Τζίνα Παπαδοπούλου: “Η έμπνευσή μου, προέρχεται από τη ζωή, που όσο δυσκολεύει και γίνεται πιο γκρίζα τόσο εγώ θα τη χρωματίζω με φωτεινά χρώματα”

“Στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκθεσή μου στο καφέ μπαρ π=3.14, στο Παγκράτι και θα διαρκέσει δέκα ημέρες μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου. Θα ήθελα να κάνω το καλοκαίρι και μια έκθεση στο νησί μου, τον Πόρο”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Το Δεκέμβριο του 2012 αποφάσισα, μετά από 25 χρόνια μάχιμης δικηγοριας, πως είχε έρθει η ώρα να αλλάξω σελίδα στη ζωή μου. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη το να ζωγραφισω. Μόνο κάτι μαργαρίτες πάνω στους φακέλους της δικογραφίας, που ζωγράφιζα τις ώρες αναμονής για την εκδίκαση των υποθέσεων. Ένα χρόνο περίπου, αφού εγκατελειψα τα νομικά, ανακάλυψα πως μπορώ να ζωγραφίζω, φτιάχνοντας μια Μίνι Μαους, στην οθόνη του κινητού μου, χρησιμοποιώντας το δάχτυλο σαν γραφίδα.

Αυτο ήταν. Από τότε άρχισα να ζωγραφίζω μανιωδώς, μεταπηδώντας σε τάμπλετ με κανονική γραφίδα. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα που ζωγράφιζα ψηφιακά. Μετά ανακάλυψα τα πινέλα, τα χρώματα ειδικά για υφάσματα και ζωγράφιζα μπλούζες. Συνέχισα ζωγραφίζοντας καραβόπανα και τα τελευταία 3-4 χρόνια ζωγραφίζω με ακρυλικά σε καμβάδες και χαρτί.

Στην αρχή υπέγραφα τα έργα μου ως (επισυνάπτω το G μέσα στον κύκλο με τα αυτακια) και μετά με τα ελληνικά μου αρχικά Τ.Π. 

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πιστεύω πως τα έργα μου μπορούν να ενταχθούν στο ρεύμα της ναιφ ζωγραφικής. 

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευσή μου προέρχεται από τη ζωή, που όσο δυσκολεύει και γίνεται πιο γκρίζα τόσο εγώ θα τη χρωματίζω με φωτεινά χρώματα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Είμαι εντελώς αυτοδίδακτη και πιστεύω πως η βασική καλλιτεχνική επιρροή μου υπήρξε ο πατέρας μου, που είναι ζωγράφος, με τεράστιο και πολυποίκιλο καλλιτεχνικό έργο τόσο εντός Ελλάδας όσο και εκτός (Έφτασε μέχρι την Περσία να ζωγραφίζει το παλάτι του Σάχη). Ζωγραφική, ψηφιδωτά, ταπισερί, γλυπτική αγιογραφία είναι κάποια από όσα θυμάμαι. Ως παιδί θυμάμαι να πηγαινουμε σε όλα τα μουσεία της Ευρώπης, οπου ταξίδευε για τις δουλειές του και να περνάμε άπειρες ώρες εκει, αφού ήθελε να μελετήσει όλους τους μεγάλους ζωγράφους και τις τεχνοτροπίες τους. Από όλους αυτούς τους ζωγράφους νομίζω πως από τότε και μέχρι τώρα σταθερά, ο πιο αγαπημένος μου παραμένει ο Ανρί Ματίς. Ο εκλεκτός της καρδιάς μου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα σχέδιά μου για το μέλλον έχουν σίγουρα τη ζωγραφική μέσα ως μέσο αναπνοής. Ζωγραφίζω μακριά από νόρμες, προοπτικές και κανόνες χρησιμοποιώντας τα χρώματα για να αντλήσω δύναμη σε έναν κόσμο που κάθε μερα γίνεται και πιο αλλοκοτος. Θέλω πρωτίστως να ζωγραφίζω όσο νιώθω καλά με αυτό και μόνο τότε νομίζω πως αυτό βγαίνει και στα έργα μου. Μετά από την έκθεση που πρόκειται να κάνω στις 10 Νοεμβρίου, στο καφέ μπαρ π=3.14, στο Παγκράτι και θα διαρκέσει δέκα ημέρες μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου θα ήθελα να κάνω το καλοκαίρι και μια έκθεση στο νησί μου, τον Πόρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ τέλος θα ήθελα να πω στον άντρα μου που χρόνια τώρα είναι δίπλα μου και με στηρίζει σε όλο αυτο το ταξίδι, τρώγοντας συχνά μόνο σαλάτα γιατί δεν υπάρχει φαγητό σπίτι αφού έχω ξεχαστεί στα χρώματά μου.