Σοφία Παπουτσόγλου: “Πάντα πριν από κάθε δημιουργία έρχεται η έμπνευση…”

“Σημαντικό είναι να νιώθω όμορφα με τις επιλογές μου, να κάνω σταθερά βήματα μέσα από αυτό που αγαπώ και ο κόσμος να με γνωρίσει από τη δουλειά μου. Επιτυχία, να νιώθεις ευτυχία με ό,τι κάνεις, χωρίς εκπτώσεις!”

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Αν και πάντα υπήρχε μέσα μου και με γοήτευε ο χώρος της τέχνης και του θεάτρου, χρονικά έκανα τα πρώτα μου βήματα το 2014. Καθότι ανήσυχο πνεύμα, πέρασα πολλά στάδια μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου.

Ποιον ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Είναι πραγματικά δύσκολο ν’ απαντήσω γιατί υπάρχουν τρομερά αξιόλογοι καλλιτέχνες τους οποίους θαυμάζω και προτίθεμαι να συνεργαστώ. Θα αναφέρω παρόλα αυτά κάποιους απ’ αυτούς όπως ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Νίκος Κουρής, η Ιωάννα Παππά, η Μαρίκα Κίτσου, η Γιούλικα Σκαφιδά και ο Γιάννης Στάνκογλου – τον άφησα για το τέλος γιατί στάθηκε και η καταλυτική αφορμή να ασχοληθώ με την Υποκριτική. Αγαπώ την Φαίδρα Δρούκα, υπέροχη ψυχή, ταλαντούχα καλλιτέχνης με την οποία είχα την τιμή να συνεργαστώ στην τηλεόραση στη σειρά Μην Ψαρώνεις, εύχομαι οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν! Σίγουρα όμως υπάρχουν και νεότερα ονόματα στον χώρο με τα οποία σκοπεύω να συνεργαστώ. Αν συνεχίσω δεν θα τελειώσουν τα ονόματα!

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η επιτυχία δεν είναι πάντα συνυφασμένη με την καριέρα. Μπορεί κάποιος να κάνει μια ξαφνική επιτυχία, που θα του φέρει την καριέρα και αντίστροφα, κάποιος με μια διαδρομή να μην έχει αυτή την επιτυχία, όπως ο καθένας την ορίζει. Για εμένα σημαντικό είναι να νιώθω όμορφα με τις επιλογές μου, να κάνω σταθερά βήματα μέσα από αυτό που αγαπώ και ο κόσμος να με γνωρίσει από την δουλειά μου. Αυτό είναι επιτυχία, να νιώθεις ευτυχία με ό,τι κάνεις χωρίς εκπτώσεις!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Είναι συνδυασμός. Ακόμη κι αν γεννηθεί κάποιος καλλιτέχνης, γιατί σίγουρα υπάρχουν μέσα του εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν έτσι, σίγουρα από εκεί κι έπειτα χρειάζεται να τα καλλιεργήσει. Οπότε θα έλεγα πως από την στιγμή, που κάποιος προικίζεται με οποιοδήποτε ταλέντο πρέπει και να εργαστεί!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δημιουργία. Είναι απαραίτητο συστατικό. Δίχως αυτήν βγαίνω απ’ τα νερά μου, νιώθω ατελής και θλίβομαι. Είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχή μου η δημιουργία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Πάντα πριν από κάθε δημιουργία έρχεται η έμπνευση. Νομίζω πως για κάθε καλλιτέχνη είναι αναγκαία η έμπνευση πριν δημιουργήσει ό,τιδήποτε. Αν δεν εμπνευστείς πώς θα υλοποιήσεις;

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δουλεύοντας εσωτερικά πολύ με τον εαυτό μου θα με χαρακτήριζα ανήσυχη, τελειομανή, υπεύθυνη και ονειροπόλα. Σίγουρα αντιμετωπίζω την Τέχνη μου ως επάγγελμα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ο χώρος μας, ειδικά μετά και από την πανδημία, πλήττεται οπότε και πολλά από τα σχέδια μου έχουν ”παγώσει”. Αισιόδοξη εκ φύσεως διακρίνω πάντα το φως στο τούνελ, κατά συνέπεια βρίσκομαι εκ νέου σε συζητήσεις με όμορφους συνεργάτες. Σίγουρα η τηλεόραση!

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Αν πρέπει να διαλέξω μία αυτή είναι: Ιερό. Το θέατρο είναι η Τέχνη του Ιερού, της Τελετουργίας. Στήνεται ένα ολόκληρο παιχνίδι με την πραγματικότητα και ο θεατής ως μάρτυρας καλείται να πάρει μέρος σε όλο αυτό που συντελείται με θρησκευτική ευλάβεια.

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Η αλήθεια είναι πως μέχρι πρότινος αυτή η μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων, χαρακτήρων και όχι μόνο με ανησυχούσε λίγο. Ψυχανεμίζομαι όμως τη δίψα του κόσμου για αλλαγή και νέα πράγματα. Οπότε είμαι αισιόδοξη οτι θα δοθεί και σ’ εμάς, τους νεότερους καλλιτέχνες η δυνατότητα να εκφραστούμε και να παρουσιαστούμε μέσα από το έργο μας.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Μέχρι στιγμής, όλα είναι υπό συζήτησιν παρόλα αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο συμμετοχής μου σε φεστιβάλ και σε ένα μεγάλο project, κάτι διαφορετικό, που με τιμά ιδιαίτερα. Θα δούμε!

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους  αναγνώστες  του polismagazino; Το φως χωρίς το σκοτάδι δεν έχει αξία. Και αντίστροφα. Οπότε ακόμη και μέσα από κάθε κρίση θα τους έλεγα να είναι αισιόδοξοι και να μετατρέπουν το μείον σε συν. Όλα είναι ένα εξελικτικό μάθημα. Μόνο με δύναμη και αγάπη θα τα καταφέρουμε!
Ευχαριστώ πολύ.