Σεξουαλικές διαστροφές

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Όταν δύο άνθρωποι κάνουν sex και ευχαριστιούνται και οι δύο, αυτό λέγεται Σεξουαλική ευχαρίστηση.

Όταν δύο άνθρωποι κάνουν sex και ευχαριστιέται μόνο ο ένας, αυτό λέγεται Σεξουαλική κακοποίηση.

Τα λέω απλά, όπως τα καταλαβαίνω εγώ που δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε ψυχολόγος, ούτε κοινωνιολόγος κτλ. Πιστεύω όμως πως σεξουαλική κακοποίηση είναι ακόμα κι όταν ένας άντρας κοιτάει μόνο τον δικό του οργασμό και δεν ασχολείται με της γυναίκας του. Την αντιμετωπίζει ως “δοχείο” για να “φεύγουν τα χοντρά”, όπως συνηθίζουν να λένε στους φίλους τους στο καφέ.

Σεξουαλικές διαστροφές

Με αφορμή το #metoo θέλω να μιλήσουμε για το sex και για τις παρεκκλίσεις του. Γιατί απ’ την μια υπάρχουν οι straight, οι gay και οι bi, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές – λεγόμενες – διαστροφές – που για να μιλήσουμε επιστημονικά, όλο αυτό ονομάζεται: Παραφιλία.

Mε τον όρο παραφιλία στην ψυχολογία και τη σεξολογία αναφέρεται μία σειρά από εκφράσεις στις ανθρώπινης σεξουαλικότητας, που χαρακτηρίζεται από σεξουαλική διέγερση που προκαλείται από ενέργειες ή καταστάσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με τον συνηθισμένο τρόπο σεξουαλικής συνεύρεσης. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Κύριες παραφιλίες

Οι επιστήμονες που σχετίζονται με το θέμα, έχουν αναγνωρίσει μέχρι στιγμής 8 μεγάλες μορφές παραφιλικής συμπεριφοράς και οι οποίες είναι οι:

Επιδειξιομανία: Τάση προς έκθεση των γεννητικών οργάνων που ενεργείται ενώπιον άλλου προσώπου.

Φετιχισμός: Χρησιμοποίηση αντικειμένων που δεν σχετίζονται άμεσα με τη σεξουαλικότητα (π.χ. παπούτσια, είδη ένδυσης κλπ.) ή τα μέρη του σώματος ενός ατόμου (μασχάλες, δάκτυλα ποδιών κτλ.), ώστε να ενεργοποιηθεί η σεξουαλική διέγερση.

Εφαψιμανία: Η ανάγκη που οδηγεί στην αφή του σώματος ενός ανθρώπου, συνήθως παρά τη θέλησή του.

Παιδοφιλία ή παιδεραστία: Έλξη προς παιδιά (αγόρια ή κορίτσια) προεφηβικής ηλικίας.

Σεξουαλικός σαδισμός: Ανάγκη σεξουαλικής έκφρασης με πόνο ή εξευτελισμό προς τον / την σεξουαλικό σύντροφο.

Σεξουαλικός μαζοχισμός: Αναζήτηση αισθήματος πόνου ή ταπείνωσης.

Παρενδυσία: Διέγερση και σεξουαλική ευχαρίστηση με την αμφίεση των ρούχων του αντίθετου φύλου ή και χρησιμοποίηση στολών (στρατιωτικές στολές, αστυνομικές, αρχαίων Ρωμαίων κτλ.)

Ηδονοβλεψία: Διέγερση με την οπτική επαφή σεξουαλικής συνεύρεσης τρίτων προσώπων, κρυφά ή φανερά.

Οι υπόλοιπες Παραφιλίες

Πέρα από τις 8 βασικές εκφράσεις της παραφιλικής συμπεριφοράς, υπάρχουν κι’ άλλες, λιγότερο γνωστές, που ομαδοποιούνται υπό τον όρο σεξουαλική διαταραχή. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 περιπτώσεις, κυριότερες εκ των οποίων είναι οι…

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/3qv1y5i