Στάθης Μπαλάφας: “Η μουσική είναι μία και μοναδική κι εμείς είμαστε υπηρέτες της”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μουσική σίγουρα ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς μόνο και μόνο αν σκεφτούμε ότι μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα… μουσικά εννοώ.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Ο μουσικός που θαυμάζω πάρα πολύ (που δεν είναι ένας είναι πάρα πολλοι) αλλά ο αγαπημένος μου είναι ο Αντώνης Βαρδής.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.”
Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Η μουσική είναι μία και μοναδική και εμείς είμαστε υπηρέτες της.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική παιδεία χρειάζεται διότι έτσι ένα παιδί μπορεί να βάλει σε μία σειρά τον τρόπο που μαθαίνεται ένα μουσικό όργανο βήμα βήμα δηλαδή. Και βέβαια με τη μουσική παιδεία διδάσκεται σωστά ένα παιδί με πειθαρχία. Βεβαίως είναι ανάγκη δεν είναι πολυτέλεια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος δεν έχει μουσική παιδεία δεν μπορεί να παίξει μουσική, από κει και πέρα μετράει το ταλέντο απλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Ένας γονιός μπορεί να το καταλάβει πολύ εύκολα. Ακούγοντας το παιδί μουσική μπορεί να εκφραστεί χτυπώντας το χέρι του πάνω σε ένα τραπέζι ρυθμικά παράδειγμα βγάζοντας κάποιες μελωδικές κραυγές.

Αυτά είναι τα πιο απλά παραδείγματα που μπορουν να συμβούν στην καθημερινότητα ενός παιδιού.

Μπορεί να τύχει να έρθει σε επαφή με ένα μουσικό όργανο. Να δει πως χρησιμοποιείται και να έχει την περιέργεια να ασχοληθεί με αυτό.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Βεβαίως και διδάσκεται απλά δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο. Υπάρχουν όμως μουσικά σχολεία ωδεία που αν θες πραγματικά να ασχοληθείς μπορείς έχεις τη δυνατότητα, αυτό είναι πολύ θετικό. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι όλες οι μουσικές όλα τα είδη δηλαδή έχουν ρίζα την παραδοσιακή μουσική.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί μουσικοί με πάρα πολλές γνώσεις οι οποίοι έχουν πάρα πολλές δυνατότητες και έχουν να προσφέρουν στον πολιτισμό μας, απλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία τόσο εύκολα να φανεί το έργο τους. Λόγω του ότι έχω πάει σε μουσικό σχολείο ξέρω ακριβώς τι γίνεται και τι προσπάθεια κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να διδάξουν, να παράξουν μουσική.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μουσικά μου σχέδια είναι αόριστα, σίγουρα θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να δημοσιευθούν οι δουλειές μου είτε σαν συνθέτης είτε σαν τραγουδιστής είτε σαν μουσικός είτε και τα τρία μαζί. Προς το παρόν δουλεύω σε μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα τραγουδώντας παίζοντας μουσική και φτιάχνοντας καλλιτεχνικά προγράμματα.