Σοφία Δελούδη: “Η γιόγκα είναι φιλοσοφία, είναι μια μέθοδος, είναι ένας τρόπος να ζεις με επίγνωση και να γνωρίζεις τον εαυτό σου”

Επιμέλεια: Φωτεινή Κατσαβουνίδου

Η Σοφία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πιστοποιημένη δασκάλα Yoga στο σύστημα Yogaworks ένα σύστημα εμπνευσμένο από τις αρχές της Astanga, του συστήματος B.K.S Iyengar και τη Viniyoga. Έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 20 χρόνια γνώσης και εμπειρίας από διαφορετικούς κλάδους που ασχολούνται με τον άνθρωπο και την προσωπική του εξέλιξη, όπως η Φυσική Αγωγή, η ψυχολογία, η ψυχανάλυση και ο διαλογισμός. 

Είναι δασκάλα Pilates mat – Pilates Reformer και Fitness Trainer, GRAFTS. Κάτοχος του τίτλου Human Mama L: 2  Postnatal Fitness Specialist. Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ, με ειδικότητα στην Ενόργανη Γυμναστική. Πρώην αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής με Πανευρωπαικές κ Παγκόσμιες διακρίσεις.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει αποκλειστικά μαθήματα Pilates mat και Hatha Yoga με στόχο οι μαθητές της να καταφέρουν να εισχωρήσουν κάτω από την επιφάνεια της καθημερινής τους ζωής, να αποκτήσουν καλύτερη επίγνωση του εαυτού τους και να αφυπνίσουν το δυναμικό που κρύβουν μέσα τους.

 

Είσαι ήδη μια από τις πιο γνωστές Δασκάλες Γιόγκα και Πιλάτες στη Θεσσαλονίκη καθώς έχεις εντυπωσιάσει το τηλεοπτικό κοινό της TV100 στο καθημερινό πρόγραμμα «Σαν το σπίτι δεν έχει» με τον τρόπο που διδάσκεις απλά και κατανοητά.
Γνωρίζοντάς σε κάποιος, θα έλεγε ότι όλη η ζωή σου είναι αφιερωμένη στην Άσκηση και το ευ ζειν. 
Ήταν αυτό που ήθελες πάντα να κάνεις; Προφανώς και  ήθελα να ασχοληθώ με τον άνθρωπο και την άσκηση αρχικά. Ξεκίνησα ως αθλήτρια, έπειτα ως γυμνάστρια καθώς αποφοίτησα από το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκα με τον τομέα του Fitness για αρκετά χρόνια. Αγαπούσα την Φιλοσοφία την Ψυχολογία και την Δημοσιογραφία. Τελικά κάπως τα συνδύασα εκτός από το τελευταίο. Πάντα όλα ξεκινούν από δικές μας ανάγκες. Έβλεπα και ένιωθα  ότι το να γυμνάζεις μόνο το  φυσικό σώμα δε φτάνει. Εγώ χρειαζόμουν εσωτερική δύναμη, ηρεμία και να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου.
Αρχικά μπήκε στη ζωή μου το πιλάτες. Το Πιλάτες είναι μια μορφή άσκησης που γυμνάζει όλο το σώμα με αρμονία. Δυναμώνει τους μύες που υποστηρίζουν την σ.σ και προτείνεται για όλες τις ηλικίες. Είναι θεραπευτική άσκηση αλλά ανάλογα με το επίπεδο των ασκουμένων μπορεί να γίνει και μια πολύ δυνατή μορφή άσκησης ακόμη και για επαγγελματίες αθλητές. Η γιόγκα ήρθε μετά και είμαι ευγνώμων που μπήκε στη ζωή μου. Η γιόγκα είναι φιλοσοφία, είναι μια μέθοδος, είναι ένας τρόπος να ζεις με επίγνωση και να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Το κομμάτι της άσκησης του Φυσικού σώματος (οι πόζες) είναι ένα μικρό κομμάτι αυτής της μεθόδου και προφανώς το πιο εύκολο καθώς σχετίζεται  με το σώμα μας κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε και μπορούμε να κινούμε και να ελέγχουμε. 

Πώς προέκυψε η yoga και το pilates; Πες μας δύο λόγια γι’ αυτούς τους τρόπους εκγύμνασης. Ξεκινάμε από το σώμα που είναι το εύκολο και μετά πάμε στο νου που είναι το δύσκολο. Η γιόγκα είναι εδώ για να μας βοηθήσει να ελέγχουμε τις διακυμάνσεις του νου και να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας. Το να χρησιμοποιήσει κάποιος τη γιόγκα μόνο για σωματική άσκηση προκειμένου να αναπτύξει τη δύναμη και την ευλυγισία του είναι επίσης αποδεκτό και συμβαίνει. 

Από ότι βλέπουμε και στις φωτογραφίες σου χρειάζεται να έχεις πολύ ευλυγισία για να κάνεις γιόγκα. Όχι δε χρειάζεται καθόλου ευλυγισία. Την ευλυγισία θα την αποκτήσεις στη γιόγκα σε βάθος χρόνου μέχρι ένα σημείο της δυνατότητας που σου επιτρέπει το σώμα σου. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις στη γιόγκα. Άλλες έχουν πιο θεραπευτικό ή πνευματικό χαρακτήρα κ άλλες πιο Δυναμικό.
Εγώ προσωπικά έχω επιλέξει και τα δύο. Τόσο για την προσωπική μου πρακτική όσο και για τους μαθητές μου. Είναι σημαντικό να μπορείς να επιλέγεις τα στοιχεία κάθε παράδοσης και να δημιουργείς την Πρακτική που θα έχει το μεγαλύτερο όφελος για το Σώμα αλλά και για το Νου.

Συνεχίζεις διαρκώς να εξελίσσεις τις γνώσεις σου γύρω από αυτό που αγαπάς. Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε και ποιος είναι ο στόχος σου; Μου αρέσει να μαθητεύω δίπλα σε ωραίους ανθρώπους – δασκάλους που μοιράζονται τη γνώση τους και είναι ταπεινοί. 
Οι στόχοι καμιά φορά δε χρειάζεται να είναι μεγαλεπήβολοι, αρκεί να σε πηγαίνουν παρακάτω. Και η μελέτη ενός κειμένου επάνω στη γιόγκα εάν κατανοηθεί και γίνει πράξη είναι εξέλιξη. 

Ο Διαλογισμός έχει σχέση με τη Γιόγκα; Πως γίνεται να μη σκέφτεσαι; Ο Διαλογισμός είναι ένα μέρος της γιόγκα και είναι η πιο δυνατή κατάσταση που μπορεί να πετύχει ο νους.
Δε χρειάζεται να προσπαθείς να μη σκέφτεσαι, καθώς η φύση του νου είναι να σκέφτεται, αλλά να μην αφήνεις τις σκέψεις να σε ελέγχουν και να καθορίζουν τη ζωή σου. Αυτό μαθαίνεις στο Διαλογισμό.

Τι περιλαμβάνει το διατροφικό σου πρόγραμμα, από το πρωί που θα ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ; Υπάρχουν τροφές που έχεις αποκλείσει εντελώς από τη διατροφή σου; Συνήθως το πρωί ξεκινάω με κουλούρι Θεσσαλονίκης κ μέλι. 
Καφές σκέτος ή γλυκός ανάλογα τη διάθεση. 1 ή 2 φρούτα.  Ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα και συνήθως για βραδινό τίποτα ή φρούτα ή ένα γιαούρτι με βρώμη και ξηρούς καρπούς ή μια σαλάτα μόνο με λαχανικά ανάλογα τι προηγήθηκε για γεύμα. Δεν αποκλείω κάτι στην διατροφή μου αλλά αποφεύγω το κόκκινο κρέας το αλάτι τη ζάχαρη κ το αλεύρι. Μου αρέσουν όμως πολύ τα γλυκά.

Μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος είναι σε δίαιτα να κάνει παράλληλα πιλάτες ή γιόγκα; Φυσικά. Το πιλάτες και η γιόγκα δεν απαιτούν μεγάλα αποθέματα ενέργειας οπότε και μία ήπια πρακτική αν θεωρήσουμε ότι κάποιος κάνει αυστηρή διατροφή ή για κάποιο λόγο δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια στο σώμα του, ναι μπορεί να κάνει και πιλάτες και γιόγκα. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι  πρώτα κουράζεται ο νους και ύστερα το σώμα.

Υπάρχει τρόπος να χάσει κάποιος γρήγορα τα περιττά κιλά της καραντίνας με τη βοήθεια της γιόγκα; Μόνο με γιόγκα όχι. Θα χρειαστεί να περπατήσει, να τρέξει έστω ελαφρά να προσέξει τη διατροφή του και φυσικά να κάνει και γιόγκα ή ότι άλλο επιθυμεί. Σε ένα γενικό πλαίσιο και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει το σώμα μίας γυναίκας μετά τον τοκετό; Αυτό βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και δεν είναι το ίδιο για όλες τις γυναίκες. Εξαρτάται από το αν γυμναζόταν πριν την εγκυμοσύνη, από τα κιλά που πήρε από τις διατροφικές τις συνήθεις κ.α. Μπορεί να χρειαστεί από ενάμιση μήνα αλλά και πολύ παραπάνω. 

Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης που είναι ιδανικό γι’ αυτό τον σκοπό; Μετά τον ενάμιση μήνα και με τη συγκατάθεση του γιατρού μπορεί μια γυναίκα να αρχίσει με μια ήπια μορφή άσκησης όπως το περπάτημα, το πιλάτες και η γιόγκα. 

Τι θα συμβούλευες όσους δεν έχουν βάλει τη γιόγκα στη ζωή τους; Τι θα τους έλεγες για να τους παρακινήσεις; Ότι η Γιόγκα μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους αλλά μπορεί και όχι. Δεν είναι θέμα συμβουλής αλλά πρόθεσης. Εξάλλου όταν ο μαθητής είναι έτοιμος ο δάσκαλος εμφανίζεται.

Πώς καλλιεργείται η πνευματικότητα; Η πνευματικότητα είναι μια εσωτερική ανάγκη. Δεν ξυπνάς ένα πρωί και λες: Τώρα θα εξελιχθώ πνευματικά. Και παίρνεις βιβλία και διαβάζεις. Κάνεις και λίγη γιόγκα. Θα πρέπει κάτι να σου έχει συμβεί. Να θέλεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να πας παρακάτω, πέρα από τη ματαιοδοξία των καιρών. Βοηθάει να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που εξελίσσονται και αυτοί, η γιόγκα, ο διαλογισμός, τα ταξίδια η επαφή με ανθρώπους που κάτι έχουν να σου πουν και να σε αφυπνίσουν και η διάθεση να ακούς και να μαθαίνεις κάνουν έναν άνθρωπο να εξελίσσεται πνευματικά. 

Ποιο το ωραιότερο ταξίδι που έχεις κάνει; Νέα Υόρκη και Ινδονησία. Εντελώς αντίθετα αλλά γεμάτα εικόνες και ομορφιά.

Ποια είναι η άποψή σου για την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη; Μου αρέσει ο “ρυθμός” της Θεσσαλονίκης, αυτή η ανεμελιά που σε ξεκουράζει μετά από μια μέρα με υποχρεώσεις. Θα ήθελα περισσότερα αληθινά χαμόγελα με ουσία και όχι λόγω κοσμικότητας και υποχρέωσης. Αγαπημένο σημείο … Τσιμισκή πρωί πολύ πρωί με Αγίας Σοφίας.

Ποια είναι τα σχέδια σου τώρα που τυπικά έληξε η καραντίνα και πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Τα σχέδια σου και τα όνειρα σου να μη τα μοιράζεσαι είπε κάποιος σοφός γιατί χάνουν τη δύναμη τους. Εκτός αν έχεις κάποιον που εμπιστεύεσαι πολύ. Υγεία να έχουμε και η κανονικότητά μας τώρα πια να αποκτήσει ουσία.  Εν αναμονή των αποφάσεων του κράτους σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των χώρων άσκησης αλλά και εν αναμονή εσωτερικών αποφάσεων για αυριανές συνεργασίες ή και νέα εγχειρήματα βρίσκονται μπροστά μου.

Επιμέλεια συνέντευξης: Φωτεινή Κατσαβουνίδου