Σάκης Χαβιάρας: “…η ζωή μου είναι η μουσική”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι στην 3η Δημοτικού όπου αντίκρισα πρώτη φορά από κοντά ακορντεόν, στο μάθημα της μουσικής. Τότε ξεκίνησαν όλα! Εκείνη την εποχή ζούσα στην αγαπημένη Ξάνθη!

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Τι να πρωτοθυμηθώ…. Είναι τόσες πολλές οι στιγμές..
Το μουσικό μου ταξίδι ξεκινάει περίπου σε ηλικία 7 ετών. Όπως σας προανέφερα όλα ξεκίνησαν στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης, όταν στο μάθημα της μουσικής ο δάσκαλος στο τέλος της ώρας μας μάθαινε τραγούδια παίζοντας μας ακορντεόν. Έτσι λοιπόν πήρα το “βάπτισμα” και ξεκίνησα την πορεία μου στη μουσική. Πήγα σε Δάσκαλο ακορντεόν και σιγά σιγά εξελισσόμουνα. Σε ηλικία 15 ετών βίωσα την πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία, ως μουσικός-τραγουδιστής σε μικρά ταβερνάκια της Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια συμμετείχα σε τοπικά μουσικά σχήματα της πόλης παίζοντας και τραγουδώντας σε ποικίλους μουσικούς χώρους και εκδηλώσεις, παράλληλα με τις μουσικές σπουδές μου στο Δ.Ω. Αλεξανδρούπολης.
Σε ηλικία 20 ετών ολοκλήρωσα τις μουσικές μου σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα σε χώρους διασκέδασης της Θεσσαλονίκης. Σε όλη αυτή την πορεία με “κέρδισε” το τραγούδι και εκεί έδωσα βάση.
Επιρροές σίγουρα κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν, είτε θετικές είτε αρνητικές. Κάποια στιγμή επηρεάστηκα αρνητικά από κάποια “σημάδια” που διέκρινα όσον αφορά τις δυσκολίες που έχει ο συγκεκριμένος χώρος… αλλά τελικά συνέχισα….η ζωή μου είναι η μουσική!!

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Και τα δύο άξια προβληματισμού και σκέψης.. αλλά δεν με τρομάζουν! Απλά θέλουν σωστή διαχείριση. Άλλωστε μέρος της ζωής είναι και οι επιτυχίες και οι αποτυχίες. Θα υπάρξουν και κάποιες αποτυχίες οι οποίες όμως είναι ένα σχολείο που αν το παρατηρήσεις και αξιολογήσεις σωστά, στη συνέχεια θα κάνεις λιγότερα λάθη.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Θέλει μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα. Απλά με λίγα λόγια, θεωρώ ότι επί της ουσίας δεν κάνουν πολύ καλό σε ένα νέο καλλιτέχνη που ξαφνικά βρίσκεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς να έχει γαλουχηθεί μέσα στο δύσκολο αυτό χώρο. Σίγουρα είναι μια μεγάλη εμπειρία γι αυτούς που πάνε σε talents show..αλλά μόλις ‘’πέσουν’’ τα φώτα της εφήμερης προβολής, κάποιοι μπορούν να το διαχειριστούν και κάποιοι δυστυχώς όχι.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός καλλιτέχνη; Φυσικά και μπορούν να βοηθήσουν αλλά θεωρώ πως μάνατζερ με την ουσιαστική έννοια της λέξης, δεν νομίζω να υπάρχουν στην Ελλάδα και εάν υπάρχουν σίγουρα θα είναι ελάχιστοι!!
Η λέξη “manager” έχει βαριά παρεξηγηθεί με το “booking manager” και όχι με το πραγματικό management ενός καλλιτέχνη!! Τις περισσότερες φορές το συμφέρον καταλήγει μονόπλευρο! Το management ενός καλλιτέχνη είναι μεγάλη ευθύνη, θέλει σοβαρή στρατηγική, προγραμματισμό, συνεχή μελέτη, ψυχολογική στήριξη και πολλά άλλα που στην Ελλάδα είναι δύσκολο να τα δούμε.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Όνειρα και στόχους σίγουρα έχω, αλλά για κάποια συνεργασία συγκεκριμένη δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη, και το απέδειξε με την καινούργια μου συνεργασία που έκανα με τον αγαπημένο καλλιτέχνη Βασίλη Καρρά, ο οποίος μου έγραψε το καινούργιο μου τραγούδι στο οποίο υπογράφει την μουσική και τους στίχους. Αυτό είναι κάτι που δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό και όμως ..ήρθε απρόσμενα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος!

Αλήθεια..μόλις ανεβάσατε και το νέο σας τραγούδι που υπογράφει ο Βασίλης Καρράς!! Πείτε μας πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Ήταν πραγματικά κάτι ξαφνικό!! Όπως θα έχετε ακούσει, πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί μέσα σε κλίμα παρέας. Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε σε ένα στούντιο παρέα κάποιοι φίλοι και μαζί μας και ο Βασίλης Καρράς! Αφού λοιπόν ακούγαμε τραγούδια και συζητούσαμε, ο Βασίλης Καρράς μας διηγείται διάφορες ιστορίες από την πολυτετή παρουσία του στον χώρο και για το πώς γράφτηκαν κάποια τραγούδια, που μάλιστα έγιναν και μεγάλες επιτυχίες. Εκεί πάνω λοιπόν στη συζήτηση λέει με την χαρακτηριστική φωνή του ο Βασίλης .. “Πιάσε την κιθάρα ρε Δημήτρη, να γράψω ένα τραγούδι στον πιτσιρίκο”. Aυτό ήταν!! Απρόβλεπτος και ανοιχτόκαρδος!! Μέσα σε λίγη ώρα μου έγραψε τους στίχους και την μουσική. Τίτλος “Για ποια αγάπη μου μιλάς” Καταλαβαίνετε πως ένιωθα…χαχαχα

Τι θα λέγατε εάν είχατε μπροστά σας τώρα τον Βασίλη Καρρά; Κύριε Βασίλη, χάρη σε εσάς, έζησα μια πραγματικά συγκλονιστική στιγμή που θα την θυμάμαι μια ζωή!!! Το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου και είναι μεγάλη μου τιμή που θα ερμηνεύω ένα τραγούδι που βγήκε από την ψυχούλα σας.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Όσον αφορά την δισκογραφία μου, ετοιμάζω ακόμα ένα δυναμικό τραγούδι το οποίο θα κυκλοφορήσει και αυτό πολύ σύντομα με τίτλο ‘’Την αγάπη δεν φοβάμαι” σε μουσική Μανώλη Ζαχαρίου – και δικιά μου και σε στίχους της Αθηνάς Χατζησυμεωνίδου.
Επίσης υπάρχουν συζητήσεις και σκέψεις για διάφορα project.

Εμφανίζεστε κάθε Παρασκευή & Σάββατο και μάλιστα για 4η συνεχή χρονιά στο Άβατο live stage. Πείτε μας δύο λόγια. Για το “Άβατο” και τον επιχειρηματία κ. Βίκτωρα Πολιανίδη έχω να λέω μόνο τα καλύτερα και θέλω να τον ευχαριστήσω για όλη του την αγάπη και στήριξη στο πρόσωπό μου!!
Το “Άβατο” είναι ένας καταπληκτικός χώρος καλλιτεχνικού κύρους και παράλληλα ένας χώρος που νιώθει κάποιος αυτό που λέμε “οικογενειακό” κλίμα. Οι συνεργάτες μου κι γω προσωπικά, έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα και ο κόσμος αντιλαμβάνοντας την συνεχή αυτή προσπάθεια, μας ανταμείβει με την παρουσία του, την θετική ενέργειά του, και τους ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!!
Στο Άβατο μπορεί κανείς να απολαύσει τραγούδια κυριολεκτικά για όλα τα γούστα θα έλεγα, και για όλες τις ηλικίες μέσα από ένα σωστά δομημένο μουσικό πρόγραμμα που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το κάθε τραγούδι. Φέτος μαζί μου εμφανίζεται η εξαιρετική Μάιρα Ιατρού και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο Μανώλης Ζαχαρίου.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη Σάκη Χαβιάρα….

Ο Σάκης Χαβιάρας γεννήθηκε στην Καβάλα με καταγωγή από το νησί του Αργοσαρωνικού, τον Πόρο Τροιζηνίας. Σε ηλικία 7 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική παίζοντας ακορντεόν και 15 χρονών βιώνει την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία.

Αποφοίτησε από το Τ.Ε.Λ Αλεξανδρούπολης και ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, συμμετέχοντας ενεργά και στην στρατιωτική μουσική.

Ολοκληρώνει τις μουσικές του σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά στη Θεσσαλονίκη.

Το 2007 ξεκινά την καλλιτεχνική του πορεία και επίσημα στη Θεσσαλονίκη σε αρκετούς αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς χώρους.

Το 2010 “γεννιέται” μια συνεργασία, με τις επιχειρήσεις του ομίλου ‘’ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Α.Ε 94.5FM’’, ‘’ΕΡΩΤΙΚΟΣ mare – bar” με εμφανίσεις κάθε Κυριακή απόγευμα. Η συνεργασία αυτή σφραγίζεται με απόλυτη επιτυχία για 8 χρόνια (μέχρι και το 2018) γνωρίζοντας την αγάπη και την πλήρη αποδοχή του κόσμου.

Το 2014 ο EΡΩΤΙΚΟΣ 94.8 FM, ανέλαβε και επίσημα την παρουσίαση της 1ης δισκογραφικής του δουλειάς με τίτλο “Είναι πια αργά”.

Από το 2016 αλλά και εφέτος (2019-2020) για 4η συνεχή χρονιά εμφανίζεται κάθε Παρασκευή & Σάββατο στο ΑΒΑΤΟ Live stage, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους και καλλιτεχνικού κύρους χώρους της Θεσσαλονίκης όπου επίσης γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία!!

Έχει συνεργαστεί ως βασικός ερμηνευτής αλλά και σε opening act με καταξιώμενους καλλιτέχνες όπως τους Αδελφούς Κων/νο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, τον συνθέτη και ερμηνευτή Γιώργο Σαμπάνη καθώς και με την Διεθνούς φήμης συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια και την μικτή χορωδία 100 χορωδών Δήμου Βόλβης για να ερμηνεύσει συνθέσεις της, με προοπτική συναυλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έκπληξη αποτελεί η συνεργασία του με τον αγαπημένο καλλιτέχνη Βασίλη Καρρά, ο οποίος υπογράφει την μουσική και τους στίχους στο καινούργιο του τραγούδι με τίτλο “Για ποια αγάπη μου μιλάς” το οποίο παρουσίασε και επίσημα στις 7/2/2020 στο Άβατο Live Stage.

Επίσης έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες σολίστες μουσικούς όπως τον Θανάση Βασιλόπουλο (Σολίστ Κλαρίνου), τον Θάνο Γκιουλετζή (Σολίστ Βιολιού), Χακάν (Σολίστ Σάζι) κ.α.

Μερικά από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως καλλιτέχνη είναι, η απόλυτη αγάπη του για την μουσική, ο επαγγελματισμός του, οι πολλαπλές δυνατότητές του να εναλλάσσεται επιτυχώς φωνητικά με τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας του μέσα από διαφορετικά είδη τραγουδιών, καθώς διαθέτει μία λαϊκή φωνή με ροκ ύφος ή το αντίστροφο, μία ροκ φωνή με λαϊκά στοιχεία.

Έχει καταφέρει αδιαμφισβήτητα και αποδεδειγμένα να εδραιωθεί ως ο πιο ευέλικτος και πολυδιάστατος ερμηνευτής και performer στη Θεσσαλονίκη “μαγεύοντας” το κοινό σε όλες τις εμφανίσεις του με τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας του μέσα από διαφορετικά είδη μουσικής για όλες τις ηλικίες, με αποτέλεσμα να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ακροατές!

Επίσης, ακόμα ένα δυναμικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του είναι η ικανότητά του να ψυχαγωγεί και να επικοινωνεί ουσιαστικά με το κοινό.

Εκτός από ερμηνευτής και performer, συμμετέχει σε μέρη του προγράμματος και ως μουσικός παίζοντας ακορντεόν.