Στυλιανή Βαλάνη Ντολοπούλου: “Η σύγχρονη γυναίκα διατηρεί τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές αξιών, αρχών και ηθικής, εξελίσσεται, βελτιώνεται, διορθώνει λάθη του παρελθόντος και δημιουργεί, χωρίς να ισοπεδώνει αρχές και αξίες”

Στυλιανή Βαλάνη Ντολοπούλου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Στις 8 Μαρτίου και με αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr απευθύνει 6 ερωτήσεις στη γυναίκα, τη μητέρα, την σύντροφο, την εργαζόμενη της διπλανής πόρτας.

Ποια γυναίκα σε εμπνέει και γιατί; Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι ημέρα ορόσημο για τα κεκτημένα των γυναικών και κατοχύρωσης του σεβασμού απέναντι στην πολύπλευρη προσωπικότητα και στον εσωτερικό της κόσμο και ανάστημα. Πρότυπο γυναίκας για μένα αποτελεί αδιαμφισβήτητα η Μελίνα Μερκούρη, η «αιώνια Στέλλα», η οποία μετέτρεψε τα πάθη της σε δύναμη. Μια γυναίκα σύμβολο της δυναμικότητας και της μαχιτηκότητας, ύμνος σεβασμού, ούσα διορατική, ενσάρκωνε την φωνή των Ελλήνων.

Έχεις υποστεί κάποια μορφή βίας έως σήμερα; Τι σημαίνει για εσένα το κίνημα #MeToo; Δυστυχώς, στις ημέρες μας η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχει βιώσει παρενόχληση ή έχει πέσει θύμα βίας. Και η ίδια έχω βιώσει σεξουαλικη παρενόχληση, ιδίως στο χώρο εργασίας, και από τα δυο φύλα, και τούτο διότι δυστυχώς είναι ακόμη κυρίαρχος ο σεξισμός και η προκατάληψη έναντι των γυναικών. Η γυναικεία παρουσία σε οποιονδήποτε επαγγελματικό κλάδο θεωρείται ως «εισβολή». Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διακρίνουμε την παρενόχληση ή την βία με βάση το φύλο αλλά με βάση το άτομο, διότι η κάθε είδους παρενόχληση ή βία είναι καταδικαστέα από όποιο φύλο κι αν προέρχεται. Όσον αφορά το κίνημα MeToo, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει το βήμα να ακουστούν όλες οι φωνές των ατόμων εκείνων που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, παρενόχλησης ή κακοποίησης, αρκεί αυτές οι φωνές να εκφράζονται με αλήθεια και να καταδικάζουν κακοποιητικές συμπεριφορές από οποιοδήποτε φύλο. Το κίνημα αυτό στηρίζει το πνεύμα της ομαδικότητας, δεδομένου ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της ενάντια σε τέτοιες συμπεριφορές, προσφέροντας έτσι ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξωτερικεύσουν ή να μιλήσουν για τα δικά τους «πάθη» και να τα αντιμετωπίσουν. 

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου πορεία; Προσωπική επιτυχία θεωρώ αδιαμφισβήτητα τα τρία μου παιδιά, τον Βασίλη, την Αποστολία και την Σταυρουλα, τα οποία τα καμαρώνω διότι έχουν μάθει να κυνηγούν τα δικά τους θέλω. Ο Βασίλης είναι φοιτητής Νομικής, ενώ και οι δυο κόρες μου έχουν από τώρα επιλέξει και αυτές να ακολουθήσουν τον κλάδο της νομικής επιστήμης, και μάλιστα κατόπιν σχετικών τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, αποδεικνύοντας έτσι ότι τούτο συνιστά δίκη τους επιλογή και όχι αποτέλεσμα γονεικης παρέμβασης. Επαγγελματική επιτυχία θεωρώ την 28 χρόνη πορεία μου στην μάχιμη δικηγορία, ουσα ακόμη ενεργή δικηγόρος στα δικαστικά έδρανα, στις επαλξεις. Παρά τις όλες δυσκολίες που βίωσε ο δικηγορικός κλάδος τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω κορωνοιου και ως εκ τούτου το κλείσιμο πολλών γραφείων συναδέλφων στην πόλη μας την Θεσσαλονίκη, νιώθω πιο ερωτευμένη από ποτέ με το επάγγελμα μου.

Καριέρα ή οικογένεια; Στο ερώτημα καριέρα ή οικογένεια, η απάντηση μου είναι « και τα δυο ταυτόχρονα», όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από την προσωπική μου πορεία μέχρι σήμερα. Ουσα νέα δικηγόρος που μόλις είχε ανοίξει το δικό της γραφείο, δημιούργησα και την οικογένεια μου. Θεωρώ ότι η καριέρα δεν αναιρεί την οικογένεια ή το αντίστροφο, αλλά αντιθέτως συμπληρώνει το ένα το άλλο. Κατ’ εμέ, ένας άνθρωπος είναι ολοκληρωμένος όταν προοδεύει και δημιουργεί και στους δυο τομείς, ξεπερνώντας αυτήν την πρόκληση της ταυτόχρονης δημιουργίας καριέρας και οικογένειας. 

Πως θα περιέγραφες τη σύγχρονη γυναίκα; Η σύγχρονη γυναίκα για εμένα είναι χειραφετημένη, απελευθερωμένη, ανεξάρτητη, έχει καταλάβει ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος της συνδυάζοντας καριέρα και οικογένεια, κρατώντας έτσι τις ισορροπίες στον πυρήνα της κοινωνίας που δεν είναι άλλος παρά ο θεσμός της οικογένειας. Και τούτο είναι η απαρχή μιας ισορροπημένης κοινωνίας. Η σύγχρονη γυναίκα όμως διατηρεί και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές αξιών, αρχών και ηθικής, εξελίσσεται, βελτιώνεται, διορθώνει λάθη του παρελθόντος και δημιουργεί, χωρίς να ισοπεδώνει βέβαια τις αρχές και τις αξίες. Έχει πολλαπλό ρόλο, είναι μητέρα, σύντροφος, κόρη, αδελφή, φίλη, επαγγελματίας.

Ποιο είναι moto της ζωής σου; Το Μότο στη ζωή μου είναι «η μάχη που χάνεται είναι η μάχη που δεν δίνεται».