Το Ελληνικό τραγούδι κάποτε

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Σκόρπιες φωτογραφίες που η κάθε μια τους έχει να μας πει και μια άλλη ιστορία. Δεν ξέρω αν θα συμβεί και σε σας, αλλά εγώ βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες, στα αφτιά μου έρχονταν μουσικές και τραγούδια.

Επίσης πρόσεξα ότι σε πολλές τα τσιγάρα δίνουν και παίρνουν! Τότε δεν ήταν απαγορευμένο το κάπνισμα.

Ο Χατζιδάκις, η Μαρινέλλα, ο Παπαμιχαήλ, ο Λοΐζος, ο Τσιτσάνης, η Φαραντούρη, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Θεοδωράκης, Ο Γιώργος Μαρίνος κ.α. όλοι με ένα τσιγάρο στο χέρι.

Ορίστε τι μάζεψα

  • Για να ξεκινήσουμε εντυπωσιακά, μια δημοσιογραφική ταυτότητα του 1950 του 25χρονου Μάνου Χατζιδάκι όταν έγραφε μουσική κριτική στην πρωινή εφημερίδα “Οι Καιροί”.
  • Μια υπέροχη φωτογραφία, μια σπάνια συνεύρεση ανθρώπων που αφιέρωσαν την ζωή τους στην καλή μουσική και το τραγούδι. Από αριστερά η Έλλη Νικολαΐδη η μεγάλη δασκάλα μουσικής και διευθύντρια χορωδίας της Λυρικής, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Φαραντούρη, η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
  • Το 1975 ήταν μια χρονιά κομβική για την Δήμητρα Γαλάνη. Όντως μεγάλο όνομα πια ο τύπος της εποχής άρχισε να σκαλίζει και να ανακατεύει την καριέρα της με την προσωπική της ζωή. Πικράθηκε και θύμωσε πολύ. Γι’ αυτό και κυκλοφόρησε το περιοδικό Θησαυρός μ’ αυτό το εξώφυλλο και τον τίτλο που βλέπετε. Το 1975 η Γαλάνη είχε συμμετάσχει και κυκλοφορήσει τους δίσκους: “Αποχαιρετισμός” (Λίνος Κόκοτος – Λευτέρης Παπαδόπουλος), “Σκοπευτήριο” (Βασίλης Τσιτσάνης), “Δροσουλίτες” (Χριστόδουλος Χάλαρης -Νίκος Γκάτσος), “Λεπτομέρειες” (ο τελευταίος της δίσκος στην Columbia) και ένα δισκάκι 45 στροφών στην νέα της εταιρία MINOS, το “Γιαρέμ Γιαρέμ” (Γιώργος Χατζηνάσιος – Νίκος Γκάτσος). Όσο για την Αμερική που γράφει στο εξώφυλλο του το περιοδικό…

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3rcerp5