο «CARROUSEL DU LOUVRE». 2019

Περισσότερες πληροφορίες για την εικαστικό και το έργο της:

https://arthomevasilikixiraki.com/

https://www.facebook.com/arthomevasilikixiraki