Σδούκος Παναγιώτης: “Το τραγούδι για εμένα λειτούργησε και λειτουργεί ως δρόμος”

“…Σαφώς υπάρχουν αποτυχίες και επιτυχίες το θέμα είναι να τα προβλέπει ο καθένας μας και να αντιλαμβάνεται κάθε φορά τι πρέπει να μεταμορφώσει με γνώμονα τι αρέσει στον κόσμο”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Από τα παιδικά μου χρόνια τραγουδούσα και για να έχω ρυθμό έπαιρνα τα κατσαρολικά της μητέρας μου.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;
Με όσους θέλω και με θέλουν. Με εκείνους με τους οποίους θα έχουμε χημεία, αμοιβαιότητα και απλότητα στη σύμπραξη: από το καφέ γνωριμίας μέχρι την έκβαση της συναυλίας και σαφώς η αίσθηση του μετά.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Το τραγούδι για μένα λειτούργησε και λειτουργεί ως δρόμος. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή παράλληλα με τις σπουδές μου (Θεολογική Σχολή, Βυζαντινή Μουσική, μεταπτυχιακές σπουδές στην ερμηνεία και εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού στο Μουσικό της Φιλοσοφικής Αθηνών) δεν άργησα να καταλάβω ότι η προοπτική μου θα είναι αυτή. Ως θετικές συγκυρίες ξεχώρισα τους δασκάλους μου Παναγιώτη Παπά, Λυκούργο Αγγελόπουλο και Κατερίνα Παπαδοπούλου που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ερμηνευτικού μου ήθους και ύφους. Στιγμές σταθμοί οι τρεις μου δισκογραφικές δουλειές, τα συναυλιακά μου concepts σε πολλούς καλλιτεχνικούς χώρους. Ο καθένας βέβαια μπορεί να εγγραφεί και να παρακολουθήσει το κανάλι μου στο Υοutube, μέσα από το οποίο επικοινωνώ τη δουλειά μου. Σαφώς δεν εκλείπουν οι παραδόσεις μαθημάτων μου στο παραδοσιακό τραγούδι στο Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και σε άλλους πολιτιστικούς φορείς που προάγουν τον πολιτισμό μας. Όλα ήρθαν με υπομονή επιμονή και ακόμα έρχονται και αναμένονται πολλά όμορφα.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Ειλικρινά καθετί προτού κάνω κάτι το μεθοδεύω με τέτοιον τρόπο ώστε να αγγίζει την ψυχή του ακροατή και να μετέχει και αυτός σε αυτό. Σαφώς υπάρχουν αποτυχίες και επιτυχίες το θέμα είναι να τα προβλέπει ο καθένας μας και να αντιλαμβάνεται κάθε φορά τι πρέπει να μεταμορφώσει με γνώμονα τι αρέσει στον κόσμο. Δεν μπαίνω στη διαδικασία άγχους αλλά σαν δημιουργός μιλώντας στοχεύω διαφορετικά, δηλαδή να μιλήσω στην καρδιά του φίλου ακροατή. Πρέπει να ξέρεις πάντα μα πάντα με τι έχεις να κάνεις, με ποια θεματική θέλεις να ασχοληθείς, που θα την παρουσιάσεις και γιατί θα επιλέξεις αυτό το ρεπερτόριο, πως θα το μεταμορφώσεις και πως θα το επικοινωνήσεις. Δεν είναι όλα το ίδιο, δεν βγαίνουμε στη σκηνή και απλά ακολουθούμε το playlist το ένα μετά το άλλο τραγούδι σα να κάνουμε γυμναστική σκεπτόμενοι την πάρτη μας…όλο αυτό θέλει αναφορικότητα με τον κόσμο στον οποίο και απευθυνόμαστε. Είναι μαγεία όλο αυτό. Εκεί θεωρώ ότι οφείλει να εστιάζει κανείς για να μην ταλαιπωρείται από διλλήματα. Στην τελική ο κόσμος μετά σου αποκαλύπτει τι του έδωσες να γευτεί.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Μου έχει γίνει πρόταση επανειλημμένως από φίλους να πάω. Πήγα με δέχτηκαν αλλά στην τελική αρνήθηκα να μετάσχω. Δεν μου αρέσει να γίνομαι αναλώσιμο προϊόν ξαφνικά να βρίσκομαι στην τηλεοπτική κορυφή και όταν φύγεις από εκεί απλά να έχουν μείνει οι γνωριμίες οι οποίες υπάρχουν. Ρωτώ που είναι τα παιδιά αυτά που έχουν προκριθεί; Προτιμώ το δρόμο της διαχρονικότητας και σαφώς υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι που μπορείς να αξιοποιήσεις για να προωθήσεις τη δουλειά σου, αρκεί να τους ψάχνεις να ρωτάς και να τολμάς να μιλάς με αυτό που είσαι και σημαίνεις, έτσι βρήκα εγώ την παραγωγό μου εταιρεία.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Όχι μια πολλές, έρχονται…

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Υπάρχουν «βιομηχανίες» κέρδους. Ένα Βerklee (Βοστόνη) θεωρώ θα μας ανοίξει τα φτερά μου αρέσει ο τρόπος σκέψης συμπεριφοράς, επικοινωνίας και προοπτικών της συγκεκριμένης Μουσικής Ακαδημίας για όλα τα είδη μουσικής ακόμα και της παραδοσιακής. Υπάρχουν στο εξωτερικό ακαδημαϊκά «μυαλά» μη αξιοποιήσιμα εδώ στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν συμβουλεύουν και να προμοτάρουν δια της εκπαίδευσης και σαφώς με ευστοχότερους και πιο δημιουργικούς τρόπους προώθησης για τους καλλιτέχνες, ώστε κάθε καλλιτέχνης να μπορεί να προωθήσει τη δουλειά του σε όποιο είδος ανήκει και τον εκφράζει ώστε να έχει ποιοτική διάρκεια. Θα προτιμούσα να έπαιρνε το τιμόνι της μουσικής κατεύθυνσης και προοπτικής η ίδια η εκπαίδευση που όλο και περισσότερο εξελίσσεται και μας ενημερώνει παρά τα βιομηχανικά μυαλά, πάντα βέβαια σε συνεργασία με τα social media και τα ΜΜΕ. Έτσι, όλοι θα βγαίναμε κερδισμένοι κι όχι μόνο ο top ten της χρονιάς, του μήνα ή της εβδομάδας. Είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας εδώ στην Ελλάδα: όποιος είναι πρώτος εκεί πάμε γιατί θα μας επιφέρει χρήμα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Να συνεχίσω να τραγουδώ και να με βγάλει όπου αυτό θέλει. Προετοιμασίες για διάφορα συναυλιακά concepts, videoclip, συμμετοχές για τις οποίες ακόμα δεν μπορώ να μιλήσω διότι ο Κορονοιός μας έφερε σε προβληματισμό. Ωστόσο υπομένουμε και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακοινωθούν. Αντ’ αυτού προτείνω να εγγραφείτε στο κανάλι μου στο youtube για να σας βαστώ συντροφιά με το τραγούδι μου.

Bio – ΣΔΟΥΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με καταγωγή από την Κόνιτσα Ιωαννίνων
Απόφοιτος του ΕΚΠΑ στις θεολογικές επιστήμες.
Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής τελεί χρέη ιεροψάλτη στον Ι. Ν. Αγιου Στεφάνου Νεας Ιωνίας Αττικής.
Aπόφοιτος Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Εκτέλεσης & Ερμηνείας της Παραδοσιακής Μουσικής με ειδικότητα στο Παραδοσιακό Τραγούδι του Μουσικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Βραβευμένος στο Παραδοσιακό Τραγούδι από τον Όμιλο για την Unesco Tεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος (21-22 Ιανουαρίου 2014 ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Δήμου Αθηναίων).
Διδάσκει Παραδοσιακό Τραγούδι στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ατομικά και χορωδιακα μαθήματα.
Δημιουργός επιμορφωτικών μουσικών εργαστηρίων παραδοσιακού τραγουδιού σεμιναριακού τύπου σε εκπαιδευτήρια και πολιτιστικούς φορείς ή συλλόγους που προάγουν τον Ελληνικό Πολιτισμό σε Ελλάδα, Εξωτερικό και Κύπρο.
Διευθύνει χορωδίες παραδοσιακού τραγουδιού σε πολιτιστικούς φορείς εντός Αττικής
Διοργανωτής παραστασιακών εκδηλώσεων δικής του έμπνευσης με εποχιακές θεματικές σε δήμους εντός κι εκτός Αττικής με συμμετοχές δικών του χορωδιών.

Δισκογραφία: Στης Προσφυγιάς την Αύρα (Οκτώβριος 2015) – ΕΚΩΝ ΕΤΑΦΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ (Απρίλιος 2018).
Μουσικά Projects ”Eγώ είμαι Νέος φίλος”, Χοροθεατρική Παράσταση ”Με τα τραγούδια σου μιλώ” στο ΑΛΦΑ ΙΔΕΑ Θέατρο, ”Τα λέμε με Δίστιχα” και γενικότερα εμφανίσεις σε χώρους Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Δημοτικά Θεατρα ανά την Ελλάδα και σε μουσικές σκηνές και εκδόσεις (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Σφιγγα κ.α).
Σημαντικές συνεργασίες στο χώρο και συνεντεύξεις σε Κρατικό Ραδιοφώνο & Τηλεόραση (ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 πρώτο δεύτερο τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ), Ρ/Σ ΚΟΚΚΙΝΟ, Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Ρ/Σ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Σημειώνει τη δική του καλλιτεχνική πορεία στο χώρο του Τραγουδιού με σεβασμό και αγάπη προς αυτό, που του παραδίδεται και αυτό που προσφέρει χαρίζοντάς το στο σήμερα με αισθητική

Email: [email protected] & [email protected]
Youtube/subscribe link
Υγ κάνετε εγγραφή για να σας βαστώ συντροφιά με το τραγούδι μου